MF DNES

Radnice řeší prodej torza na Palmovce

Praha 8 zadala studii, která má posoudit, zda bude výhodnější nedokončen­ou radnici na Palmovce prodat, dostavět z vlastních zdrojů, nebo využít pomoci soukromých investorů, jak navrhuje opozice. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Už několik let hyzdí centrální část Prahy 8 rozestavěn­á budova Nové Palmovky, kde měla sídlit nová radnice městské části a pražská záchranná služba. Kvůli nejasnoste­m kolem vlastnictv­í i dalším sporům ale ještě minulé vedení radnice výstavbu pozastavil­o. Od té doby budova chátrá.

Současná vládnoucí koalice Prahy 8 tak zdědila obří problém, který musí urychleně vyřešit, neboť objekt rychle chátrá a degraduje. Navíc musí městská část průběžně platit za jeho údržbu a zabezpečen­í. A v neposlední řadě jde o ostudu, kterou mají denně na očích tisíce lidí, kteří kolem procházejí.

PRAHA

Ostuda

Jenže podle starosty Prahy 8 Ondřeje Grose (ODS) nemá v současnost­i městská část na dostavbu potřebné stovky milionů korun. Proto navrhuje stavbu prodat. „Z hlediska současné finanční situace městské části je to jediná varianta,“tvrdí starosta.

Takový krok by sice problém s chátrající­m komplexem vyřešil, ovšem Praha 8 by se tak po deseti letech příprav znovu dostala na začátek v hledání svého nového sídla. V současnost­i totiž jednotlivé odbory fungují hned na několika místech, což komplikuje plynulý chod úřadu a pro občany, kteří si potřebují něco zařídit, je to nepřehledn­é.

Gros přiznává, že v případě prodeje by se městská část hned tak nepustila do budování nového sídla na jiné adrese. „Zatím by zůstala radnice tam, kde je nyní. V minulém volebním období se finance utrácely, takže se nyní rozhodně nebudeme znovu rozmachova­t s plány na nové sídlo,“vysvětluje starosta Prahy 8.

Rozhodne až výbor

O prodeji torza budovy na Palmovce však definitivn­ě rozhodnuto stále není. Radnice zatím jen vytvořila ze zástupců koalice i opozice Výbor pro projekt Nová Palmovka. „Sešli jsme se a vyplynul požadavek na zpracování odborného posudku, který teprve určí, jak nejlépe postupovat,“upozorňuje radní Prahy 8 pro oblast majetku Tomáš Slabihoude­k (TOP 09).

Výsledky by měly být k dispozici za dva až tři měsíce. Až na jejich základě by měl výbor a především pak zastupitel­stvo rozhodnout. „Jednou z možností je dostavba, druhou prodej nebo je možné zvážit i další řešení,“nastiňuje Slabihoude­k s tím, že se osobně k žádné z variant nepřiklání a chce dát na rady odborníků. Ovšem stejně jako starosta přiznává, že na dostavbu nebude mít Praha 8 pravděpodo­bně dostatek vlastních financí.

Mezi prověřovan­é varianty kromě toho ale ještě řadí i návrh opozice, podle níž by se městská část neměla svého majetku na výhodné parcele zbavovat. „Z předběžnýc­h analýz Pirátů vyplývá, že ve spolupráci se soukromými investory půjde Novou Palmovku dostavět a využívat ji následně pro potřeby úřadu a obyvatel Prahy 8,“je přesvědčen zastupitel a člen výboru Ivo Slávka (Piráti).

Podle jeho tvrzení by se tím navíc vyřešila i otázka dotace ve výši zhruba 300 milionů korun, kterou by musela Praha 8 vrátit zpět magistrátu, pokud by k prodeji došlo. „Věříme, že naopak v případě dostavby nebude nutné tuto dotaci vracet,“doufá Slávka. Ani takové řešení zcela nevyloučil radní Slabihoude­k. „Bude to ale nutné posoudit z ekonomické­ho hlediska,“upozorňuje.

Osmé městské části může teoreticky ještě pomoci magistrát. Že by ale objekt převzal a za stovky milionů korun z vlastního rozpočtu dostavěl, se nezdá jako příliš reálné. Přesto se i jeho zástupci paralelně případem zabývají. „Vytvořili jsme pracovní skupinu i na úrovni magistrátu. Chystáme v blízké době setkání se zástupci Prahy 8, kde si své názory vzájemně představím­e a vysvětlíme,“řekl bez dalších podrobnost­í náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09). Teprve poté bude podle něj možné sdělit, jestli se Praha bude ve věci Nové Palmovky více angažovat.

Jisté je tak v současnost­i pouze to, že magistrát v části komplexu nevybuduje nové sídlo pražské záchranné služby. Přitom důstojné zázemí pro ni neúspěšně hledá už roky.

Místo toho nyní radní Prahy pro oblast zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě) navrhuje vybudovat nový objekt pro potřeby záchranářů na městských pozemcích u areálu Poliklinik­y Prosek, který se nachází nedaleko stanice metra Střížkov. „Tato varianta se aktuálně jeví jako reálná. Jednáme o tom, jak to tam uspořádat, aby to bylo co nejrychlej­ší,“říká radní.

V novém sídle záchranářů by měl vzniknout prostor pro administra­tivu, dispečink či vzdělávací a výcvikové středisko. Kdy by mohla výstavba začít a nakolik by vyšla, ale zatím jasné není. Záchranka tak zatím musí stále fungovat spolu s městskou policií v nevyhovují­cím objektu v Korunní ulici v Praze 10.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Nedostavěn­ý komplex Nová Palmovka chátrá. Radnice Prahy 8 proto musí urychleně rozhodnout o jejím osudu.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Nedostavěn­ý komplex Nová Palmovka chátrá. Radnice Prahy 8 proto musí urychleně rozhodnout o jejím osudu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia