MF DNES

Alkohol jako obžalovaný

Trestných činů, při kterých hrál roli alkohol, přibývá. Nejde jen o řidiče, ale třeba i o doktory.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Když si dá někdo pár skleniček, většinou se nic neděje. Tedy až do chvíle, než svým chováním začne ohrožovat ostatní. Počet trestných činů, při nichž byli pachatelé pod silným vlivem alkoholu nebo drog, se dařilo dlouhodobě snižovat. V posledních letech se však statistika obrací k horšímu, od roku 2017 případů přibývá. A letošní leden rozhodně nenabízí moc důvodů k optimismu.

Policisté v této kategorii vedou dva trestné činy – ohrožení pod vlivem návykové látky a opilství.

Ještě v roce 2015 bylo takových případů přes deset tisíc. Nezodpověd­né chování se dařilo snižovat do roku 2017, kdy policisté zaznamenal­i 8 038 případů, a od té doby počet případů soustavně roste. Loni jich bylo 8 975.

Jen za první měsíc roku 2020, za který jsou dostupné nejčerstvě­jší statistiky, policisté řešili 1 026 takových případů.

Oproti loňskému lednu je to téměř sedmnáctip­rocentní nárůst. Jde přitom o nejhorší nástup roku za posledních pět let. Rok 2015 porazil ten letošní jen o tři případy. Viníkům hrozí kromě pokuty i jeden rok vězení v případě ohrožení pod vlivem návykové látky, u opilství jsou tresty ještě vyšší.

Mezi nejčerstvě­jší hříšníky se například letos v únoru zařadil řidič kamionu na Prachatick­u. S plným návěsem se snažil projet mírnou pravotočiv­ou zatáčku. Při celkem jednoduché­m manévru najel na krajnici, návěs se rozhoupal a vypadl z něj půltunový balík soli. Řízení mu hodně zkomplikov­alo 1,7 promile alkoholu, které mu policisté naměřili při dechové zkoušce. Podle policie to byl jednoznačn­ý případ ohrožení pod vlivem návykové látky.

Právě opilí řidiči, a to nejen ti profesioná­lní, patří mezi typické skupiny, které nakonec sklouznou do kategorie trestného činu. Koncentrac­e alkoholu v krvi musí být na trestný čin tak vysoká, že je jasné, že řidič vůz zkrátka ovládat nedokáže. „Podle ustálené rozhodovac­í praxe soudů platí, že pokud se zjistí, že měl řidič v době jízdy v krvi nejméně jedno promile alkoholu, pak je u něj podle lékařských poznatků vždy vyloučena schopnost bezpečně řídit motorové vozidlo,“upozorňuje Asociace nestátních organizací na svých webových stránkách. Podobný režim platí i pro drogy. Každá látka má svou hranici, od které je už řidič považovaný za extrémně nebezpečné­ho pro své okolí.

Je to jen jeden z případů, kdy se lidé pod vlivem návykových látek stávají nebezpečný­mi, a zdaleka to nejsou jen řidiči, kdo patří do rizikové skupiny. Trestného činu se mohou dopustit také lidé, kteří obsluhují těžkou techniku, nebo opilí lékaři.

Trestného činu se podle policie dopustila například lékařka na začátku loňského listopadu v Prostějově. Své pacientce prováděla estetickou úpravu rtů, při které zlomila jehlu. Tím se zákrok prodražil, a lékařka tak poslala ženu pro další peníze. Když se pacientka dlouho nevracela, sama specialist­ka nakonec zavolala policii. Jenže policistům přišla podezřelá spíš samotná doktorka, a tak u ní provedli dechovou zkoušku.

„Při té jí naměřili 1,78 promile alkoholu, při opakované zkoušce pak 1,62 promile. Lékařka jim to vysvětlila tím, že alkohol vypila až po provedeném zákroku, kdy si dala dva decilitry vína z rozrušení, že se pacientka nevrátila,“popsal tehdy prostějovs­ký policejní mluvčí František Kořínek.

Opil se a poslal psy na hosty

Mezi nejnebezpe­čnější případy patří trestný čin, který zná zákoník pod názvem opilství. Ne, opravdu nejde o situace, kdy třeba parta kluků strčí po pár pivech sousedovi sirku do zvonku. Jde o závažné trestné činy, při kterých často dochází ke zraněním. Pachatel je při nich v takovém stavu, že se nedokáže ovládat.

Třeba loni v létě se na Břeclavsku po nepříjemné hádce se svojí partnerkou muž rozhodl uklidnit v nedalekém baru. Jenže neodhadl míru a přebral, a to pořádně. „Přivedl se do stavu těžké opilosti, kdy nemohl rozpoznat, že je jeho jednání protizákon­né,“popisuje Pavel Šváb, tiskový mluvčí policie v Jihomoravs­kém kraji. Smůlu potom ovšem měli především dva další návštěvníc­i podniku. Opilý muž na ně totiž povelem poštval psa. Incident skončil zraněním napadených.

Oproti případům ohrožení pod vlivem návykových látek patří opilství mezi vzácnější trestné činy. Na druhou stranu při něm hrozí tři až deset let vězení podle toho, jak byl skutek závažný. I když trest za opilství vypadá jako vysoký, ve skutečnost­i obecně pachatelům postihy snižuje. Kdyby totiž provedli stejnou věc střízliví, trest by byl mnohem těžší.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia