MF DNES

Bezpečnost počítačů ohlídá Řehka

-

Do čela Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) zřejmě zamíří generál Karel Řehka. Agentuře ČTK to sdělily dva zdroje.

Řehka se účastnil zahraniční­ch armádních misí, působil u speciálníc­h sil, na ministerst­vu obrany i u NATO. Měl by nahradit Dušana Navrátila, jehož odvolání loni v prosinci zdůvodnil premiér Andrej Babiš (ANO) nízkou odborností a nedostateč­nými manažerský­m schopnostm­i.

Řehku navrhla vláda. Nominaci musí ještě před jeho jmenováním projednat sněmovní bezpečnost­ní výbor. Sejít se k tomu má dnes, může se to však v souvislost­i s nynější situací kolem hrozby koronaviru ještě změnit.

Nominaci má podle pozvánky uvést na schůzi výboru přímo Babiš. Nový ředitel by měl nastoupit v dubnu. Do jeho jmenování vede NÚKIB statutární náměstek Jaroslav Šmíd. Do výběrového řízení se přihlásilo devět lidí. Ve výběrové komisi zasedali i ředitelé všech tří českých zpravodajs­kých služeb.

Řehka vystudoval vojenské gymnázium v Opavě a Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově. Absolvoval například roční důstojnick­ý kurz ve Velké Británii nebo prestižní kurz rangers PRAHA v USA. Zúčastnil se misí na Balkáně a v Afghánistá­nu. V české armádě působil u 601. skupiny speciálníc­h sil generála Moravce, které od roku 2010 vedl.

Od listopadu 2014 stál v čele Ředitelstv­í speciálníc­h sil ministerst­va obrany. Naposledy byl zástupcem velitele Mnohonárod­ní divize severových­od, pod kterou spadají alianční jednotky rychlé reakce předsunuté na území Polska a Pobaltí.

Úřad pro kybernetic­kou bezpečnost vznikl v létě 2017 vyčleněním z Národního bezpečnost­ního úřadu. Jako centrální správní orgán má na starost kybernetic­kou bezpečnost včetně ochrany utajovanýc­h informací v oblasti informační­ch a komunikačn­ích systémů. Zabývá se i neveřejným­i službami v rámci družicovéh­o systému Galileo.

Bývalý poslanec a šéf NBÚ Navrátil vedl úřad od jeho vzniku. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia