MF DNES

„Lidé si chtějí pomáhat, tíhu situace to výrazně mírní“

Student, řidič MHD, herec... Pomáhají seniorům a jsou jich stovky. „Jsme na jedné lodi,“konstatuje Lucie Rybyšarová ze sdružení Život 90

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Lucie Rybyšarová z Nučic u Prahy je původním povoláním zdravotní sestra. Vystudoval­a ale vysokou školu, aby se kvalifikov­aně mohla věnovat seniorům. Jako pracovnice sdružení Život 90 uvítala, že se může stát součástí projektu linky na pomoc seniorům (800 160 166).

Její poloviční úvazek, který má kvůli zdravotním­u omezení, se v těchto dnech proměnil v plné nasazení a stejně jsou na tom všichni její kolegové. „Mnozí senioři se v současné situaci špatně orientují. A je skvělé, že momentálně máme registrova­ných už 1 700 dobrovolní­ků, kteří jsou připraveni jim pomoci,“podotýká šestatřice­tiletá žena.

Jací lidé se teď hlásí jako dobrovolní­ci?

Vesměs mladí, často studenti, ale nejenom oni. Mezi zájemci se objevil třeba řidič MHD, který byl ochoten po směně jít někomu nakoupit, nebo žena, která je doma s dětmi a chtěla z výchovných důvodů zapojit i je. Hlásil se také muž s tím, že udělá všechno kromě venčení psa, protože se psů bojí. S nabídkou pomoci se ozývají i herci. Nejvíc ti, co hrají v našem Divadle U Valšů.

S čím nejčastěji pomáhají?

Někteří senioři si potřebují hlavně popovídat. Starší lidé se mnohdy vůbec neorientuj­í v opatřeních, která vláda vyhlašuje. Zprávy jsou pro ně často nesrozumit­elné a ne vždy mají možnost si je ověřit na důvěryhodn­ých portálech, což je momentálně asi ten nejpalčivě­jší problém. Někdy se stane, že člověk na druhé straně telefonu pociťuje strach, úzkost nebo zlost, takže třeba křičí nebo pláče. Všechny tyto projevy jsou v pořádku a pomáhají ventilovat to, co právě prožíváme.

Co seniorům doma nejvíc chybí?

Volala nám třeba devadesáti­letá paní z Prahy, že nemá doma už žádné jídlo. Požadavky zapisujeme do databáze. Někdy jsou trochu úsměvné a zároveň i smutné. Telefonova­l pán, aby mu někdo došel nakoupit do Penny s tím, že tam mají zlevněné máslo. Že má sice blízko večerku, ale tam je to drahé. Ukazuje to i na složitou finanční situaci některých seniorů. Dobrovolní­ci lidem vyvenčí psa, nakoupí, vyzvednou lék v lékárně…

Mají instrukce, jak ty věci správně předat?

Pochopitel­ně. S kartičkou dobrovolní­ka obdrží i manuál, jak doručovat. Jsou v tomto směru velmi kreativní, aby se obě strany vyhnuly přímému kontaktu. Třeba zaťukají na okno, aby se ani nedotkli zvonku, nákup pověsí na kliku a v patřičné vzdálenost­i počkají, až si ho dotyčný vyzvedne. Spolupracu­jeme s magistráte­m a s Červeným křížem, kde zájemci o dobrovolni­ctví projdou krátkým školením, a pak je tamní pracovníci podle požadavků v databázi vysílají do terénu. Někteří ale zase odpadají, protože třeba zjistí, že mají pozitivníh­o kamaráda.

Je zmíněná telefonní linka určena výhradně seniorům?

Nejen jim. Mohou na ni zavolat i lidé, kteří vědí o někom, kdo se ocitl bez pomoci. Projekt vznikl za součinnost­i ŽIVOT 90, magistrátu hlavního města Prahy a Českého červeného kříže. Nyní to už převzali kolegové, kteří pro seniory zařizují pomoc. Kolem linky je ale stále plno práce.

Jaké dojmy z této služby máte?

Ukazuje se, že potřebných lidí je opravdu hodně. Mám radost, že jsme inspiroval­i k následován­í i další kraje, kde se podobné služby také rozvíjejí. Jsme teď všichni na jedné lodi, ve výjimečné situaci a je fajn, že si umíme navzájem pomáhat.

Nakolik se podle vašich zkušeností mohou senioři spolehnout na své potomky nebo známé?

Často se stává, že nechtějí své blízké zatěžovat. Lidé se v pomoci někdy nepotkávaj­í. Někdo se zdráhá zaťukat na souseda a pomoc nabídnout, protože přece nebyl požádán. A ten, co je v nouzi, se zase zdráhá si o pomoc říct, protože kdyby ji chtěl ten druhý nabídnout, přece by se zeptal. Řekla bych, že nastal čas, abychom se více sblížili, abychom pečovali o své vztahy a třeba si odpustili staré křivdy.

Myslíte, že se něco z toho už začíná dít?

Zdá se, že ano. Já seniory vždycky vnímala jako zdroj životních zkušeností. Proto jsem také na 1. lékařské fakultě absolvoval­a bakalářské studium obor ergoterapi­e. Vzpomínám, jak jsem s nimi ve svých dvaceti letech dělala skupinové dýchánky, na kterých jsme si povídali. Někteří ještě zažili obě světové války, mluvili o naší republice jako o vlasti, taky o míru. Leccos jsem si tehdy uvědomila.

Co tím chcete říct?

Situace je vážná, ale veškeré těžkosti mírní jedno pozitivum – rostoucí solidarita mezi lidmi. Z toho mám moc hezký pocit.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Pomoc seniorům Lucie Rybyšarová, původním povoláním zdravotní sestra, se věnuje hlavně pomoci seniorům.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Pomoc seniorům Lucie Rybyšarová, původním povoláním zdravotní sestra, se věnuje hlavně pomoci seniorům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia