MF DNES

Nádraží má pomoci Mucha

Budova stanice Vyšehrad je variantou pro umístění Slovanské epopeje, město chce objekt získat Problém chátrající­ho nádraží by mohl mít zajímavé rozuzlení. Někteří politici minulý týden oznámili plán umístit na nádraží Vyšehrad Slovanskou epopej. K získání

- Ivo Horváth redaktor MF DNES Příliš vysoké Lukrativní pozemek

Nádraží Vyšehrad chátrá a mohlo by najít využití jako galerie pro Slovanskou epopej, politici TOP 09 minulý týden přímo před nádražím tuto starší myšlenku prezentova­li. „Tento nápad by se nám líbil a náš zastupitel­ský klub ho bude podporovat,“uvedl předseda zastupitel­ů Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil.

Do výběru místa pro Slovanskou epopej přitom mluví také Institut plánování a rozvoje (IPR). „Vhodné lokality jsme posuzovali před několika lety, jako nejvhodněj­ší tehdy vyšel Těšnov,“říká mluvčí IPR Marek Vácha. Nevylučuje ale, že dojde na další posuzování nádraží.

„Domnívám se, že by nebylo špatné tuto možnost prověřit, ale určitě bychom totéž měli zjistit i pro jiná místa. Pak by bylo dobré u všech lokalit porovnat pro a proti,“říká k myšlence radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

PRAHA

Nádraží už rekonstruk­ci a nový způsob využití nutně potřebuje. Objekt původnímu účelu neslouží od roku 1960, kdy tam byl ukončen provoz pro cestující. Místa, kde osobní vlaky zastavují v zatáčce, jsou totiž od určité doby na železnicíc­h zakázána.

Budova nezískala nové využití ani poté, co České dráhy objekt před dvanácti lety prodaly. Nádraží nyní patří firmě Rail City Vyšehrad a od roku 2000 je kulturní památkou. Patří také do památkové rezervace, která je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Právě na památkovou ochranu narazil majitel. Jeho záměrem bylo na pozemku, který k nádraží patří, postavit dvě administra­tivní budovy. Památkáři ale projekt neschválil­i mimo jiné proto, že jeden plánovaný objekt měl být příliš vysoký.

Letos v lednu média přinesla informaci, že UNESCO navrhuje objekt nádraží vyvlastnit – pokud nedojde k nějakému posunu ve vyjednáván­í s vlastníkem. Takovou možnost česká legislativ­a opravdu přináší, zatím byla ale podle pražského radního Jana Chabra (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) využita jen jednou a mimo Prahu. „Rozhodně nechci říkat, že začínáme něco vyvlastňov­at, nejdříve budeme jednat. Já osobně hlasovat pro vyvlastněn­í nebudu, to ať udělají koaliční kolegové,“říká k tomu radní Chabr.

Podle něj majitel s magistráte­m komunikuje. Zatím se Praze odkoupení nepodařilo dojednat, protože město může ze zákona nabídnout jen 67 milionů korun, což je cena v místě a čase obvyklá. A vlastník požaduje 117 milionů korun.

Další jednání je plánované 11. března a magistrát chce do té doby mimo jiné prověřit možnosti zákonného navýšení nabídky například kvůli veřejnému zájmu. Radní Chabr chce vyjednávat o možnosti odkoupení celé první pololetí, pak už by pravděpodo­bně p ř i c h á z e l a v úvahu jedině možnost vyvlastněn­í. Té by se nebránil ani předseda zastupitel­ského klubu Spojených sil Pospíšil. „Obecně nejsem velký příznivce vyvlastněn­í, ale ve chvíli, kdy ten objekt chátrá a vlastník nebude ochotný nádraží opravit, nebo se domluvit, tak si myslím, že je na zvážení, zda nezahájit vyvlastňov­ací proces, ale doufám, že spíše dojde k dohodě s majiteli,“říká Pospíšil. Podle něj by ale kvůli umístění Epopeje muselo být nádraží rozšířeno. Asi by bylo v takovém případě vhodné kombinovat moderní prvky s původní architektu­rou, myslí si. „Pokud by Slovanská epopej byla spojena s lokalitou Vyšehradu, byla by to ideální kombinace,“dodává Pospíšil.

V rozuzlení problémů s nádražím věří také primátor. „Jsem rád, že koaliční partneři uznali, že jednou z cest, jak tuto památku zachránit, je možnost vyvlastněn­í budovy nádraží za přiměřenou finanční náhradu, aby ji mohlo město opravit. O tom, jaké kroky v této záležitost­i Praha podnikne, budeme s koaličními partnery diskutovat v nadcházejí­cích týdnech,“říká Zdeněk Hřib (Piráti).

„Současný vlastník se o budovu dostatečně nestará a nechává ji chátrat i přes opakované výzvy úřadů k nápravě a přes statisícov­é pokuty. Památkářům dokonce neumožňuje zkontrolov­at vnitřní prostory objektu. Jednání o možném odkupu za přiměřenou cenu zatím nebyla úspěšná,“vysvětluje Hřib.

Jednoznačn­ou podporu otázka vyvlastněn­í ale nemá. Například radní pro kulturu se k ní vyjadřovat nechce.

„Toto já nebudu komentovat. Myslím, že jde spíše o otázku na předsedy klubů v magistrátn­ím zastupitel­stvu. Věci, které mám v gesci, by přišly na řadu až v momentě, kdy by nádraží bylo v majetku města, opravené a zvažovaly by se možnosti kulturního využití. Ať už by šlo o umístění Epopeje, nebo o cokoliv jiného,“říká Třeštíková.

Podle předsedy klubu Praha sobě Jana Čižinského by možnost vyvlastněn­í nádraží měla přijít na řadu až po krachu jednání o odkupu. A vyvlastněn­í by podle něj mohl zkomplikov­at fakt, že se objekt nachází na poměrně rozlehlém a lukrativní­m pozemku. Podle katastru má nádraží zastavěnou plochu 565 m2 a stejný vlastník má také přilehlý pozemek o výměře 1 248 m2 , který je veden jako „ostatní plocha“. „Tyto pozemky mají obrovskou cenu – možná vyšší, než samotné nádraží,“dodává Čižinský.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Chátrající památka Stav nádraží Vyšehrad se zhoršuje, magistrát bude 11. března s majitelem znovu jednat o odkupu.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Chátrající památka Stav nádraží Vyšehrad se zhoršuje, magistrát bude 11. března s majitelem znovu jednat o odkupu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia