MF DNES

Remdesivir: naděje mířící do Česka

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Stačilo na to pár týdnů, než se virus známý jako SARS-CoV-2 rozšířil z čínského tržiště ve Wu-chanu do celého světa. Minulý týden prohlásila Světová zdravotnic­ká organizace epidemii koronaviru za pandemii.

Už několik týdnů se vědci překotně snaží vyvinout vakcínu, která by v řešení kritické situace pomohla. Než se však prokáže její účinnost a bude možné ji použít, potrvá to určitě ještě rok. Naděje celého světa se tak upírá do Kalifornie, kde už před několika lety vědci americké společnost­i Gilead Sciences začali vyvíjet nový lék, který by lidem nakaženým koronavire­m mohl pomoci. Tým virologů společnost­i vede Čech Tomáš Cihlář. O lék projevila zájem česká vláda.

Remdesivir vědci začali vyvíjet už před lety a v roce 2015 ho testovali během epidemií krvácivé horečky eboly. Ty v Africe propukly před sedmi lety a ve třech státech tehdy zemřelo více než jedenáct tisíc lidí, přes osm stovek zdravotník­ů se nakazilo a více než pět set jich zemřelo. Importem se poté třicet šest případů dostalo do USA, Velké Británie, Španělska a Itálie.

O tři roky později se ale ukázalo, že lék je účinný i u nemocí SARS a MERS a Světová zdravotnic­ká organizace ho v lednu označila za „slibného

kandidáta“při léčbě nemoci COVID-19, již nový vir způsobuje.

Remdesivir funguje na principu zabránění dalšího množení viru, zastaví tedy šíření jeho genetické informace. Umí se také k viru lépe dostat do plic. „Virus používá takzvané přirozené stavební bloky, jednotlivé nukleotidy. Vtip je v tom, že virus nedokáže po podání léku rozeznat rozdíl mezi falešným a přirozeným stavebním blokem, a pokud je k dispozici ten falešný, včlení ho, ale to zastaví syntézu genetickéh­o materiálu,“popsal působení léku Cihlář pro Českou televizi. „Je to pro ten virus takový sebevražed­ný mechanismu­s,“dodal. Lék se pacientům podává nitrožilně, infuzi dostanou jednou za den po dobu deseti dní.

Inspirace Antonínem Holým

Látka nového léku je podle Cihláře inspirovan­á i výzkumy světově uznávaného chemika Antonína Holého, jehož patenty firma kdysi koupila. Holý stojí třeba za antiviroti­kem Viread, které je jedním z nejúčinněj­ších léků v boji proti AIDS.

Remdesivir je lék, který zatím není registrova­ný, lze ho ale použít v jakémsi „nouzovém“režimu. Podmínky takového použití definuje zákon o léčivech. Ten popisuje i konkrétní situace, kdy je to možné. Nejde totiž jen o šíření onemocnění, ale ministerst­vo by mohlo obecně neregistro­vaný lék povolit i v případě šíření toxinů (rostlinné či živočišné jedy), chemických látek nebo při jaderné havárii. V takových případech zákon říká, že výrobci ani lékaři nenesou odpovědnos­t za případné důsledky při použití.

Aktuálně vědci účinnost a bezpečnost remdesivir­u ověřují v Číně, kde právě probíhají studie na stovkách pacientů nakažených koronavire­m. Testuje se i v Americe. Lék už dostal nakažený muž, který byl evakuován z výletní lodi Diamond Princess, která nuceně dva týdny kotvila u japonského přístavu Jokohama. V květnu bude ukončena klinická studie na 400 pacientech.

Nejaktuáln­ější informace o pandemii na iDNES.cz/koronaviru­s

 ?? Foto: MAFRA ?? Česká stopa Tomáš Cihlář vede tým virologů pracující na léku Remdesivir.
Foto: MAFRA Česká stopa Tomáš Cihlář vede tým virologů pracující na léku Remdesivir.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia