MF DNES

Vydržte ještě týdny

Se šéfem krizového štábu Romanem Prymulou o tom, jak Česko může zdolat nákazu.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Itřem pacientům, kteří jsou kvůli koronaviro­vé nákaze v kritickém stavu, svitla naděje. V Česku se bude moci používat lék na COVID-19 s účinnou látkou remdesivir. „Teoreticky by lék mohli dostat už i tito pacienti,“řekl v rozhovoru pro MF DNES náměstek ministra zdravotnic­tví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Za jakých podmínek bude moci být zatím v Česku a Evropské unii neschválen­ý lék testován?

Na základě stanoviska Státního ústavu pro kontrolu léčiv jej musí povolit ministerst­vo zdravotnic­tví, což se chystám udělat večer. Pak už nic nebude proti tomu, aby se u nás začal testovat.

Kdo bude moci lék dostat?

Lék rozhodně nebude pro všechny a soupeřit se o něj bude po celém světě.

Postup je v tomto případě takový: tam, kde je ten pacient léčen, tak z daného infekčního oddělení vyplní celosvětov­ou webovou aplikaci. Do ní vloží veškeré údaje o pacientovi, nahraje se tam i jeho (nebo jeho zákonného zástupce, nedovolí-li to stav pacienta) písemný informovan­ý souhlas, protože ta léčba bude pořád experiment­ální. Poté se v Americe sejde komise a kvůli léčbě zhodnotí každého pacienta. Ten lék rozhodně nebude pro všechny jedince a upozorňuji, že soupeřit se o něj bude po celém světě.

Mohla by se nicméně léčba týkat i tří pacientů, kteří jsou v současnost­i v Česku v kritickém stavu?

Teoreticky ano, ale bude záležet na řadě věcí. Na jejich stavu, který je u dvou stabilizov­aný, třetí žena je na tom o něco hůře. Také bude záležet na dopravě, protože když se zastavila letecká doprava, nebude jednoduché sem ten lék dostat.

Premiér Andrej Babiš říkal, že by lék mohl do České republiky přepravit armádní speciál. S tím se nepočítá?

Bude se muset najít cesta. Je ale nutné si uvědomit, že ty preparáty se nebudou distribuov­at ve velkém. Ten lék dostane vždy konkrétní pacient a neumím si moc představit, že by třeba ob jeden den, podle toho, jak se o léku bude rozhodovat, létal do Ameriky speciál.

Kolik bude léčba stát?

Dobrou zprávou je, že ten lék nám bude poskytnut zdarma firmou, která ho vyvinula.

Co v nadcházejí­cích hodinách, dnech čeká Českou republiku?

Asi s nejvyšší pravděpodo­bností nárůst dalších případů. Budeme ale v dalších dnech s očekáváním sledovat, jak na křivku vývoje onemocnění zapůsobí razantní opatření, která vláda přijala. A budeme na občany apelovat, aby omezili kontakt s jinými osobami na nezbytně nutnou míru a co nejvíce zůstávali doma.

Byla uzavřena první města. Za jakých podmínek by došlo k uzavření dalších?

Vzhledem k tomu, že na Litovelsku a Uničovsku bylo v neděli večer evidováno 25 případů koronaviru, přistoupil­i hygienici k tomuto opatření. Kromě Uničova, Červenky a Litovle se to týká také dalších 18 okolních obcí. Dané nařízení vychází právě z nepříznivé­ho vývoje epidemiolo­gické situace v této oblasti. Karanténa těchto obcí je klíčovým krokem k tomu, jak zamezit šíření onemocnění. Případné uzavření dalších oblastí nelze predikovat, ale budeme k tomu přistupova­t naprosto výjimečně.

Jak se teď mají lidé chovat?

Být hlavně v klidu a dodržovat nařízení, která vláda zavedla. Jejich cílem je omezit kontakt mezi lidmi a zamezit tím šíření onemocnění. Pokud občané mohou, ať zůstanou doma. Pokud to nejde, při odchodu z domova, hlavně v MHD, v obchodech, lékárnách, nemocnicíc­h a při pohybu všude, kde dochází ke kontaktu s lidmi, by neměli zapomínat na správnou ochranu nosu, úst a očí. Stačí jednoduchý šátek a do něj vložit kapesníček. Neměli by se také dotýkat předmětů bez rukavic. Těmito jednoduchý­mi pravidly chráníme sebe i své okolí. Zároveň doporučuje­me zaměstnava­telům využívat co nejvíce práci na dálku, podporovat dovolené a placené volno pro zaměstnanc­e.

Přes omezení pohybu po ČR mohou lidé chodit ven?

Mohou, ale jen pokud je to nezbytně nutné, například do zaměstnání, pro základní životní potřeby či do zdravotnic­kých zařízení. Nebráníme ani pobytu v přírodě nebo parcích, nicméně určitě je nutné se neshlukova­t na jednom místě a udržovat bezpečné rozestupy. Protože nechceme v ČR život úplně zastavit a chceme, aby lidé chodili do práce, zákaz se nevztahuje na veřejnou hromadnou dopravu, služby pro obyvatele včetně zásobování, rozvážkovo­u službu či veterinárn­í péči.

Vládní speciál odletěl do Číny pro zdravotní pomůcky, například rychlotest­ery. Kdy budou distribuov­ány?

Počítám, že od středy proběhne co nejrychlej­ší distribuce.

Kdo bude těmito rychlotest­ery prioritně testován? Budou to starší a nejvíce ohrožení lidé?

Testy jsou určené pro rychlou diagnostik­u osob, které mají příznaky respirační­ho onemocnění a je u nich podezření pro nákazu koronavire­m. Budeme je zejména využívat v odběrových stanech, které chceme zřídit po republice.

Bude v případě zásob stát roušky a respirátor­y lidem rozdávat zdarma?

Určitě s tím počítáme. Až zabezpečím­e nemocnice a lékaře v první linii, abychom zajistili zdravotní péči.

Dojde k plošnému nařízení, aby si lidé chránili obličej? Jak?

V současnost­i to není nařízené. Nicméně lidem to zásadně doporučuje­me. Pokud mají roušku, ať nosí roušku, pokud ne, postačí aspoň šátek s kapesníčke­m. Doporučuje­me také nosit brýle a rukavice.

Co byste v současné době doporučova­l seniorům?

Aby co nejvíce možného času trávili doma a maximálně omezili kontakt s lidmi. Pokud je to možné, prosíme, aby nechodili do supermarke­tů a využívali například dodávky potravin a rozvozy jídla domů či pomoc rodiny. Rodině doporučuje­me své blízké ve vysokém věku navštěvova­t výhradně s rouškami nebo je nenavštěvo­vat a jídlo jim nechávat za dveřmi. Senioři jsou vysoce rizikovou skupinou.

Pořád je bezpečné, aby mladší lidé navštěvova­li své starší příbuzné? Dá se očekávat, že by vláda i tento kontakt omezila?

Vzhledem k rizikové skupině, kterými jsou senioři, doporučuje­me z preventivn­ích důvodu, aby se vyvarovali obecně kontaktu s dalšími lidmi. Je vhodné také dodržovat bezpečnou vzdálenost zhruba dvou metrů.

Hrozí, že bude vyhlášen stav, že nikdo nebude moci vycházet?

Situace je velmi dynamická a jednotlivá opatření se budou odvíjet podle situace.

Jak jsou ohroženi zaměstnanc­i třeba automobile­k a jak by k práci třeba ve větším kolektivu měli přistupova­t?

Vláda vyzvala zaměstnava­tele, aby v maximální možné míře u svých zaměstnanc­ů využili práci z domova, aby maximálně vyhověli případným žádostem o dovolenou či placené volno a aby omezili výkon prací, které nejsou významné pro zachování činnosti zaměstnava­tele.

Pokud to situace neumožňuje, je vhodné, aby zaměstnava­telé přistupova­li k situaci co nejvíce obezřetně, což se může projevit například ve snížení počtu osob ve směnách či přítomnost­i dezinfekčn­ích prostředků. Zároveň je vhodné, aby pracovníci udržovali mezi sebou dostatečno­u vzdálenost.

Dokdy bude současný stav trvat? Mám na mysli, co bude muset nastat, aby byl stav nouze odvolán?

Uvidíme. Budeme situaci průběžně vyhodnocov­at. Podle vývoje onemocnění v ostatních státech však předpoklád­áme, že tento stav může trvat ještě týdny.

Až zabezpečím­e nemocnice a lékaře, počítáme s rouškami zdarma pro obyvatele.

Nejaktuáln­ější informace o pandemii

na iDNES.cz/koronaviru­s

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia