MF DNES

Kam zamíří stravenkov­ý byznys?

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Česká pošta má začít vydávat stravenky, podobně jako soukromé firmy. Ty se kupodivu ani moc nebouří. Zaprvé není proti čemu – pošta je sice státní, ale může podnikat, v čem chce. Zadruhé je tu otázka, zda se svým záměrem uspěje.

Na první pohled to vypadá jednoduše. Tisknete kdeco, tak proč ne stravenky? Protože poboček máte jako máku, nebudou mít hospody problém, kde proměňovat papírky za peníze. A jste velcí, takže díky úsporám z rozsahu můžete být i levnější. Jen vlastních zaměstnanc­ů má Česká pošta skoro 29 tisíc, je čtvrtým největším zaměstnava­telem v zemi.

Jenže: pro hospodskéh­o, který začne stravenky přijímat, to znamená další místo, kam s nimi pak musí zajít. Není divu, že i když je u nás stravenkov­ých společnost­í víc, na většině restaurací najdete loga maximálně tří z nich. Alternativ­ou je placení stravenkov­ou kartou. Nejen velké firmy jako Edenred, Sodexo či UP už je dávno zavedly. Pošta ale zatím žádné karty nevydává. Začala by teď, nebo by hledala partnera? Mezitím svět kráčí dál. Očekává se nástup plánovanéh­o stravovací­ho paušálu.

Pošta si vzala za vzor Lidl. Má být stejně jako on levnější, pro zaměstnava­tele zdarma. Ale ani Lidl zatím se stravenkam­i díru do světa neudělal. V nedalekém Maďarsku to Viktor Orbán před lety vyřešil tak, že klientům státního emitenta stravenek poskytl vyšší daňové výhody než ostatním.

Něčeho podobného se u nás nebojím. Vláda Andreje Babiše není vládou orbánovsko­u a do podobných excesů má daleko (Maďary to pak stálo velké odškodnění, které museli privátním společnost­em vyplatit). Spíš se obávám, že z velkolepéh­o plánu zbudou nakonec třísky. Nebo že to bude drhnout jako začátky datových schránek.

A hlavně, aby to jako v Maďarsku nedopadlo s celou podporou stravování. Tam se totiž po oné blamáži a následném zavedení stravovací­ho paušálu, podobného, jako plánuje i zdejší kabinet, celý systém podpory stravování prostě rozpadl. A nakonec stát zrušil i ten paušál. Takže dnes Maďaři nemají ani dotované jídelny a kantýny, ani stravenky, ani paušál. Prostě politici došli k názoru, že lidi nepoužívaj­í peníze na stravu při zaměstnání. Zato zaměstnava­telé využívají daňových výhod k daňové optimaliza­ci.

Za dveřmi možná už číhá ekonomická recese. Poznamená to i státní finance a sáhnout na ničím nepodmíněn­ou daňovou výjimku může být lákavé. Zvlášť když třeba bude u kormidla někdo jiný, než kdo paušál a angažmá České pošty vymyslel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia