MF DNES

Evropa mění taktiku

Po dlouhém váhání přišly náhle tvrdé akce kvůli viru.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Všechno je tady otevřené. Je to až podezřele normální,“psal v sobotu odpoledne kamarád z Paříže cestou do kavárny.

O den později už bary, kavárny a restaurace zůstaly zavřené. To ovšem pro Francouze znamenalo jediné – sejít se s přáteli venku. Městské parky a promenády byly během neděle zcela plné. „Co jiného máme asi dělat? Být snad doma?“říkali k tomu.

Francie, která je po Itálii druhou evropskou zemí s nejvyšším počtem nakažených novým koronavire­m, dosud nezaváděla přísnější opatření.

To se ale v pondělí zcela změnilo. Evropa přitvrzuje. Celá Unie na třicet dní zcela uzavře své vnější hranice, nová, tvrdší opatření oznamují i jednotlivé státy.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že v jeho zemi na další dva týdny platí striktní zákaz vycházení, povoleny jsou jen neodkladné cesty do práce, za lékařem a do obchodu pro to nejnutnějš­í. Je zakázán kontakt s přáteli a rodinou, s výjimkou nezbytné péče. Školy jsou zavřené, parky také. Na dodržování zákazu vycházení bude dohlížet sto tisíc

PAŘÍŽ

policistů, za jeho porušení budou pokuty.

Vláda odložila druhé kolo celostátní­ch komunálníc­h voleb, plánovanýc­h na nadcházejí­cí víkend. Pozastaví také zavádění veškerých reforem, včetně reformy penzí.

„Situace je velmi vážná a rychle se horší,“uvedl hlavní francouzsk­ý hygienik Jérôme Salomon. Počet případů se každý třetí den zdvojnásob­í a jen za posledních 24 hodin přibylo ve Francii přes 900 nových případů. Stovky lidí leží s vážnými zdravotním­i problémy na jednotkách intenzivní péče.

Jedna z nejvíce zasažených oblastí Francie, départemen­t Haut-Rhin na severových­odě země, už hlásí, že zdejší kapacita intenzivní péče je vyčerpána. Situace je kritická také v nedalekém Štrasburku.

Polovina pacientů na odděleních intenzivní péče je navíc mladší šedesáti let. Podle Salomona nelze „spoléhat“na to, že nákaza COVID-19 postihuje především seniory, jak se dosud předpoklád­alo.

Také Německo po pomalém startu přikročilo v posledních dnech k přísným omezením. Bavorsko vyhlásilo stav nouze, Bádensko-Württember­sko pozastavil­o letecký provoz. Německé

hranice jsou uzavřené ze všech stran. Povolení vycestovat ze země mají jen ti, kteří dojíždějí za prací do sousedních států.

Uzavřené jsou nyní bary, většina obchodů, školy, sportovní centra, stejně jako hotely. Platí zákaz cestovat na dovolenou, a to i v rámci Německa. Letecká společnost Lufthansa společně s vládou pracuje na plánu zásobování země prostředni­ctvím leteckých mostů.

Podle epidemiolo­gického Institutu Roberta Kocha se riziko nákazy v Německu během posledních dnů „výrazně zvýšilo“. Roste také počet vážných případů a situace bude podle odhadů složitá i pro dobře vybavené kliniky.

V Berlíně vznikne speciální nemocnice určená jen pro případy nákazy SARS-CoV-2 o kapacitě tisíc míst, na jejímž chodu se bude podílet armáda. Přesto berlínská radnice povoluje nechat restaurace otevřené do 18 hodin. Přístupná jsou také dětská hřiště.

Britská vláda po značné kritice svého postupu proti pandemii ze strany odborníků zcela otočila. Premiér Boris Johnson vyzval Brity, aby přestali chodit do restaurací a na hromadné veřejné akce, aby pracovali z domova a omezili veškeré nezbytné cestování.

Téměř devět milionů Britů, kterým je přes sedmdesát let, nemá vycházet ven. Ještě minulý týden přitom Johnson prosazoval strategii zcela opačnou: nakazit se mělo co nejvíc Britů tak, aby následně získali kolektivní imunitu. Podle odborníků to byla myšlenka přinejmenš­ím bláhová. Počty úmrtí by byly příliš vysoké a zbytečné.

 ?? Foto: ČTK ?? Zákaz vycházení Máme snad být doma? říkali Francouzi po uzavření restaurací a vyrazili ven. Dlouho to nevydrželo, pravidla zpřísnila. Teď ve Francii platí přísný zákaz vycházení.
Foto: ČTK Zákaz vycházení Máme snad být doma? říkali Francouzi po uzavření restaurací a vyrazili ven. Dlouho to nevydrželo, pravidla zpřísnila. Teď ve Francii platí přísný zákaz vycházení.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia