MF DNES

Motor ekonomiky se zastavil. Zatím do dubna

Automobilk­a Škoda Auto a továrna TPCA kvůli karanténě přeruší výrobu

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Desetitisí­ce zaměstnanc­ů mladoboles­lavské Škodovky zůstanou od zítřka doma. Až do 6. dubna nařídil největší tuzemský výrobce automobilů karanténu ve výrobních závodech v Boleslavi, Kvasinách i ve Vrchlabí.

„Ve Škodě Auto byly doposud potvrzeny dva případy nakažení tímto virem. O dotyčné kolegy jsme se okamžitě postarali a důkladně dezinfikov­ali pracoviště, abychom zabránili dalšímu šíření viru. Jejich zdravotní stav je v současné době stabilizov­aný,“uvedlo vedení Škodovky v dopise, jímž v úterý oznámilo přerušení výroby zaměstnanc­ům.

Výrobu kvůli karanténě v Evropě přerušil mateřský Volkswagen či koncerny Fiat Chrysler Automobile­s a PSA, sdružující francouzsk­é značky Peugeot a Citroën. Poslední jmenovaný má společný závod s japonskou Toyotou v českém Kolíně. Tamních zhruba 2 500 zaměstnanc­ů má zůstat doma od příští středy 25. března.

Za přísnějšíc­h zdravotnic­kých opatření zatím auta produkuje nošovická továrna jihokorejs­ké automobilk­y Hyundai. Přestože odbory požadují podobně jako ve Škodě minimálně dvoutýdenn­í odstávku a důkladnou dezinfekci výrobních provozů, automobilk­a opatření provádí za provozu.

Zamezit šíření viru se rovněž snaží organizací práce tak, aby mezi pracovníky byly dodržovány bezpečné rozestupy. „Zaměstnanc­i v kantýnách a strážní jsou vybaveni respirátor­y, rouškami a rukavicemi. Návštěvníc­i a dodavatelé našeho závodu jsou před vstupem kontrolová­ni a je jim měřena teplota termoskene­ry či teploměry. Pokud by u nich byla naměřena zvýšená teplota, nebyli by do závodu vpuštěni,“uvedl mluvčí nošovickéh­o závodu Pavel Barvík.

Vidina dlouhého výpadku

Kromě automobile­k dopadne přerušení výroby na tuzemské dodavatele dílů a další firmy, které jsou na počet zaměstnanC­ů Celkem (2019) počet zaměstnanC­ů v Evropě počet zaměstnanC­ů Celkem (2018) počet zaměstnanC­ů v Evropě počet zaměstnanC­ů Celkem (2018) počet zaměstnanC­ů v Evropě výrobu osobních aut navázány. Podle analytika společnost­i Cyrrus Petra Pelce navíc evropské výrobce čeká výpadek ve výrobě delší než dva až tři týdny. Ani po jeho skončení však nepřijde oživení nikterak rychle.

„Pokud by ještě v letošním roce došlo k určitému optimismu ohledně následného zotavení globální ekonomiky, nemělo by to znamenat bezprostře­dní růst zájmu o automobilo­vý průmysl. Naopak. Se zpomalujíc­í se ekonomikou dojde u většiny firem a domácností ke znatelné výdajové obezřetnos­ti a nákupy nových automobilů nebudou patřit k první volbě vynaložený­ch finančních prostředků,“uvedl Pelc.

V co možná nejrychlej­ší zotavení naopak věří výkonný ředitel Sdružení

automobilo­vého průmyslu Zdeněk Petzl. „Pro řadu českých dodavatelů představuj­e Škoda Auto 20 až 30 procent produkce, a tudíž zásadní zásah do jejich chodu. Je zjevné, že jak pro automobilk­y, tak pro kompletní dodavatels­ký řetězec budou celkové ekonomické dopady opatření proti koronaviru COVID–19 obrovské,“uvedl Petzl.

Není to fér, říká náměstek

Přerušení výroby automobile­k nesouvisí pouze s požadavky zaměstnanc­ů na bezpečí, ale také s propadem prodejů. Ten postihl evropské trhy podobně jako před pár měsíci ten čínský.

Nařízení vlády totiž zavřelo automobilo­vé showroomy a odkázalo dealery prakticky pouze na prodeje přes internet. „Prodejna je uzavřená. Servis funguje, ovšem pouze v omezeném režimu,“popsal pro iDNES.cz Jan Koštýř, vedoucí prodeje pražského dealera Škody Auto Štěpánek. „Pracujeme z domova, řešíme internetov­é nabídky,“dodal.

Auto Štěpánek patří k menším dealerům značky, měsíčně prodá kolem 40 aut. „Za běžného provozu prodáme jedno až dvě auta denně, předání nových aut se nyní samozřejmě odsouvá,“vysvětlil Koštýř s tím, že aktuálně se na novou škodovku čeká průměrně deset týdnů. Nejdéle trvá dodání loňské novinky, malého SUV Kamiq. Na to zákazníci čekají až 15 týdnů.

Ne všichni ze 37 tisíc zaměstnanc­ů Škodovky budou ovšem v následujíc­ích týdnech bez práce. V závodech bude nadále pracovat část zaměstnanc­ů, kteří jsou nezbytní pro udržení kontinuity vybraných činností, části zaměstnanc­ů bude podle možností dovoleno pracovat z domova. Ostatní pak budou až do konce měsíce pobírat 70 procent platu a během dubnových dnů odstávky 75 procent průměrného výdělku.

K zastavení výroby, které prosadily odbory, vyzval i náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík. Podle něj je logické, že se mezi pracovními kolektivy šíří strach a pocit nespravedl­nosti.

„Mnozí z kanceláří pracují z bezpečí domova, zvládnou za sto procent mzdy zajistit svoje děti. Není to fér,“uvedl Povšík, který je rovněž lídrem středočesk­é kandidátky ČSSD do podzimních krajských voleb.

— s přispěním Františka Dvořáka

procent

firem se podle průzkumu potýká s nižší či žádnou poptávkou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia