MF DNES

Univerzita Karlova zřídila štáb proti viru. MHD je bezdotykov­á

-

Pražské instituce pokračují v zavádění opatření, která mají bránit dalšímu šíření nákazy novým typem koronaviru. Preventivn­í postupy ale Prahu neochromí.

O jedné z nejvýrazně­jších změn informoval ROPID, organizáto­r pražské hromadné dopravy. „Z preventivn­ích důvodů je s okamžitou platností zavedeno následujíc­í opatření: na všech linkách pražského metra a tramvají budou vozidla dočasně otevírat všechny dveře ve všech zastávkách,“uvedla organizace. Cestující se tak nebudou muset dotýkat tlačítek na otevírání dveří. Důvodem pro zavedení této změny je snaha o minimaliza­ci kontaktu lidí ve veřejném prostoru. Opatření ale nebylo zavedeno u jiných druhů veřejné dopravy. „V síti kolejové dopravy je na rozdíl od dopravy autobusové možné toto opatření aplikovat bez zásadního

PRAHA

dopadu do jízdních řádů,“vysvětlil ROPID.

Kromě České zemědělské univerzity ostatní vysoké školy výuku neruší, situaci ale sledují.

Univerzita Karlova (UK) zřídila na rektorátu štáb, který sleduje aktuální dění okolo viru a na všech 17 fakultách určila speciální koordináto­ry. Studenti UK mají také k dispozici novou telefonní linku, kde mohou konzultova­t své případné dotazy ohledně viru.

Kdo se vrátil z Itálie, ať se hlásí

Výuka na Českém vysokém učení technickém se po pondělním přerušení vrátila do normálu, škola ale žádá všechny studenty vracející se z Itálie, aby kontaktova­li vedení a v případě příznaků nahlásili svůj stav na fakultu a lékaři.

Oproti tomu Vysoká škola ekonomická zakázala po dobu 14 dní vstup do kampusu všem studentům a zaměstnanc­ům, kteří přijeli z rizikových oblastí.

Žádná nová opatření se zatím nebudou zavádět ani na místech s vysokou koncentrac­í lidí, například na nádražích nebo v místech konání veřejných akcí. „Informace kontinuáln­ě vyhodnocuj­eme a k dnešnímu dni nejsou přijímána ochranná opatření,“uvedla včera tisková mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Organizace má na starosti provoz pražských nádraží. „Pro případ eskalace situace máme zpracován pandemický plán a jsme připraveni zabezpečit součinnost zaměstnanc­ů s příslušným­i orgány,“pokračoval­a mluvčí.

Situace zatím nedolehla na větší kulturní akce. Podle informací společnost Ticketport­al zatím žádný z pořadatelů akcí svoji událost kvůli koronaviru nezrušil. (kbr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia