MF DNES

Barták plánoval vraždy, prodlouží se mu trest

-

Odsouzený lékař Jaroslav Barták si odpyká dalších šest let vězení za to, že z liberecké věznice plánoval tři vraždy a také vydírání tří jiných lidí.

Včera o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který Bartákovi na základě jeho odvolání o dva roky snížil původně uložený trest.

Justice lékaře v minulosti potrestala 12 lety odnětí svobody za sexuální obtěžování jeho asistentek. Barták trestnou činnost od počátku popíral, své stíhání označil za spiknutí. „Bylo zcela jednoznačn­ě prokázáno, že se rozhodně nejedná o nějaký komplot proti panu Bartákovi, a už vůbec ne nějaký komplot ze strany policie,“konstatova­l předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. Barták plánoval trestnou činnost v roce 2013, když si odpykával trest v liberecké věznici.

Podle obžaloby si za oběti vražd vybral advokáta, kněze a bývalého šéfa vojenské tajné služby, s nimiž si chtěl takto vyřídit osobní spory.

Advokáta chtěl nechat unést a před smrtí z něj hodlal vymámit 50 milionů korun. Od únosu kněze si sliboval 10 milionů, následně ho chtěl usmrtit nalitím několika litrů alkoholu do úst a konečníku. Bývalého vojáka chtěl nechat zabít vystřelova­cím

PRAHA

nožem v metru. Další tři lidi si vyhlédl jako vhodné oběti k vydírání, a to „rusky hovořícími muži“. Ze získaných peněz zamýšlel podle rozsudku financovat svůj útěk z věznice, který hodlal uskutečnit vrtulníkem a zamířit poté do Běloruska. Veškeré Bartákovy plány měl zrealizova­t jeho spoluvězeň.

Muž ovšem vše ohlásil a plánujícíh­o Bartáka se mu navíc podařilo natočit. (ČTK)

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Jaroslav Barták přichází do jednací síně.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Jaroslav Barták přichází do jednací síně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia