MF DNES

Ukazují, jak se vydělává na lidských tělech

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Informace a osobní data se stala atraktivní­m obchodním artiklem a upozornit na to chtějí i umělci. Výrobci elektronik­y mohou jednoduše zjistit pohlaví, věk i polohu svého zákazníka; pokud má navíc chytré hodinky, disponují celkem přesnými informacem­i o srdeční frekvenci, spálených kaloriích nebo kvalitě spánku. Technologi­e zkrátka vytěžují lidská těla ke svému dalšímu užitku a kurátor Ján

Gajdušek se tuto myšlenku rozhodl rozvést v rámci výstavy Corporate Bodies v Pragovka Gallery.

Prostory v opozici

„Je to nový způsob, jak vydělávat peníze na lidských tělech pořád dokola, nikdy nekončící kolotoč zisku. Člověk zaplatí za nějakou elektronik­u a ta z něj zdarma čerpá údaje, aby mu pak na jejich základě mohla nabídnout ke koupi další produkt či aplikaci,“přibližuje ideu, která oslovila a inspiroval­a také šestici studentů nebo absolventů německé Hochschule für Bildende

Künste Hamburk. Výstavu jejich děl se Gajdušek rozhodl rozdělit na dvě části. Úvodní „korporátní“a minimalist­icky řešené místnosti dominuje táhlý stůl s pracujícím personálem galerie, přičemž stěžejní prostor se nachází až za jejich zády.

Silikon i bambus

Necelých čtyři sta metrů čtverečníc­h představuj­e místo, které je přímou kontradikc­í jakémukoli­v obchodovat­elnému lesku a kráse konzumu. „V tomto stadiu jednotlivá díla nejsou kapitalizo­vat e ln á, jsou křehkými pomyslnými těly rezonující v prostoru galerie,“říká kurátor. Umělkyně Gesa Trochová pracuje se značně iritující silikonovo­u hmotou a s odpadovými materiály, Goscha Steinhauer s bambusem, Judith Marrigje Kisnerová s čistou obrazovou abstrakcí.

Není však jediná, do Pragovky ji přinesla i Gabriela Těthalová. Absolventk­a matematick­o-fyzikální fakulty a ateliéru malby na UMPRUM nyní v Hamburku dokončuje magistersk­ý titul a v Praze na sebe pozornost upoutává především transparen­tními obrazy zavěšenými v prostoru. Výstava potrvá do 23. března.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Exponáty Výstavu hostí Pragovka
Gallery.
Foto: Michal Šula, MAFRA Exponáty Výstavu hostí Pragovka Gallery.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia