MF DNES

Emika vede tichý dialog pomocí klavíru

- Jindřich Göth redaktor MF DNES Deník pro kolemjdouc­í

Britská hudebnice a zpěvačka s českými kořeny Ema Jolly vystupuje pod jménem Emika a většinou se věnuje velmi svěžímu a nápaditému elektropop­u. Roku 2015 však nahrála desku s instrument­álními skladbami Klavírní a letos na ni navázala deskou Klavírní temná, do níž podle vlastních slov vtělila obavy a úzkosti z nadcházejí­cího mateřství.

Sevřená nahrávka pulzuje emocemi, ale nijak na odiv stavěnými, spíš probleskuj­ícími mezi řádky. Emika nechtěla dokonale vycizelova­nou nahrávku, občas je v pozadí slyšet šum, což jen podtrhuje autenticit­u. Je to ideální deska na noční poslouchán­í, kdy vás neruší žádné okolní vjemy a necháte se unášet křehkými a ladnými klavírními črtami.

Není vlastně nijak „temná“, ve čtrnácti skladbičká­ch je ukryta naděje a odhodlání. Emika jako by prostředni­ctvím klavíru ani tak nehrála, nýbrž vedla dialog se všemi, kdo jí chtějí naslouchat. Beze slov, jen s pomocí několika tónů a také ticha. Neboť i ono hraje svou roli. Je to hudba v pravém slova smyslu plná tajemství a letmých náznaků. Nic není jasně řečeno, každý si může vybrat, co ho osloví. Emika musela tohle album natočit, to je z něj patrné. Její další deska už bude nejspíš opět ve znamení klasických písniček, ale Klavírní temná je svým způsobem jedinečné, nadčasové dílo. Cosi na způsob deníkového zápisku určeného i kolemjdouc­ím, pokud mají chuť a trpělivost vnímat. Emičin vnitřní svět je totiž tak barevný a zároveň tajuplný, až se člověk bojí, aby ho neopatrným zásahem neponičil a nerozbořil.

Klavírní temná Emika

 ?? Foto: Emica Records ?? Pianistka a skladatelk­a Emika
Foto: Emica Records Pianistka a skladatelk­a Emika

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia