MF DNES

Kvůli drahým bytům se lidé stěhují do chat

Kdysi výhradně rekreační objekty slouží v hlavním městě v nemálo případech k trvalému bydlení. Pražany do chat vyhánějí vysoké ceny bytů a nájmů. V zahrádkářs­kých koloniích žijí i bez vody a svozu odpadu.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA V chatě na okraji metropole bydlí paní Marie už 23 let. Jak říká, neměla jinou možnost.

Za tu dobu si nechala k přízemnímu zahradnímu domku v zahrádkářs­ké kolonii přistavět jednu další místnost i proto, že na místě žije se svou dcerou. Místo kanalizace je u domku septik, pro vodu musejí chodit ke studni, kterou sdílejí s ostatními zahrádkáři. „Život je tu docela v pohodě, jen kdybychom měli vodu zavedenou aspoň na zahrádku,“říká žena ve středním věku, která si nepřeje zveřejnit své celé jméno.

Marie je pokladní v supermarke­tu a v kolonii není se svou dcerou jedinou trvale žijící obyvatelko­u. Je podvečer všedního únorového dne a svítí se i v dalších minimálně třech chatách. Ty se liší od čistě rekreačníc­h objektů hlavně zásobou palivového dřeva na zahradách nebo tím, že trávníky kolem chat jsou více udupané.

„Nejsem jediná, kdo tady bydlí tak dlouho jako já. A zdá se, že v poslední době ten zájem o bydlení na chatě dokonce narůstá,“vysvětluje Marie.

Rostoucí zájem o tuto netypickou formu bydlení, za kterým mohou být drahé byty, potvrzuje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). „Domníváme se, že úprav chat a chalup na trvalé bydlení přibývá. Vzhledem k tomu, že mladí lidé rekreačním­i nemovitost­mi nedisponuj­í, využívají této možnosti většinou lidé ve věku okolo 50 let i starší,“vysvětluje mluvčí IPR Marek Vácha.

Pokud původní majitelé zemřou, bývají tyto nemovitost­i často na prodej. „Objekty pak kupují mladé rodiny a přestavují je na trvalé bydlení. Bývá to cenově dostupnějš­í než byt,“říká Dana Fialová z katedry sociální geografie a regionální­ho rozvoje (KSGRR) na Přírodověd­ecké fakultě Univerzity Karlovy.

Na stěhování do kolonií může mít vliv i fenomén Airbnb, protože majitelé bytů na pronájmech turistům vydělávají více. „Velmi diskutovan­ou příčinou je v této souvislost­i využívání bytů k podnikání. Výše nájmu v bytech lidi donutí se odstěhovat,“vysvětluje architektk­a Karolína Kripnerová.

Trvale, ale neoficiáln­ě

Na chatách oficiálně bydlet nelze, lidé si tam nemohou přihlásit trvalé bydliště. Pokud v rekreačním objektu přesto žijí, město za ně nepobírá příjmy z rozpočtové­ho určení daní.

Problémem obyvatel kolonií bývá i to, že někdy vlastní jen chaty, ale pozemky, na kterých objekty stojí, si musejí pronajímat. K výhodám takového bydlení naopak patří často velmi lukrativní adresy. Chaty stojí například na Libeňském ostrově, v Hrdlořezec­h či na Ořechovce.

Dvě chatové kolonie jsou také v městské části Praha–Řeporyje. A i tam někteří lidé bydlí trvale. „Podívejte,

tato chata byla původně zahradní altán a nabobtnala do všech stran a je to vlastně zděný dům,“ukazuje na chatovou čtvrť za městem starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Samotné bydlení v chatách Novotnému nevadí, spíš problémy s tím souvisejíc­í. „Vykostil jsem jednoho pacholka za černou skládku a seřval jsem tam sociálně slabého, protože tam pálil plasty, už tam i hořelo,“líčí řeporyjský starosta. A dodává, že se v chatové oblasti nacházel sklad kradených aut a občas tam zajíždí policie kvůli hledaným osobám.

Kromě dalších míst v metropoli lidé trvale žijí také v koloniích pražského Suchdola. „U nás jsou stovky chat, trvale obydlených je asi 15 a je s tím problém, protože tam není dostatečná infrastruk­tura,“říká starosta Suchdola Petr Hejl (STAN). Problém je například s tím, že do zahrádkářs­kých kolonií nezajížděj­í popeláři. Chataři proto vyhazují odpadky například do košů v parcích.

Fenomén trvalého bydlení na chatách zkoumají i sociologov­é. „Stěhování

na chaty má různé příčiny. Je možné, že dospělému dítěti rodiče darují byt a sami se odstěhují na chatu. A mohou si ji upravit tak, že se z ní stane takový menší domek. A ty hranice, co ještě je a co už není chata, nemusejí být jednoznačn­é,“vysvětluje Tomáš Kostelecký, ředitel ze Sociologic­kého ústavu Akademie

věd. Bydlení na chatě mimo metropoli je podle něj užitečné hlavně pro ty, kteří pravidelně nejezdí do zaměstnání, protože jsou v důchodu nebo pracují z domova. „Chata může být pro seniory dobrým řešením, ale jen do chvíle, než budou potřebovat chodit pravidelně k lékaři,“dodává Kostelecký.

Nejdřív na sezonu, pak nastálo

Poslední větší průzkum zaměřený na stěhování na chaty zorganizov­ala katedra sociální geografie a regionální­ho rozvoje Univerzity Karlovy před deseti lety.

„Prokázalo se, že zhruba 15 procent, tedy v celé ČR asi 70 tisíc objektů druhého bydlení, začalo sloužit ke stálému bydlení. Hlavně jde o chalupy a o něco méně chat. Někteří na chatách nejprve žijí od jara do podzimu. Trendu určitě napomáhá lepší mobilita, protože více lidí vlastní automobil,“říká Jiří Vágner ze zmíněné katedry. Vzhledem k růstu cen nemovitost­í z posledních let mohly počty obydlených chat od průzkumu ještě vzrůst.

„Domníváme se, že úprav chat a chalup na trvalé bydlení přibývá. Využívají toho většinou lidé ve věku okolo 50 let.“Marek Vácha mluvčí IPR

„Trvale obydlených chat je u nás asi patnáct. Je s tím problém, protože tam není dostatečná infrastruk­tura.“

Petr Hejl (STAN) starosta Suchdola

 ??  ?? Kolonie Pozemek, na kterém chata stojí, si majitel objektu často pouze pronajímá. 3x foto: Dan Materna, MAFRA
Kolonie Pozemek, na kterém chata stojí, si majitel objektu často pouze pronajímá. 3x foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? Pro rekreaci, či bydlení? Některé z chat v zahrádkářs­kých a rekreačníc­h koloniích na území metropole využívají jejich majitelé k trvalému bydlení. Oficiálně tam ale bydlet nesmějí.
Pro rekreaci, či bydlení? Některé z chat v zahrádkářs­kých a rekreačníc­h koloniích na území metropole využívají jejich majitelé k trvalému bydlení. Oficiálně tam ale bydlet nesmějí.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia