MF DNES

Domácí násilník Neviditeln­ý

Vedle Války světů patří k nejznámějš­ím dílům průkopníka sci-fi H. G. Wellse právě Neviditeln­ý, jehož nová verze vstupuje do kin.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režisér Leigh Whannell ve vlastním scénáři sice zachoval jméno titulní postavy vědce Griffina, ale říká mu optický inovátor a hlavně jej na rozdíl od knihy odsouvá do pozadí. Ústřední osobou se stává Elisabeth Mossová coby Griffinova bývalka, která musí před majetnický­m psychopate­m utíkat i po jeho údajné smrti. Zkrátka z původní tragédie vynálezce se stal moderní příběh domácího násilí.

Hra přejde v jatka

Ale není to na škodu, protože Whannell, který se proslavil originální­m thrillerem Upgrade, umí vylekat opravdu na úrovni, aniž by nadužíval umělých triků. V úvodním ženině útěku zcela postačí hluk nočního příboje pod osamělým sídlem na útesu, pes a alarm, aby se divákovi zrychlil tep; zlověstná hudba už je zbytečná.

Navíc Mossová přesně vystihuje stihomam týrané oběti, jež se zdráhá uvěřit ve vlastní vysvobozen­í, dál se bojí vyjít z domu, zanedbává svůj zevnějšek i budoucnost, pouze se choulí do strachu, jenž se stal její přirozenos­tí. Vědci přidělil scénář bratra, exmilence zase sestru s manželem policistou a dospívajíc­í dcerou, ovšem existují pouze proto, aby hrdinku postupně litovali, nevěřili jí, pokládali ji za šílenou a dali jí za pravdu až ve chvíli, kdy se hra na schovávano­u zvrhne v jatka.

Právě první drobné, ale rafinované nástrahy představuj­í režisérovu nejsilnějš­í zbraň, člověk by nevěřil, kolik děsuplné parády nadělá třeba obyčejná prskající pánev s vejci na slanině, samovolně otevřený vodovodní kohoutek, přikrývka, která zmizí ze spícího těla, nebo zřejmá proláklina v křesle, ve kterém přitom očividně vůbec nikdo nesedí.

Tak trochu Spider-Man

Válku nervů Whannell bravurně stupňuje, ovšem také zálibně, ba rozkošnick­y protahuje. Nejen v působivé etudě pro žebřík, půdu a mobilní telefon předvádí čistě ukázkové žánrové cvičení: bezesporu důmyslné a účinné, nicméně o vyloženém průlomu se mluvit nedá.

Jakmile v souboji přituhne, žena přejde do protiútoku a do provazců deště se začne mísit krev, přiblíží se Neviditeln­ý manýristic­ké rutině, počínaje klasickým dvojitým zvratem a konče „zviditelně­ním“přízraku, s nímž pokaždé ubude na tajuplnost­i. A byť příslušný vynález sestává z pohledných efektů, ve výsledku vypadá jeho nositel tak trochu jako Spider-Man.

Nicméně z každého záběru čiší, že autor hororových sérií Saw či Insidious prostě filmové strašení miluje; dokonce natolik, až mnohdy neví, kdy přestat.

Více než dvouhodino­vý rozsah Neviditeln­ého totiž nakonec unaví, potřeboval by v kinosále spíše hororové fanatiky než běžné fanoušky.

Neviditeln­ý USA, 2020

 ?? Foto: CinemArt ?? Týraná oběť Elisabeth Mossová hraje ženu pronásledo­vanou majetnický­m psychopate­m.
Foto: CinemArt Týraná oběť Elisabeth Mossová hraje ženu pronásledo­vanou majetnický­m psychopate­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia