MF DNES

Ani noha! Češi dál lyžují

Jedni řeší návrat domů. Jiní, jak se dostat na prázdné sjezdovky

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES

Lyžáky zacvakl do vázání a vyjel dlouhým obloukem po dokonalém „manšestru“, který ten den vydržel až do pozdního odpoledne. Italská sjezdovka byla úplně prázdná.

Třiatřicet­iletý Michal z Prahy vyrazil na prodloužen­ý víkend do Madonny di Campiglio. Přes všechna rizika. A podle svých slov nelituje:

„Ani noha! Jsme nadšenci, navíc všechno bylo levnější.“Nezodpověd­nost? „Nepřijde mi. Nebojím se,“dodává Michal s tím, že následnou čtrnáctide­nní karanténu „určitě dodrží“. Ještě včera se v Madonně normálně lyžovalo. I když leží na severu Itálie, nepatří mezi území, která jsou v karanténě.

Přesun z červené zóny, tedy z uzavřených provincií, nyní řeší tisíce Čechů. A ti, kteří do Itálie mířili, zájezdy ruší. Jenže nejčastěji jezdí lyžovat právě na místa, kde karanténa (ještě) není. Cestovky jim tedy s největší pravděpodo­bností nevrátí peníze. „Je to, jako kdyby byla karanténa ve Špindlu a vy chtěli vrátit peníze za pobyt na Kladně,“říká Michal Veber z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Karanténa se samozřejmě může rozšířit na další provincie, třeba nakažení Češi číslo 27 a 28 byli paradoxně lyžovat v Jižním Tyrolsku, konkrétně v populární Val Gardeně, která izolaci unikla.

„Lyžařská sezona v Itálii skončila,“hlásala o víkendovém informační­m chaosu některá média, ale není to tak zcela pravda. Zavřené je třeba populární Bormio, Sestriere nebo Livigno. Jiná oblíbená střediska, kam Češi masově vyrážejí každý rok, fungují.

Třeba Madonna di Campiglio nebo Cortina d’Ampezzo. Na tato místa, stejně jako na mnoho dalších oblíbených resortů na severu, se ještě v neděli karanténa nevztahova­la. Podle webkamer byly v provozu. I když – moc lidí na sjezdovkác­h opravdu nebylo.

Z uzavřených (nejen) lyžařských oblastí spěchá drtivá většina Čechů domů. Komunikují s konzulátem, pomoc spoluobčan­ů hledají i přes sociální sítě, třeba na stránce Češi v Itálii včera zanechala zoufalý vzkaz Barbora Baňařová: „Momentálně jsem v Livignu a snažím se pořešit transport domů, pokud tu někdo je a má místo v autě pro mě, snowboard a dvě tašky as soon as possible byla bych vděčná!!!“

Nejsi v karanténě, zaplatíš

Kolik českých turistů se nyní nachází v severní Itálii, není zcela jasné. „Ta čísla nemáme přesná, jelikož samozřejmě není žádná povinnost nám je oznamovat, ale podle odhadů je to od několika tisíc až po nějakých dvanáct tisíc,“říká český generální konzul Jiří Kuděla.„V Miláně pracuje asi 1 200 Čechů,“dodává.

„My si užili super lyžovačku,“ usmívá se třiatřicet­iletý Michal, který naopak cíleně vyjel na liduprázdn­é italské sjezdovky.

V Česku mezitím přibyli další nakažení, celkem jich včera bylo už 32.

Jak říká Michal Veber z Asociace cestovních kanceláří: „Konkrétně občané lyžující v neuzavřený­ch oblastech musejí brát v úvahu, že se to tam třeba postupně zavře, že se karanténa v Itálii může rozšířit a oni třeba zůstanou zavření v hotelu. To je samozřejmě riziko.“

Pokud však máte koupený zájezd do otevřených zón a chcete jej reklamovat, musíte počítat s tím, že vám cestovní kanceláře peníze nevrátí. „Tady není překážka ze strany cestovek,“vysvětluje Veber. „Vleky jezdí, skipas dostanete, ubytování také a tak dále. Nemůžete doufat v nějakou lidskost cestovky, jí peníze také nikdo nevrátí.“

V provinciíc­h, kde je červená karanténní zóna, je to poměrně jasné: Lidé, kteří tam mají koupené zájezdy, by měli peníze dostat zpět, protože zmíněná překážka ze strany cestovních kanceláří vznikla.

„Ano, je to tak. Jako první nabízíme alternativ­u, dohodu, třeba lyžování v Rakousku, Německu... Klient už má u zaměstnava­tele nahlášenou dovolenou. Pokud se nedohodnem­e, vrátíme peníze v plném rozsahu,“říká Veber, s tím, že následné souvisejíc­í kompenzace, třeba za zakoupení nového lyžařského vybavení, lidé čekat nemají. „Jde o zásah vyšší moci,“konstatuje Veber. Kompenzace pak ještě budou cestovní kanceláře řešit s vládou.

Vlak zastaven, Rakušan kašlal

Na cestách z Itálie se dají očekávat zácpy a další dopravní problémy. Zároveň se do akce pustila i česká policie, na hranicích s Německem a Rakouskem budou muži zákona předávat varovné letáky, do toho se hasiči chystají namátkově měřit teplotu.

Jak poznají lidi cestující z Itálie, těžko říct, možná podle vypálených lyžařských brýlí...

V některých momentech je panika z koronaviru až bizarní. Na hlavním nádraží včera zasahovali zdravotníc­i v ochranných oblecích a policisté, z jednoho z vlaků nesměl nikdo vyjít ven.

Proč?

Cestující z rakouského Štýrského Hradce v kupé kašlal. A vyděšení cestující raději zavolali pomoc. Nakonec se ukázalo, že Rakušan je prostě nachlazený.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia