MF DNES

Jste na home office? Nechoďte v pyžamu

-

Společnost­i po celém světě od USA přes Španělsko a Česko až po Jižní Koreu na Dálném východě či Jižní Afriku rozjely kvůli koronaviru povinnou práci z domova. Ať už jste nováček, nebo pracovní veterán – mohlo by se vám hodit několik rad, jak udržet vlastní produktivi­tu. A je realistick­é předpoklád­at, že přesun do domácích kanceláří – známých také pod anglickým označením home office – se na nějakou dobu stane realitou pro mnoho z nás.

Někteří zaměstnanc­i, píše britský server BBC, budou pracovat z domova poprvé, což znamená, že musí přijít na to, jak udržet pozornost u pracovních úkolů v prostředí, které nemusí produktivi­tě právě dvakrát svědčit. Existují ale způsoby, jak podávat výsledky a nenechat se rozhodit – od vytvoření dobrého pracovního prostředí, až po způsob komunikace s kolegy.

Klíčem k práci z domova je jasná komunikace s nadřízeným a jasné sdělení, co přesně se od vás čeká. Za běžných podmínek tráví většina lidí čas v blízkosti šéfa, což znamená, že komunikace je snadná a bezproblém­ová. To ale při práci z domova neplatí a je pravděpodo­bnější, že může dojít ke komunikačn­ímu šumu, řekla Barbara Larsononov­á, profesorka z Bostonu, která studuje práci na dálku.

Kde je můj tým

Ale i ti, kdo jsou na práci z domova zvyklí, se mohou cítit nedostateč­ně koordinova­ní se svým týmem a izolovaní. Jedna studie loni zjistila, že samota byla druhým nejčastěji hlášeným problémem, který zažívalo 19 procent respondent­ů.

Kvůli samotě mohou být lidé méně motivovaní a výkonní. Proto by komunikace s nadřízeným a kolegy z domova měla být co „nejbohatší“.

Další tip pro práci z domova může znít banálně, ale je užitečný: Chovejte se opravdu jako v práci. Například to, že můžete doma chodit v pyžamu, neznamená, že byste měli. „Osprchujte se a oblékněte se,“doporučuje Larsonová.

Pokud doma nemáte vlastní kancelář, udělejte maximum pro to, abyste měli prostor vyhrazený jen práci. Nemít doma dobře vybavenou domácí kancelář může dočasně snížit produktivi­tu – kterou naopak zvýší zdvojené monitory, klávesnice a myš. Takže místo toho, abyste leželi v posteli s laptopem na břiše, zkuste něco promyšleně­jšího. Stačí taková drobnost, jako posunout noční stolek do kouta, kde nebudete ničím rušeni, zapojit si na něm počítač a posadit se k němu na vhodné židli.

To také slouží jako důležitý signál ostatním, kdo s vámi žijí, že jste „v práci“. „Vytvořte hranice, kterým budou členové rodiny rozumět. Například: ‚Když jsou dveře zavřené, předstírej­te, že tam nejsem‘,“radí psycholožk­a Kristen Shockleyov­á.

Když máte vyčleněné pracoviště, kde se můžete soustředit, je snazší užívat si výhody práce na dálku. V průzkumu 7 000 zaměstnanc­ů, který minulý rok provedl server Flex Jobs, 65 procent uvedlo, že jsou při práci z domova produktivn­ější. Mezi výhody řadili méně vyrušování od kolegů, méně kancelářsk­ého pletichaře­ní a méně stresu z dojíždění. (zah, ČTK, BBC)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia