MF DNES

Bibi potvrdil, že je stále králem

Na třetí pokus to (asi) vyšlo. Netanjahua korupční skandály nesrazily, vyšel z nich posílený

- Dagmar Langová zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Izraeli

Necelý rok a hned troje parlamentn­í volby. Ty loňské vždy skončily patem. Teď se zdá, že Izrael z bludného kruhu hlasování snad vystoupí. I když včera ještě nebyly známy oficiální výsledky, premiér Benjamin Netanjahu se prohlásil za vítěze. A jeho rival Benjamin Ganc připouštěl porážku. Po sečtení 90 procent hlasů Netanjahuo­vu Likudu připadalo 36 křesel, zatímco Gancovu uskupení Modrá a Bílá jen 32. Likud tedy o čtyři mandáty posílil, Modrá a Bílá jedno křeslo ztratila.

Voliči v Tel Avivu měli včera krušnou povolební kocovinu. „Je to obrovské zklamání. Doufal jsem, že Izraelci pro něj po těch skandálech hlasovat nebudou,“říká Josi, který v tomto byznysovém centru Izraele žije. Zde v sekulárním městě má podle něj Likud málo příznivců. Tak málo, že před některými místnostmi v den voleb za Likud nikdo neagitoval. Bylo by to plýtvání silami. Josi ale připouští, že se to dalo čekat. Gance srazily skandály, které ho vykreslily jako neschopnéh­o lídra. A Izrael má rád silné premiéry, už proto, že jsou pro něj zárukou bezpečnost­i.

Navíc po druhém volebním patu k urnám přišli i ti, kdo předtím zůstávali doma. Účast teď byla nejvyšší za posledních 21 let, přišlo 65,6 procenta voličů.

Netanjahu, který se loni stal rekordně nejdéle úřadujícím premiérem v historii Izraele, čímž překonal i zakladatel­e státu Davida Ben Guriona, tak nejspíš svůj rekord ještě posílí. Jisté to ale nemá, jeho pravicový blok nejspíš nebude mít potřebnou většinu – tedy minimálně 61 křesel.

Zatím se zdá, že mu budou chybět dva mandáty. Možností by byla vláda národní jednoty, pokud by Likud vytvořil koalici s Modrou a Bílou. Oslabený Ganc, jenž po minulých volbách trval na tom, že v čele vlády nebude Netanjahu obviněný z korupce, by teď na to mohl kývnout, což by bylo pro většinu Izraelců nejpřijate­lnější řešení. Tradiční spojenci Likudu jsou totiž pro ně příliš radikální, ať už jde o řešení palestinsk­o-izraelskéh­o konfliktu, anebo prosazován­í náboženský­ch pravidel do chodu státu. Ale spekuloval­o se i o tom, že by pravicový blok nějaké poslance mohl přetáhnout z opozice.

 ?? Foto: ČTK ?? Vítěz Netanjahu sice zvítězil, ale ještě musí sestavit vládu.
Foto: ČTK Vítěz Netanjahu sice zvítězil, ale ještě musí sestavit vládu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia