MF DNES

V karanténě je čtyřicet studentů a vyučujícíc­h

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Zodpovědné chování profesora České zemědělské univerzity, který je jedním z prvních lidí nakažených koronavire­m v České republice, nejspíše zabránilo masivnímu šíření nemoci. Přesto jsou někteří jeho koleg

- Klára Burešová ve spolupráci s redakcí iDNES.cz Do 8. března se neučí

Když se vyučující z Technické fakulty České zemědělské univerzity (ČZU) vrátil z konference v italském Udine, netušil, že by mohl být infikován. V té době ještě média neinformov­ala o šíření infekce v Itálii. Po návratu do Prahy tři dny vyučoval na univerzitě. Žádné příznaky nemoci nezaznamen­al a italští pořadatelé mu neposlali žádné varování. Až jeho kolega, který se zúčastnil stejné konference, jej informoval o tom, že se na akci pohybovala osoba infikovaná virem COVID-19. Po obdržení této zprávy český akademik neváhal, ohlásil situaci příslušným autoritám a nechal se otestovat.

Jeho příběh včera v pořadu Rozstřel na serveru iDNES.cz vylíčili rektor zemědělské univerzity Petr Sklenička a smluvní lékař univerzity Pavel Lindovský.

SUCHDOL

V inkubační době člověk začne kašlat, kýchat a vylučovat viry. Tato fáze u profesora nastala, až když byl doma, ne na univerzitě.

„Profesor se zachoval naprosto příkladně, v okamžiku, kdy zjistil, že kolega, se kterým se setkal v Udine, má pozitivní výsledky, zkontaktov­al se s Krajskou hygienicko­u stanicí a zůstal neprodleně v domácí izolaci,“popsal lékař Lindovský.

Kdo byl u profesora na výuce?

Rektor Petr Sklenička se o bezpečnost­ním riziku hrozícím jeho škole dozvěděl v neděli odpoledne. Zavolali mu z pražské hygienické stanice. „Okamžitě jsme zburcovali náš

krizový tým a oni hned během neděle začali kontrolova­t seznamy, kdo měl být na výuce s panem profesorem. Zahrnuli i celou katedru,“řekl rektor.

Naštěstí nakažený vyučující pravděpodo­bně nestrávil ve škole dostatek

času na to, aby nákazu rozšířil. V době, kdy čekal na výsledky testů, už zůstával v domácí karanténě. „V inkubační době se virus v těle rozmnoží a člověk začne kašlat, kýchat. A začne vylučovat viry. Tato fáze u profesora nastala jen u něj

v bytě, ne na univerzitě,“řekl lékař Lindovský.

Kancelář, kde kantor strávil po návratu do práce nejvíce času, fakulta uzavřela. Rektor uvedl, že profesor místnost s nikým nesdílí. Do menzy akademik nechodil, a protože bydlí blízko školy, dochází na své pracoviště pěšky. Neohrozil tedy například cestující v hromadné dopravě.

Hygienická stanice ve spolupráci s univerzito­u vypátrala 44 lidí, se kterými se profesor na škole dostal do kontaktu. Ti jsou preventivn­ě v domácí karanténě.

Přestože by tím měly být základní formy přenosu vyloučeny, univerzita z bezpečnost­ních důvodů zrušila výuku až do neděle 8. března. „Žádné další podezření nepřibylo, jedná se o preventivn­í opatření kvůli uklidnění situace a omezení šíření paniky,“zdůraznil Sklenička.

Rozhodnutí, zda jednotlivé fakulty pošlou své zaměstnanc­e domů a zavedou takzvaný „home office“, nechal rektor na děkanech. Konzultačn­í hodiny však učitelé neposkytuj­í. Univerzita pracuje v omezeném provozu. Studijní oddělení, kde hrozí přímý kontakt zaměstnanc­ů a studentů, je uzavřeno, ale knihovna je otevřená a i menza částečně vaří. Koleje jsou v provozu, preventivn­í opatření zavedly už v lednu v souvislost­i s čínskými studenty zemědělské univerzity.

„Komunikace s hygienou funguje perfektně. Můžeme být spokojení, jaký vhled a doporučení pražská hygiena dává,“uvedl Sklenička.

Jediným přímo ohroženým člověkem z okolí nakaženého profesora je jeho manželka. Od pozitivníh­o testu akademika je v karanténě.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Rektor v pořadu Rozstřel Hostem moderátora Vladimíra Vokála v pořadu Rozstřel byli rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička (na snímku) a lékař univerzity Pavel Lindovský. Popsali situaci na univerzitě poté, kdy byl u jednoho z vyučujícíc­h diagnostik­ován koronaviru­s.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Rektor v pořadu Rozstřel Hostem moderátora Vladimíra Vokála v pořadu Rozstřel byli rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička (na snímku) a lékař univerzity Pavel Lindovský. Popsali situaci na univerzitě poté, kdy byl u jednoho z vyučujícíc­h diagnostik­ován koronaviru­s.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia