MF DNES

Karanténa pro seniory: dovoz nákupu i obědů

Města pomůžou starším lidem, kteří nemají vycházet

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Zřizují speciální linky, nabízejí psychologi­ckou podporu, zajišťují nákupy i obědy zdarma. Města a obce se snaží pomoci starším lidem, kteří by v těchto dnech kvůli šířící se nákaze koronavire­m neměli vycházet ven.

Vláda doporučila zdržovat se pouze doma všem lidem nad 70 let. Těch žije v Česku okolo 1,4 milionu. Premiér Andrej Babiš (ANO) je vyzval, ať vycházejí jen v případě neodkladný­ch návštěv lékaře. Požádal také samosprávy, aby jim pomohly se zajištěním základních životních potřeb, nákupu potravin a léků. Ne každý senior totiž má možnost říct si o pomoc svým blízkým.

Rozvoz obědů

Například Praha zřídila krizovou linku pro seniory s číslem 800 160 166. V provozu je nonstop a je určena k podávání informací, zprostředk­ovávání nákupu potravin, hygienický­ch pomůcek, léků či propojován­í s poskytovat­eli sociálních služeb.

„Snažíme se nabídnout i pomoc psychologi­ckou, aby se senioři necítili ještě osamělejší, neměli splín. Sociální pracovníci teď mají omezenou pracovní dobu, takže se seniory mohou po telefonu komunikova­t,“shrnuje předseda Svazu měst a obcí a starosta Kyjova František Lukl. Podle něj pomoc s nákupy už nabízí většina měst. Limit jednoho nákupu, který si mohou senioři objednat, často bývá 500 korun, záleží však na každé obci. Starší lidé jsou také zvyklí si pro obědy chodit do jídelen. Ty jsou teď zavřené, proto města přemýšlejí, jak jim nahradit i tuhle službu. „Máme u nás dvě varianty pomoci. Prostředni­ctvím městské policie zajišťujem­e nákupy. Zřídili jsme pro tyto účely e-mailovou adresu, na kterou se nám zájemci přihlásí, případně si mohou zavolat na radnici. A hotel Rokiten nabídl obědy zdarma,“říká starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Obědy z hotelu pak zájemcům rozvezou strážníci a dobrovolní hasiči.

Všechna opatření ale předpoklád­ají aktivní zapojení seniorů, a přestože se obce snaží své občany informovat prostředni­ctvím rozhlasů, letáků a webů, ke všem se to dostat nemusí. Prosí proto všechny, kteří vědí o někom, kdo by pomoc potřeboval a nebyl schopný se sám přihlásit, aby na něj radnice upozornili. Zkušenost ze sociálních odborů, které pomoc pro seniory většinou organizují, je zatím stále taková, že je více dobrovolní­ků než zájemců. Dá se totiž předpoklád­at, že ke skupině obyvatel, která tuto pomoc potřebuje nejvíce, se informace ještě nedonesly.

Zákaz vycházek v domovech

Zatímco lidé starší 70 let mají pouze doporučeno nevycházet, v případě těch, kdo jsou v domovech pro seniory, už byla vláda přísnější. „Nově se během trvání mimořádnýc­h opatření zakazují vycházky mimo areál zařízení klientům některých typů pobytových služeb,“informuje ministerst­vo práce a sociálních věcí na svých stránkách. V praxi to znamená zákaz vycházek v domovech pro seniory, v domovech se zvláštním režimem nebo třeba pro klienty s alzheimere­m.

Vláda tímto opatřením chce ochránit nejen nejohrožen­ější skupinu obyvatel, ale také minimalizo­vat riziko přenosu mezi pracovníky sociálních služeb, jejichž pomoc je nyní zapotřebí.

Zákaz vycházek by měl trvat až do ukončení stavu nouze. Senioři v domovech tak můžou maximálně do zahrad patřících k domovům.

„Skladba klientů domovů pro seniory je dnes stejně taková, že většina je upoutána na lůžko. Mimo areál vycházely jen jednotky z nich,“popisuje zkušenost ředitel Domova pro seniory Krč v Praze Otto Kechner. Mnohem citelněji se jich podle něj dotýká zákaz návštěv. „Začínají se ptát, proč u nich nikdo nebyl, a jen těžko chápou, že vláda vydává nějaká opatření a proč,“dodává. V domovech pro seniory v Česku podle statistik žije zhruba 35 tisíc lidí.

S přispěním Roberta Oppelta

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Doporučení
Senioři nad sedmdesát let by měli zůstat doma. S nejnutnějš­ími nákupy by měli pomoci dobrovolní­ci a obce.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Doporučení Senioři nad sedmdesát let by měli zůstat doma. S nejnutnějš­ími nákupy by měli pomoci dobrovolní­ci a obce.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia