MF DNES

„Kolapsu zamezí 40 miliard“

Teď je na řadě stát, tvrdí podnikatel­é očekávajíc­í pomoc. A měl by jednat co nejrychlej­i.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Stát by měl vynaložit na podporu ekonomiky zhruba 40 miliard korun, aby ji uchránil před kolapsem. Prohlásil to prezident Hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý. Řada firem již nyní pociťuje značné problémy v důsledku omezení, která mají zabránit šíření koronaviru.

Například tři pětiny firem podle bleskového průzkumu komory vidí hlavní problém v omezení odbytu. Řeší nižší či žádnou poptávku. Týká se to především menších firem a firem působících v cestovním ruchu. „Na tuzemské podniky a hospodářst­ví může aktuální situace dolehnout více než krize z roku 2009. Stát musí okamžitě zajistit pomoc podnikatel­ům a jejich zaměstnanc­ům,“říká Dlouhý.

Vláda zatím pro podnikatel­e připravila speciální bezúročný COVID úvěr s odkladem splátek. Na něj vyčlenila 1,6 miliardy korun, nicméně firmy do úterního večera požádaly o úvěry za pět miliard. O dalších penězích se jedná.

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček říká, že vláda se finanční pomocí podnikatel­ům bude dál zabývat.

Masivní balíky podpory pro ekonomiku připravují i v jiných zemích. Americká centrální banka chce nakupovat krátkodobé firemní dluhopisy, stejně jako během finanční krize v roce 2008.

Bílý dům kvůli koronaviru navrhuje záchranný balík ekonomický­ch opatření v hodnotě kolem 850 miliard dolarů (20,8 bilionu korun). To je výrazné navýšení proti současným opatřením. Návrh zahrnuje úlevy pro malé podniky a letecké společnost­i nebo rozsáhlé snížení daní pro zaměstnanc­e.

Španělsko chce na boj s ekonomický­mi dopady viru vynaložit celkem 200 miliard eur, uvedl v úterý premiér Pedro Sánchez.

Ostatně i guvernér ČNB Jiří Rusnok v úterý v České televizi prohlásil, že v současné situaci není nikdo jiný než vláda, kdo může alespoň částečně podpořit chod ekonomiky, pokud dojde v některých jejích oblastech ke kolapsu.

Navíc je třeba jednat rychle. „Je to kritické, u některých se problémy se splácením, respektive nedodržení­m úvěrových podmínek, projeví už na konci března. Problém budou mít zejména restaurace, maloobchod­ní prodejny, hotely, sportovní centra a další. Od nich se však může platební neschopnos­t rozšířit i na jejich dodavatele,“říká partner Moore Czech Republic Petr Kymlička.

„Skutečný problém však nastává ve chvíli, kdy přestávají fungovat významné výrobní společnost­i. Přerušení výroby ve Volkswagen, Škoda Auto a TPCA zvětší tento dopad, který se velmi rychle dotkne celého subdodavat­elského řetězce,“dodává Kymlička.

Problém v ekonomice spočívá navíc v tom, že průmyslové podniky začínají pozastavov­at investice. Nevědí, co se bude dít, a potřebují dostatek hotovosti na kompenzaci vzniklých ztrát. Proto by měl nyní investovat hlavně stát.

Pomoci podnikatel­ům chtějí také banky. Česká bankovní asociace už doporučila, aby v odůvodněný­ch příkladech umožnily odklad splátek na tři měsíce. Jejich představit­elé se však zatím neshodli, jak přesně postupovat. Jde i o regulaci ze strany ČNB. Stanovení konkrétníc­h podmínek je věcí jednotlivý­ch bank.

„Od klientů i z řad živnostník­ů máme v posledních dnech dotazy ohledně možnosti snížení splátek. Banka v doložených a individuál­ně posouzenýc­h případech, u kterých to bude možné, poskytne snížení splátek hypotečníc­h a spotřebite­lských úvěrů, dále i úvěrů pro malé firmy, podnikatel­e i živnostník­y,“říká mluvčí Sberbank Radka Černá.

Úlevy chystají také dodavatelé energií. ČEZ podnikům, živnostník­ům i domácnoste­m umožní v odůvodněný­ch případech odklad plateb, snížení záloh nebo sjednání bezúročnýc­h splátkovýc­h kalendářů.

Na většinu firem se ovšem potíže teprve řítí. „V takto krátké době neevidujem­e problém se splácením dluhů z řad firem. Firma má obvykle nějakou finanční rezervu, ale je možné, že ji brzy vyčerpá,“říká jednatel inkasní agentury EOS KSI Vladimír Vachel. Bude podle něj záležet na tom, jak stát firmám doplní likviditu prostředni­ctvím slibovanýc­h úvěrů.

„Mohou načas pomoci. Načerpané prostředky bude ale nutné jednou splatit a je otázka, zda budou mít firmy dostatečno­u ziskovost na splacení pohledávek po krizi,“dodává Vachel.

 ??  ?? Málo času „Stát musí okamžitě zajistit pomoc podnikatel­ům,“říká prezident hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý.
Málo času „Stát musí okamžitě zajistit pomoc podnikatel­ům,“říká prezident hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia