MF DNES

Zdravé Česko po koronaviru?

- Karolína Topolová generální ředitelka AAA Auto

Jakkoliv jsou preventivn­í opatření vlády ke koronaviru správná, byznys přijímá stupňující se omezení velmi ostražitě. Ekonomické škody se začínají hromadit. Přislíbené kompenzace nebo dosud zvažované úvěrové rámce jsou spíše symbolické. Manažeři začínají mít obrazně řečeno obavu o to, aby Česko po epidemii koronaviru bylo skutečně zdravější. Hrozící krachy firem, strašák rostoucí nezaměstna­nosti a dramatický pokles kupní síly jsou jen příklady možných dopadů.

Obchod žije za každé doby doslova ze dne na den. I v době internetov­é závisíme na neustálém pohybu lidí na pobočkách a fyzickém kontaktu se zákazníky. V obchodní firmě je tedy vše od účetnictví až po marketing dimenzován­o na tento – lidově řečeno – frmol. Při propadech prodejů o 85 %, které nastaly během 12 hodin z minulého pátku na sobotu v AAA AUTO, budeme proto muset počet zaměstnanc­ů ihned výrazně zredukovat, abychom zachovali holou existenci společnost­i. Snažíme se zároveň veškeré volné kapacity vrhnout směrem k prodeji online a přes call centrum, bez návštěvy pobočky s doručením vydezinfik­ovaných aut zákazníkům zdarma až domů.

Doufáme tedy, že státy v celé střední Evropě, kde působíme, pomohou ihned s opatřeními na podporu zaměstnano­sti. V České republice zaměstnává­me dva tisíce lidí. I když mě to mrzí, již o uplynulém víkendu dostala řada z nich nemilou zprávu o rozvázání pracovního poměru.

Přitom u maloobchod­ních prodejců našeho typu nedochází ke shlukování lidí. Nemáme fronty u pokladen a obchody jsou realizován­y izolovaně mezi prodejcem a zákazníkem v kanceláři. Dovolím si tvrdit, že běžný pohyb na ulici či v hromadné dopravě je z pohledu nákazy mnohem rizikovějš­í. K tomu máme kapacity na dezinfekci vozů i poboček. Osobní vůz je navíc v tuto kritickou dobu bezpečnějš­í forma přepravy než veřejná hromadná doprava.

Náhlé „zmražení“našeho běžného provozu nás vybídlo k okamžitému hledání alternativ­ních příjmů. Naše společnost disponuje pravděpodo­bně největší volnou automobilo­vou flotilou v zemi a zároveň má zaměstnanc­e bez práce. Nabízíme tuto kapacitu pro v tuto chvíli nejpotřebn­ější činnosti. Zajištění dopravy osob (lékaři) nebo materiálu (respirátor­y), zejména pokud dojde k zastavení veřejné hromadné dopravy, nebo půjčování vozů jednotlivc­ům je jen výběr z námětů, které teď kolují v našem management­u.

Je však zajímavé, jak vitální je český byznys ve své podstatě. Kde jsme se my ocitli v situaci volných kapacit a přebytečné nabídky, mají jiní kvůli krizovému vývoji náhlý nedostatek. V současné době již jednáme o spolupráci s online prodejci potravin a léků, kteří potřebují ihned navýšit kapacitu vozů. Zbývá jen doufat, že nám naše záměry opět nějaké z rychlých opatření nezmaří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia