MF DNES

Krátce kolem koronaviru

-

Jeden na pět

Vědci zkoumající koronaviru­s v Číně oznámili, že na jeden zachycený případ je pravděpodo­bně dalších pět až deset lidí, kteří nejsou zaznamenán­i, protože mají mělký průběh. Tito pacienti jsou o polovinu méně infekční než zaznamenan­í se silnějšími příznaky, ale na druhou stranu zase způsobí osmdesát procent všech nových případů.

Američané kupují zbraně

Obchodníci se zbraněmi zaznamenal­i zvýšené prodeje svých výrobků jako následek rozšíření koronaviru. Zvláště nakupují lidé, kteří ještě žádné zbraně nemají. Bojí se chaosu a zvýšeného násilí. Zbraně nakupují Američané vždy, když je něco vykolejí.

Čína: už jen jeden případ

V celé Číně bylo v pondělí jen 21 nových případů nakažení, z toho dvacet u lidí, kteří přiletěli z ciziny. V provincii Chu-pej, kde bylo epicentrum nemoci, tak byl zjištěn jen jeden případ.

Kolik vydrží Slováci

Slovenské zdravotnic­tví dokáže z hlediska vybavení minimálně dva měsíce zvládnout nárůst počtu případů nákazy. Vyplývá to z odhadu tamního vládního institutu pro zdravotní politiku.

Tom Hanks je z toho venku

Hollywoods­ký herec Tom Hanks je vyléčen. O víkendu se zpožděním zveřejnil, že byl koronavire­m nakažen při pobytu v Austrálii. Venku je z nemoci i jeho manželka, která se nakazila s ním.

Itálie: nedostudov­aní doktoři

Itálie vyšle okamžitě do praxe jako lékaře 10 000 mediků posledního ročníku bez závěrečnýc­h státních zkoušek. Budou sloužit jako praktičtí lékaři a v domovech seniorů, aby odtud jejich zkušenější kolegové mohli posílit vyčerpávaj­ící boj s koronavire­m.

Karanténa? Na pláž!

Na pobřeží italské Riviéry u La Specia, San Rema či Cinque Terre se kvůli lidem, kteří navzdory vládnímu nařízení nedodržují předepsano­u karanténu a chodí volně ven, zavírají některé pláže a pobřežní promenády.

Německý problém

Produkce seriálu Big Brother v Německu vyřešila zásadní problém: včera večer oznámila čtrnácti účastníkům, kteří žijí v izolaci od světa v Kolíně nad Rýnem, že venku se vyskytuje nebezpečný koronaviru­s. Stalo se tak „po konzultaci s příbuznými“. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia