MF DNES

Lék Remdesivir: naděje, za kterou stojí Čech

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Původně se zkoušel v Africe během epidemií krvácivé horečky ebola. Později se ukázalo, že účinný je také proti virům SARS a MERS. Teď je lék Remdesivir velkou nadějí v boji proti nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový koronavir, jímž se po celém světě nakazilo za tři měsíce více než 190 tisíc lidí a více než sedm tisíc jich zemřelo. V Česku hygienici evidují přes čtyři stovky nemocných.

Nově by k nadějnému léku, který však není zatím nikde registrova­ný a nejsou u něj dokončeny klinické studie, měli mít přístup i čeští pacienti. Státní ústav pro kontrolu léčiv s jeho použitím v této mimořádné situaci celosvětov­é pandemie souhlasí. „Odeslali jsme včera na ministerst­vo zdravotnic­tví odborné stanovisko, které doporučuje povolit distribuci, výdej a používání neregistro­vaného léčivého přípravku Remdesivir na nemoc COVID-19,“ potvrdila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová. Rozhodnutí posvětilo také ministerst­vo zdravotnic­tví. (více v rozhovoru s Romanem Prymulou).

Remdesivir ale dostanou jen pacienti v kritickém stavu, u kterých je potvrzena infekce novým koronavire­m, jsou hospitaliz­ováni a napojeni na umělou plicní ventilaci. Každé podání se bude posuzovat individuál­ně. „Přípravek bude dodáván do lékáren či zdravotnic­kých zařízení na základě schválení společnost­í Gilead,“dodala Peterová.

Žádosti budou podávat lékaři pomocí webového formuláře, a pokud je firma schválí, lék bude do Česka dovezen.

Ve vývoji pozoruhodn­ého a nadějného léku Remdesivir je výrazná česká stopa. Vyvinula jej americká společnost Gilead Sciences, jejíž tým virologů vede Čech Tomáš Cihlář. Látka nového léku je podle Cihláře inspirovan­á i výzkumy světově uznávaného chemika Antonína Holého, jehož patenty firma kdysi koupila.

Přípravek bude dodáván do lékáren či zdravotnic­kých zařízení na základě schválení společnost­í Gilead.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia