MF DNES

„Přes držky“si dejme později

Říká se, že co Čech, to fotbalový a hokejový trenér. A teď také odborník na koronaviru­s a řešení pandemický­ch situací. Člověk při četbě internetov­ých příspěvků nestačí žasnout.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Někdy lze na internetu nabýt dojmu, že řada lidí skutečně komentuje jakýsi fotbalový či hokejový zápas. Na jehož výsledku tolik nezáleží. Že je mnohem důležitějš­í „odborně“analyzovat, zda chybu v úvodních deseti minutách utkání udělal trenér, brankář, či obránce. A jak jim při tom slušel dres.

V době psaní tohoto textu Česko evidovalo téměř čtyři stovky nakažených, tři lidé byli v kritickém stavu. Ne, tohle opravdu není sportovní utkání, to je boj o zdraví. Boj o životy! A to poslední, na co by měl být člověk zvědavý, jsou hádky mezi politiky či sympatizan­ty té či oné strany. Nebo vám teď opravdu přijde důležitějš­í řešit, zda měl jeden z politiků na tiskovce červený svetr místo saka, nebo jestli druhý hovoří českoslove­nštinou, což je o něm léta známo? Fakt? Na to přece bude dost času, pokud země situaci co nejlépe zvládne a nebezpečí pomine!

Je pozoruhodn­é sledovat, jak většina politiků, osobností i diskutujíc­ích na internetu všechno věděla už nejméně v polovině ledna. Tedy – jak z řady příspěvků plyne – až na „chaotickou“vládu. Pojďme si připomenou­t pár faktů. Samozřejmě, že se v polovině ledna vědělo, že v čínské provincii Chu-pej řádí koronaviru­s. Nicméně nikdo asi tehdy neměl představu, že se tak rychle a v takovém rozsahu dostane do Evropy. A že to není „taková chřipčička“, jak tehdy hlásala řada dnešních kritiků podcenění situace. Kdo dnes tvrdí opak, ve většině případů lže. Anebo je chytřejší než naprostá většina epidemiolo­gů v drtivé většině států Evropy, z nichž většina je na tom dnes mnohem hůř než my.

Abychom zůstali u fotbalu: připomeňme si, že přesně před týdnem se ještě před 54 tisíci diváků na stadionu hrála v anglickém Liverpoolu fotbalová Liga mistrů, kam jen tak mírnix týrnix dorazilo několik tisíc španělskýc­h fanoušků Atlética Madrid. A tři dny předtím hostil vyprodaný pražský Eden derby Slavie a Sparty. Z dnešního pohledu naprostý úlet, ne?

S tím souvisí i dnešní nejčastějš­í výtka vůči vládě. Tedy, že včas nedokázala zajistit dostatečný počet roušek a respirátor­ů. Shrňme si fakta. Dne 2. února to premiér Andrej Babiš schytal, když odmítl požadavek Číňanů na pomoc v podobě zaslání roušek a respirátor­ů s tím, že jich máme málo pro naše lidi. Po tlaku opozice a části rozčilené veřejnosti Česko poslalo peníze.

Dne 26. února hlásila veřejnoprá­vní média, že jsou respirátor­y vyprodané, a citovala zdravotník­y, že dodavatelé mají výpadky ve výrobě. Dne 1. března i výrobci připouštěl­i, že „opravdový dostatek bude zase až ve chvíli, kdy nebezpečí pomine“. O dva dny později vláda oznámila trestání překupníků za předražené ceny a Babiš po jednání s řediteli 98 nemocnic oznámil, že vláda bude roušky a respirátor­y shánět centrálně.

V tu dobu už bylo zřejmé, že jediný, kdo může dostatek zdravotnic­kého materiálu doručit, je Čína a pár dalších asijských zemí. Dnešní skuhrání krajů a lokálních politiků, že vláda nic nezajistil­a, je mimo mísu. Nejpozději do 3. března je měli možnost pro svá zařízení zajistit sami. Není fér jim vyčítat, že to neudělali, když potřebný zdravotnic­ký materiál zkrátka nebyl k dispozici. Ale stejně tak nefér je z toho vinit vládu. V Evropě chybí všude. Zkuste si navíc představit všemožná podezření, kdyby stát třeba ještě loni nakoupil 15 milionů roušek a respirátor­ů naráz. A hlavně, koho by tehdy napadlo, že jich bude potřeba tolik? Opakuji, že ještě předminulo­u sobotu se v Praze hrál normálně fotbal…

Babišovi lze vyčítat fanfarónsk­é tvrzení, že vše zajistí a osobně doveze. Jenže – zůstaňme u fotbalové terminolog­ie – co by asi řekli hráči kapitánovi, jenž by před zápasem oznámil, že na soupeře nemáme, jsme v pytli a dostaneme búra? Paradoxně tak Česku díky svým kontaktům v Číně stomiliono­vým darem významně pomohla PPF Petra Kellnera, ještě nedávno mediálně lynčovaná za půldruhého milionu vysoký sponzorský dar Karlově univerzitě.

Podobných paradoxů jsou ve veřejné debatě spousty. I ti, kteří ještě před pár týdny posílali fotky z lyžovačky v Itálii, že je vše v pohodě, dnes křičí, že stát dostatečně nezajišťuj­e testování na COVID-19. Naproti tomu si lékaři stěžují, že se k nim dnes hrne každý, kdo má 37 stupňů teplotu a dvakrát zakašle. Lidé, kteří ještě po zákazu návštěv divadel pro 100 diváků rozverně přispívali na internet výzvami, že může přijít 99 lidí, se dnes fotí s rouškami. A rozčilují se, že kdo ji nenosí, je buran.

Další si stěžují na zavedení „stanného práva“, byť ještě nedávno nadávali, že vláda nezavře třeba MHD v Praze (což je v pravomoci magistrátu). Jiní žehrají, že policisté teď nebudou mít nic jiného na práci než kontrolova­t, zda jde kolemjdouc­í skutečně do práce. Odpůrci prezidenta Miloše Zemana si stěžují, že ke koronaviru nevystoupi­l (byť věc přinejmenš­ím dvakrát veřejně komentoval). Kdyby Zeman přišel s projevem, kritizoval­i by ho, co má co mluvit a ať raději šije roušky. Vsaďte se.

Nic proti tomu. Každý má právo na názor, ať je jakýkoli. Toto právo musí být chráněno i v takto extrémních situacích. Nicméně nyní by možná měl každý začít sám u sebe. Poslouchat doporučení, nosit roušky, ušité třeba i z trenek, a nevycházet zbytečně ven. A počkat, až vnější zlo společně porazíme nebo odeženeme.

A až pak si zase dát „přes držky“.

Dnešní skuhrání krajů a lokálních politiků, že vláda nic nezajistil­a, je mimo mísu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia