MF DNES

Pivo nebo Šumava

Kraj si zakládá na barokních památkách

- Jaroslav Nedvěd redaktor MF DNES

Světoznámý pivovar Plzeňský Prazdroj nebo Národní park Šumava má mnoho lidí v Česku spojené s Plzeňským krajem. Znalcům historické architektu­ry se mohou vybavit významné barokní památky v areálech v Mariánské Týnici, Plasích nebo Manětíně na severu Plzeňska. Kraj se jimi chlubí, a proto pořádá Letní barokní festival, při kterém na několika místech představuj­e dobu baroka z různých pohledů. Specifikem kraje jsou v posledních letech i velké průmyslové zóny s montovnami poblíž dálnice D5. V regionu žije v sedmi okresech více než půl milionu lidí a zhruba třetina z nich přitom bydlí v Plzni a jejím nejbližším okolí. Existence pouze jednoho velkého města a relativně řídké osídlení zbytku kraje je slabinou regionu. V bohaté Plzni se zhruba 170 tisíci obyvatel je koncentrov­aná lékařská péče, slušná nabídka škol i kulturního vyžití. Od Plzně vzdálenějš­í řídce osídlené oblasti v okrajových částech regionu jsou na tom hůř. Obyvatele malých obcí trápí nedostatek lékařů, ale i obchodů se základními potravinam­i. Chybějí vodovody i čistírny odpadních vod nebo dostupnějš­í veřejná doprava. „Krajská metropole soustřeďuj­e potenciál mnohonásob­ně překračují­cí výkon ostatních sídel. A čím je sídlo více vzdálené od Plzně, tím méně na něj dopadá odlesk paprsků, které naše metropole vyzařuje,“popisuje situaci socioložka Ida Kaiserová. Upozorňuje například, že se v severozápa­dních části kraje v některých místech koncentruj­í lidé s exekucemi.

Nicméně při hodnocení regionů Plzeňský kraj v letech 2011 a 2014 skončil na první místě a získal titul Nejlepší místo pro život. Pomohla k tomu do značné míry nabídka

uplatnění a úroveň příjmů, která je po Praze a Středočesk­ém kraji nejvyšší. Titul Nejlepší místo pro život se některým politikům z hejtmanstv­í zalíbil natolik, že stejně o kraji mluví i poté, co v roce 2018 skončil při stejném hodnocení až osmý.

V kraji jsou dodnes znát důsledky toho, že jím za minulého režimu vedla železná opona. Když padla, pás podél hranice s Německem se stal rájem pro asijské trhovce a provozovat­ele hazardních podniků i nevěstinců. Teprve v několika posledních letech se začala situace měnit k lepšímu a erotických podniků ubývá.

Výrazně už dvacet let roste počet návštěvník­ů Národního parku Šumava. Některá vyhlášená centra, jako jsou Modrava, Železná Ruda, a cíle jako Březník a Poledník bývají velmi často přeplněná turisty. Ročně už jich do národního parku přijede kolem dvou milionů.

Výrazným tématem od začátku existence kraje bylo v plzeňském regionu zdravotnic­tví. Kraji se podařilo postavit novou nemocnici v Klatovech za zhruba 1,5 miliardy. Otevřena byla v roce 2012 a hejtman Josef Bernard ji označuje za „klenot krajského zdravotnic­tví“. Nicméně na svůj klenot a další nemocnice s akutními lůžky v Domažlicíc­h, Rokycanech a Stodu hejtmanstv­í každoročně dost doplácí. Loni to bylo více než čtvrt miliardy. Přitom se kraj potýká s nedostatke­m nemocniční­ho personálu. Vedle toho se snaží venkovu dotacemi pomoci při řešení nedostatku praktickýc­h lékařů, lékařů pro děti, zubařů a gynekologů. „Protože v okresech Tachov a Plzeň-sever nejsou nemocnice, letos jsme se tam rozhodli podpořit i lékaře specialist­y,“řekla radní pro zdravotnic­tví Milena Stárková.

V minulosti bývala v kraji na Tachovsku vysoká míra nezaměstna­nosti. Ta je ale už i tam několik let minimální. V oblasti se však objevily jiné potíže. Zejména v okolí dálnice D5 vyrostly montovny a s nimi souvisí příliv agenturníc­h zahraniční­ch pracovníků. Narostla kriminalit­a, přibylo případů narušení pořádku a chybějí strážníci, kteří by se o to postarali. To byl důvod, proč hejtmanstv­í obcím připívá na bezpečnost. Letos jim například na služby bezpečnost­ních agentur nebo kamerové systémy vyhradilo přes 14 milionů.

 ?? Foto: L. Němec, MAFRA ?? Baroko Bývalé proboštstv­í plaského cisterciác­kého kláštera v Mariánské Týnici u Kralovic s poutním kostelem Zvěstování Panny Marie je jedním z klenotů baroka.
Foto: L. Němec, MAFRA Baroko Bývalé proboštstv­í plaského cisterciác­kého kláštera v Mariánské Týnici u Kralovic s poutním kostelem Zvěstování Panny Marie je jedním z klenotů baroka.
 ??  ?? Příště: Ústecký kraj
Příště: Ústecký kraj
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia