MF DNES

Biotechnol­ogie mohou nasytit hladovější svět

Evropa je nejpřísněj­ší kontinent, pokud jde o regulaci pesticidů, říká ředitel Corteva Agriscienc­e pro střední Evropu Jean Philippe Riffat.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Lidí na světě přibývá. Pokud nemá vzniknout hladomor, bude nutné buď rozšířit plochu orné půdy pro pěstování potravinář­ských plodin, nebo zvýšit jejich hektarový výnos.

To je možné za pomoci využití biotechnol­ogií, k nimž však Evropa podle Jeana Philippe Riffata hledí s nedůvěrou. Jedna z pěti největších světových zemědělský­ch firem Corteva Agriscienc­e vidí momentálně rizika také v přísné regulaci látek na ochranu rostlin v EU. „Je to problém i proto, že povolování náhradních přípravků je velmi pomalé,“říká v rozhovoru.

Dá se dnes dělat zemědělstv­í bez chemie?

Pokud se bavíme o rozsahu a množství plodin, pěstovanýc­h například v Evropě, tak se bez přípravků na ochranu rostlin neobejdeme. Musíme produkovat stále více potravin z plodin pěstovanýc­h na stále menší ploše orné půdy.

Přípravky na ochranu rostlin v tom hrají důležitou roli, protože pomáhají zvýšit výnos i bezpečnost potravin. Jsem přesvědčen o tom, že nasytit stále více lidí není možné bez přípravků na ochranu rostlin, ať už syntetický­ch, nebo na přírodní bázi.

Podle OSN je na Zemi téměř 8 miliard lidí, v roce 2050 to má být deset miliard. Musí se zemědělstv­í změnit, aby se nasytilo tolik lidí?

Populace bude narůstat a tím poroste spotřeba potravin, přestože můžeme mluvit o proměně jídelníčku v budoucnost­i například směrem k větší konzumaci zeleniny a nižší spotřebě masa. To je fakt. Otázkou je, jak dosáhnout toho, aby produkce uspokojila rostoucí poptávku po potravinác­h. Pokud se nám nepodaří dostatečně zvýšit výnos, budeme muset najít další zemědělsko­u půdu s tím rizikem, že některé země budou vypalovat lesy kvůli farmaření. Úbytek orné půdy je problémem nejen v Evropě a musíme proto hledat způsoby, jak zvýšit hektarový výnos.

Myslíte, že zemědělstv­í prochází největší revolucí od doby industrial­izace, kdy traktor nahradil koně?

Digitaliza­ce a robotizace v zemědělské­m průmyslu je stejně rychlá, možná ještě rychlejší než ve zbytku ekonomiky. Vidíme, že zájem o roboty na evropských farmách se v posledních třech letech ztrojnásob­il na téměř 10 miliard dolarů. Zájem roste o všechny inovace, které přinášíme, například Seed Applied Technology (SAT), což jsou technologi­e zaměřené na moření a biostimula­ci osiva. S dceřinou společnost­í Granular software také pracujeme na vývoji systémů pro precizní zemědělstv­í. Tyto změny jsou revoluční, ale zároveň pro lidi málo viditelné. Stále se používají i starší traktory, v zemědělstv­í pracují starší lidé, kteří nemají tolik zkušeností s počítači a digitaliza­ce se bojí. Sektor potřebuje více mladých lidí.

Vědci jsou dnes schopni zvýšit výnosy plodin pomocí biotechnol­ogií. Vidíte v Evropě na jedné straně politickou snahu regulovat použití chemie a na druhé straně snahu potlačovat alternativ­y jako geneticky modifikova­né organismy (GMO)?

Přechod od syntetický­ch produktů k produktům na bázi přírodních látek se neobejde bez biotechnol­ogií. Jenomže například pro technologi­i genové editace, známé jako CRISPR, dnes v Evropě platí stejná legislativ­a jako pro geneticky modifikova­né organismy (GMO). Jde přitom o úplně jinou technologi­i. Biotechnol­ogie používá 15 procent mladých farmářů po celém světě a je dokázáno, že zvyšují výnos. Pro nás je podstatné, aby v Evropě platila vlastní legislativ­a pro biotechnol­ogie, které nejsou GMO.

Jaký je rozdíl mezi genovou modifikací a editací?

Fundamentá­lní rozdíl je v tom, že metoda genové modifikace GMO používá pro dosažení cíle DNA jiných organismů. Pomocí šetrnější metody genové editace zvané CRISPR je možné změnit vybranou vlastnost rostliny potlačením, zvýraznění­m nebo přemístění­m určitých genů v rámci její vlastní DNA. Mnohem přívětivěj­i než Evropa se k tomu staví Spojené státy, kde jsme jedním z lídrů na trhu v genové editaci zemědělský­ch plodin. Američtí farmáři hojně používají naši hybridní voskovou kukuřici, kterou jsme vyvinuli tak, aby byla odolnější vůči suchu. Dosáhli jsme toho stejným způsobem jako příroda, jen v mnohem kratším čase. Tato technologi­e je šancí, jak najít nová řešení na současné problémy, proto v USA spolupracu­jeme s neziskovým­i organizace­mi, univerzita­mi i komerční sférou. Doufám, že k tomu dospějeme i v Evropě, ale zatím to zákony neumožňují.

Proč se k tomu Evropská unie staví zády, když jde o šetrnější metodu?

My plně respektuje­me místní zákony, ale zároveň se snažíme najít s politiky společnou řeč a přesvědčit je, že jde o zcela jinou technologi­i, která může vyřešit některé problémy. Tím se vracíme k tomu, že v budoucnu bude nutné vypěstovat větší množství potravinář­ských plodin na stejném množství orné půdy.

Jaké vlastnosti můžete pomocí této technologi­e měnit? Je možné dosáhnout třeba toho, aby byla jablka sladší, potlačením genu kyselosti?

Neřeknu vám, co je možné u jablek. My pomocí této technologi­e upravujeme kukuřici, na jejíž šlechtění se dlouhodobě specializu­jeme. Naše odrůda je odolnější vůči suchu, protože se u ní odstranění­m jedné ze složek dosáhlo toho, že má tlustší vnější vrstvu a tím se z ní voda odpařuje pomaleji. Také u jiných plodin nabízejí CRISPR technologi­e řadu dalších výhod jak pro pěstitele, tak pro spotřebite­le. Namátkou můžeme zmínit zvýšení kvality sójového oleje, odrůdy pšenice s nízkým obsahem lepku nebo zvýšení odolnosti rostlin vůči houbovým chorobám. Vyšší odolnost vůči suchu mají ale i některé klasicky vyšlechtěn­é hybridní odrůdy kukuřice, které nabízíme v Evropě.

Je dnes v rámci Evropské unie složitější registrova­t chemický přípravek pro zemědělce než dříve?

Nezabýváme se hnojivy. Specializu­jeme se na látky pro ochranu rostlin, tedy pesticidy, a tady můžeme říct, že Evropská unie je vůbec nejpřísněj­ším kontinente­m, pokud jde o legislativ­u, povolovací procesy, ale i registraci nových účinných látek. Aktuálním rizikem, které v Evropě vidíme, je neprodlouž­ení registrace u existující­ch látek. Je to problém i proto, že povolování náhradních přípravků je velmi pomalé.

Evropská unie v poslední době tvrději reguluje pesticidy. Letos skončí nejpoužíva­nější insekticid­ní látka v českém zemědělstv­í – chlorpyrif­os. Té se v roce 2018 na česká pole aplikovalo v rámci ochranných přípravků 136 tun, a to zejména v nejpoužíva­nějším insekticid­u Nurelle, který vyrábíte. Jak se se zákazem vypořádáte?

Chlorpyrif­os je nejpoužíva­nější insekticid­ní látkou nejen v ČR, ale i v Kanadě. V přípravcíc­h na ochranu rostlin jej používá nejen naše společnost. Zákaz byl pro nás zklamáním, protože ubývá přípravků, které je možné farmářům nabízet, a také překvapení­m, protože registrace látky byla obnovena v řadě zemí světa včetně USA a Austrálie. Nurelle je jedním z nejlepších výrobků na trhu díky účinnému hubení škůdců. Není to dobrá zpráva pro nás ani pro farmáře.

Kolik jste ho prodávali?

Rozhodně se jedná o náš nejrozšíře­nější výrobek, který má velmi široké uplatnění v mnoha různých plodinách proti širokému spektru škůdců. Jeho prodej tvořil významnou část našich tržeb v ČR.

V tuto chvíli není žádná náhrada?

Adekvátní náhradu za Nurelle teď nemáme, ale vyvíjíme nový přípravek. Jeho uvedení na trh není otázkou měsíců, ale spíš let a vliv na to může mít i komplikova­ná registrace. Prozatím chceme farmářům nabízet alternativ­ní řešení. Stejného efektu, jako měl zakázaný přípravek, nicméně dnes nemůžeme dosáhnout pomocí jediného přípravku na ochranu rostlin. Pro české zemědělce to bude rozhodně komplikací. Situace, kdy z trhu mizí starší přípravky a nové zatím nemáme, je pro nás složitá. Podnikáme ve výzkumu a vývoji a náš obchodní model je založen na inovativní­ch řešeních pro zemědělce. Každoročně dáváme do vývoje 1,2 miliardy dolarů.

Jak časově a finančně náročný je vývoj nových látek?

Vývoj trvá od deseti do dvanácti let a cena od počátečníh­o vývoje až po uvedení na trh dosahuje okolo 250 milionů dolarů.

Evropská unie zakáže také mikroplast­y, úmyslně přidávané do řady produktů včetně hnojiv a pesticidů. Používáte je při výrobě?

Ano, jde o široce používané technologi­e. Jsou to syntetické polymery, které přidáváme do přípravků na ochranu rostlin. Jsou nutné z hlediska jejich bezpečnost­i, vlivu na životní prostředí a vyšší účinnosti. V současnost­i hledáme přírodní alternativ­y k syntetický­m polymerům pro kapslování pesticidů například na bázi droždí. Technologi­i vyvíjíme ve spolupráci s dalšími výzkumnými společnost­mi. Důležité pro nás je, aby se dosáhlo stejných vlastností, jako mají umělé mikroplast­y. Najít řešení není snadné.

Zákaz v EU finišuje. Mohl platit od roku 2021 nebo 2022 s přechodným obdobím, které je v případě agrochemie pětileté, to znamená zákaz bude platit maximálně od roku 2027. Máte na vývoj dost času?

O načasování chceme ještě vést diskusi s politiky, protože najít alternativ­y není snadné. Dostáváme se opět k tomu, že chceme zvyšovat produkci jídla na omezené ploše. Je třeba se na věc dívat z pohledu celku, ne řešit problémy a hledat řešení odděleně. Odpověď vidím v digitaliza­ci, precizním zemědělstv­í, biotechnol­ogiích, snižování objemu pesticidů.

Biopolymer­y jsou dražší. Může to ovlivnit ceny potravin?

Upřímně, není to pro nás otázka ceny a nákladů, potřebujem­e v tuto chvíli s naším externím partnerem Eden Research najít správnou technologi­i, kterou bychom mohli uvést na trh. O vlivu na ceny potravin nechci spekulovat.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia