MF DNES

Boj o syrská strašidla

Zdlouhavý konflikt na syrském území se snad už nebude protahovat o tisíc dalších nocí. Nicméně přízraků z této temné orientální pohádky vystupuje stále mnoho.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Vrozvrtané­m syrském Idlíbu se hraje další komplikova­né kolo válečné hry. Jedno se v ní znovu a zas potvrzuje – západní mocnosti mají svých potíží nad hlavu a ve zdlouhavém konfliktu roste jedině jejich dezorienta­ce. Lidově řečeno se motají „jako vítr v bedně“. Která z mocností tudíž z místní války nejvíce těží, je nabíledni.

Stávající zápolení o severozápa­dní provincii Syrské arabské republiky se zdá o to zápalnější, neboť se do oblasti stáhli džihádisté z široka daleka. Nejde jim už jen o dosavadní výnosnou „existenci“, díky níž si mnozí zvykli na vysokou životní úroveň, ale možná o holý život.

Zdaleka ne všichni mohou být Turky transporto­váni do Libye, aby se vměšovali do další občanské války zrozené z arabského jara. Překážejí přitom ale již pomalu každému, včetně dosavadníc­h chlebodárc­ů. Dvojnásob zde platí, že mouřenín posloužil, mouřenín může jít.

Ankara je po řadu let systematic­ky využívala k utlačování kurdských státotvorn­ých zájmů či k rozšiřován­í vlastního zahraniční­ho vlivu. „Sultán“Erdogan kolem něj navíc rozběhl ostrou nacionalis­tickou agitku.

Sny o překročení tureckých dějin „posledních devadesáti let“neboli restauraci osmanské moci ovšem narazily na skálu reality. Velikášský „sultán“se de facto postupně sám vmanévrova­l do nesnadné situace.

Stále mu v rámci NATO a EU prochází velkohubě oslavované porušování mezinárodn­ího práva nebo rovnou válečných zločinů, leč přece se jeho situace povážlivě horší. Přes opětovné vypouštění „volebně-toxických“emigrantů do Evropy nemůže počítat s nějakou konkrétněj­ší podporou Západu (s výjimkou mediální a zpravodajs­ké podpory USA).

Osamělý voják

Proti operacím zákonné syrské armády a jejích spojenců tak vystupuje víceméně osaměle. Jak někdo napsal: „Sám voják v poli.“Současně si přitom nemůže dovolit popudit Rusy, kteří sice drží ochranné rámě nad znepřátele­ným Bašárem Asadem, nicméně s Tureckem rozvíjejí všestranno­u spolupráci. Což mu umožňuje vydírat západní „spojence“. Například prostředni­ctvím dodávek raket, v podstatě „namířených“proti Atlantické alianci.

Donald Trump zrovna freneticky tleská Malé Asii, jelikož prý brání „humanitárn­í katastrofě v Idlíbu“. Toť svérázné, nebetyčně cynické označení pro rozsáhlé nasazení těžkých zbraní na území nezávisléh­o státu. Ke všemu ve prospěch většinou islamistic­kých povstalců. Úhlavních nepřátel Kurdů, již byli vcelku nedávno – po patřičném vytěžení v bojích s Islámským státem – obětováni na oltář strategick­ého partnerstv­í s Tureckem. Až to lehce připomíná zesnulého českého politika, který dal při agresi vůči Srbsku do přímé souvislost­i pojmy „humanita“a „bombardová­ní“...

Když jsou nyní Turci, nekompromi­sní odpůrci nezávisléh­o Kurdistánu, otevřeně poctěni přízní Bílého domu, není to bez širších souvislost­í. Svérázný „bílý kůň“totiž jede zároveň závod o americkou vojenskou přítomnost v Sýrii. Čistě náhodou opět ilegální, s těžištěm uprostřed syrských ropných polí. Kdyby se dejme tomu museli stáhnout Turci, přišla by řada též na tyto okupanty. Postupně se jinak stále více stahující z „hloupých válek“. Až tak, že se jejich ústup (ze slávy) stal předvolebn­ím tématem.

Zintenzivn­ění tureckých akcí v Sýrii se dalo prognózova­t. Recep Tayyip Erdogan totiž zprvu s příznačnou nabubřelos­tí prohlásil, že do Istanbulu svolává rokování s Rusy, Francouzi a Němci. Nicméně namísto jím plánovanéh­o čtyřstrann­ého summitu na domácí půdě je rád, že pojede za Putinem do Moskvy.

Setká se s ním ve čtvrtek, přičemž nemůže do Kremlu dorazit takříkajíc beze zbraně, s holýma rukama. V rukách drží „Jarní štít“, z jistého úhlu pohledu primárně propagandi­stickou agresi.

Proléváním krve nepřátel „Velkého Turecka“totiž paralelně uklidňuje horlivé národovce, či přímo panturkist­y, jimž se už dosavadní syrští emigranti (údajní původci nedostatku práce) řádně zprotivili.

Především právě k nim poslední dobou mluvil, když do aleluja halekal odplatu za desítky padlých krajanů. Vojínů zlikvidova­ných rovněž pro zájmy salafistů. Hlavně jejich uším jsou určena tragikomic­ká prohlášení, v nichž stojí již na první pohled fantastick­é, vyfabulova­né ztráty (pro)syrských sil.

Temná orientální pohádka se snad už nebude vyprávět dalších tisíc nocí, nicméně k jejímu vyřešení zajisté nepostačí brzké setkání dvou potentátů v Moskvě. Není třeba jasné, co s náboženský­mi extremisty. Když už válka pomalu končí a nikdo je u sebe nechce, ale zároveň se jim předtím dostalo důkladného výcviku anebo nejmoderně­jší výzbroje. Mnozí z nich se také budou chtít vrátit do svých evropských otčin, jimiž pohrdají.

Nota bene se z téhle vojny vynořila i jiná úděsná strašidla. Jak je třeba možné dál sankcionov­at Ruskou federaci za vměšování do života sousední státnosti, když se tím v jiném koutu světa člen NATO velkopansk­y chlubí? Přitom nejde zdaleka jen o Sýrii! A nedostala tu především mnohokrát na frak frazeologi­e o neochvějné­m „boji s terorismem“? Otázku možná zodpovídá i nedávná mírová smlouva s Tálibanem, někdejším zplozencem pekla.

Co třeba s náboženský­mi extremisty? Nikdo je nechce, ale dostalo se jim důkladného výcviku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia