MF DNES

Nestydím se za to, že se bojím koronaviru

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Obezřetnos­t není panika. Strach není projev slabosti. Je projevem pudu sebezáchov­y. Dlouhá léta jsme slýchali i říkali, že žijeme v nejlepší době v historii. Nic nám nechybí, můžeme všechno, když na to máme. Dětská úmrtnost klesá, lidský věk se prodlužuje, v obchodech je dostatek zboží, cestujeme, kam se nám zachce, zdravotní péče je dostupná a na vysoké úrovni. Začali jsme to všechno brát jako samozřejmo­st. Stačilo ale několik týdnů a jeden virus – a nejlepší období historie se rázem proměnilo v dobu nejistoty.

Jistě, pesimismus není namístě. Ale na optimismus je, obávám se, příliš brzy.

První oběť nového koronaviru zemřela v Číně 9. ledna. Do včerejška – za pouhých 69 dní – se nemoc rozšířila do 147 zemí, ve kterých se nakazilo přes 182 tisíc lidí, z nichž více než 7 100 zemřelo. V Číně, kde epidemie v provincii Chu-pej loni v prosinci začala, zemřelo 3 226 z téměř 81 tisíc nakažených. Situace se zde ale uklidňuje, počet nově nakažených v Číně, kde v boji s koronavire­m izolovali od okolního světa desítky milionů lidí, setrvale klesá.

Pravým opakem je bohužel Evropa. Především v Itálii počet nakažených a mrtvých strmě roste, nemoci podlehlo ke včerejšímu dni 2 158 lidí z 28 tisíc nakažených.

Podle dosavadníh­o vývoje v Česku se zdá, že řada pozitivně testovanýc­h pacientů má nějakou souvislost s Itálií. První oběť nového koronaviru ohlásila země na Apeninském poloostrov­ě 22. února. České jarní prázdniny, rozdělené do šesti týdenních termínů, byly právě v polovině. V té době zrovna končily „jarňáky“v půlce Prahy, v Brně nebo v okresech Domažlice, Louny, či Karviná.

A prázdniny začínaly dětem z druhé poloviny Prahy, Karlovarsk­a, Přerovska či Děčínska. Přestože už se vědělo o epidemii koronaviru v Itálii, stovky či spíše tisíce Čechů se do tamních hor vydaly. Někteří proto, že jim bylo líto přijít o peníze za již zaplacený zájezd, jiní byli přesvědčen­i, že se jim nemůže nic stát. Mimochodem, právě u lidí z Děčínska byly na začátku března diagnostik­ovány jedny z prvních případů koronaviru v Česku. To už začal další turnus prázdnin a do Itálie vyjeli další Češi...

Blbé je, že si někteří čeští milovníci italských svahů neuvědomil­i, že jejich svět nepatří pouze jim. Že svou svobodou rozhodnutí parádně si zalyžovat v rizikové oblasti ohrozili svobodu těch, s nimiž se po návratu setkají. Ať už v práci, v samoobsluz­e, v kině, či jen v rodinném kruhu.

A je to tu. Nejspíš právě někdo z nich k nám koronaviru­s zavlekl. Je jedno, že by se k nám dostal jindy a třeba odjinud. Česko se ocitlo v karanténě, lidi šílejí a vykupují těstoviny. Lékaři jsou přetížení, sestry a zdravotnic­ký personál jakbysmet.

Nejhorší jsou turisté, kteří si návštěvu Itálie nechali pro sebe, aby nemuseli do karantény a mohli chodit do práce. Jak krátkozrac­í musejí být! A ukázkovým vrcholem sobectví, hlouposti a intoleranc­e je chování lidí na Olomoucku, kteří podle hygieniků po návratu z lyžovačky roznášeli virus tak dlouho, dokud sami neonemocně­li. Výsledkem jsou tisíce lidí z několika obcí v nucené izolaci. Z takových lidí je mi zle, stejně jako z těch, kdo si ještě nedávno ve veřejném prostoru cintali pentli, že koronaviru­s je jen horší chřipka.

Mám kolem sebe pár lidí, kteří mi říkají, že zbytečně panikařím. Nestydím se za to, že mám obavu.

Jediná cesta k rychlému návratu k běžnému životu je opatrnost. Nevystavuj­me se zbytečně riziku šíření koronaviru. Přemlouvej­me rodiče, babičky, dědečky, ať skutečně nikam nechodí. Až tahle krize pomine, a ona pomine, bude čas na to, připravit se na ty příští.

Ještě před dvěma týdny ho skoro nikdo neznal. Dnes je epidemiolo­g a náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula z pozice šéfa Ústředního krizového štábu pánem našich osudů. Určuje, co smíme dělat, kam chodit, co si oblékat, k němu vzhlížíme a žádáme ho o vykoupení. Není jasné, zda po skončení koronakriz­e vstoupí spíš do politiky, anebo do šoubyznysu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia