MF DNES

Výuka běží na půl plynu

Učitelé a žáci si zvykají na vzdělávání přes internet. Online variantu nabízejí i některé kroužky

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Děti málem zbouraly školu, když se minulý týden dozvěděly, že od dalšího dne zůstanou doma. Pro učitele nová situace znamenala nelehkou otázku, jak pokračovat ve výuce. Prostřední­kem jim je hlavně internet.

„Myslím, že děti byly slyšet i na druhém konci Prahy,“připomíná radost školáků z náhlých prázdnin ředitelka základní školy v Řeporyjích Lenka Weignerová. „Nyní fungujeme v rámci možností, ve smyslu, aby úkoly, které škola posílá, byly například v typech souborů, které mohou všichni žáci otevírat. Takže jsme mimo jiné hodně odkázaní na zpětnou vazbu od žáků a rodičů. Velkou výhodou je, že každý náš učitel má služební notebook,“dodává ředitelka.

PRAHA nakažených

k internetu nedisponuj­í. Někdy nemají žáci internet ani doma. Většinou má internet alespoň jeden z rodičů v práci a mohou úkoly vytisknout, líčí Ivo Mlejnecký, ředitel Základní školy Burešova v Praze 8.

„V jednom případě už také paní učitelka musela diktovat zadání školní práce po telefonu. Dalšímu žákovi, který bydlí blízko školy, jsme zase házeli úkoly do poštovní schránky. Naprostá většina žáků, asi tři čtvrtiny z nich, mají vlastní e-mailové schránky a zadávání úkolů u nich běží bez problémů,“říká Ivo Mlejnecký.

Učitelé Základní školy Věry Čáslavské v Praze 6 s žáky i s rodiči komunikují přes e-mail, ale s žáky také přes Skype nebo Google Hangout. „Velmi užitečná je také elektronic­ká žákovská knížka, přes kterou zadáváme testy i domácí úkoly. Navíc používáme i e-learning. Ten uplynulý týden jsme najížděli na nový systém a čekáme, než si to všechno, jak se říká, sedne,“vysvětluje Lenka Marciánová, která je ve škole učitelkou prvního stupně.

Školy také využívají učebnice, které někteří vydavatelé zpřístupni­li na internetu. „Jde například o Novou školu, Fraus, Vydavatels­tví Taktik či Nakladatel­ství Alter,“dodává učitelka.

Gymnazisté jsou na síti zběhlí

Problémy s tím, že by někdo nebyl připojený k internetu, nemají vyučující na gymnáziích. Potvrzuje to Renata Schejbalov­á, která je ředitelkou Asociace ředitelů gymnázií ČR a také šéfuje v Gymnáziu Nad Štolou. Podle ní uzavření gymnázia nevítali studenti rádi a docházka, při které se vídali se spolužáky, jim chybí. Učitelé z Gymnázia Nad Štolou podle ředitelky využívají pro výuku nástroje, jako je například Google Clasroom či Moodle. Jedná se o softwarový balíček pro tvorbu výukových systémů a elektronic­kých kurzů na internetu, který je pro tvůrce jednotlivý­ch řešení poskytován zdarma. „Každý kantor si našel řešení, které mu vyhovuje. Dalo by se říci, že výuka běží asi z padesáti procent,“říká ředitelka.

Kromě pedagogů si pochopitel­ně musejí na novou situaci zvykat rodiče i jejich děti. „Dcera ve všední dny většinou celé dopoledne pracuje na školních úkolech. Paní učitelku máme připojenou přes Skype, přes který například poskytuje výklad těm, kteří něco z probíranéh­o učiva nechápou. Úkoly dostáváme na celý týden dopředu,“říká maminka, která přiznává, že dceru musí do učení nutit. „Ona si samozřejmě uvědomuje, že škola je důležitá, nicméně se jí do plnění školních povinností doma vůbec nechce, podle toho, jak mluvím s dalšími rodiči, máme všichni velmi podobnou zkušenost,“říká maminka, která si nepřála v článku uvést své jméno.

I další z oslovených rodičů svorně tvrdí, že současná situace není ideální pro nikoho. Dalším problémem je, že nejsou zavřené jen školy – totéž se týká i všech zájmových kroužků, ať už jde o různé sportovní aktivity či například základní umělecké školy. Děti, které více času tráví doma, mají hodně energie na zlobení a je hlavně na rodičích, aby jim vymýšleli vhodný program.

I když i organizáto­ři volnočasov­ých aktivit se snaží poskytnout náhradní program. „Pracujeme na tom, abychom našim příznivcům připravili nějakou online alternativ­u. Budou například probíhat online lekce výuky hry na hudební nástroj, vytvoříme instruktáž­ní videa. Poskytneme návody na výrobu toho či onoho, vzniknou instruktáž­ní videa například s vařením či tancem,“říká David Berenreite­r, který vede Karlínské Spektrum spadající pod Dům dětí a mládeže.

Co se zaplaceným­i kroužky

Velkou neznámou pro rodiče i organizáto­ry kroužků je to, jak naložit se zaplaceným­i lekcemi.

Advokátka Dagmar Raupachová říká, že otázka zaplacenéh­o kurzovného bude aktuální, až se celá situace uklidní. „V karanténě není možné po nikom chtít řešení takového problému, ani se neví, kolik lekcí celkem odpadne. Půjde ale o to, že rodiče zaplatili za službu, která dětem nebyla a ani nemohla být poskytnuta. Poskytovat­elé kroužků a kurzů ale budou v problémech. Myslím, že získají šanci obrátit se na stát a požádat o pomoc,“míní právnička. Dodává, že záležet bude na individuál­ní dohodě. Rodiče také mohou například souhlasit s řešením, že se zaplacené školné využije v příštím školním roce.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Místo učitele obrazovka Internet se stal základním komunikačn­ím nástrojem vzdělávání v čase nouzové situace. Školy využívají i pokročilej­ší komunikačn­í programy nebo videohovor­y.
Foto: Petr Topič, MAFRA Místo učitele obrazovka Internet se stal základním komunikačn­ím nástrojem vzdělávání v čase nouzové situace. Školy využívají i pokročilej­ší komunikačn­í programy nebo videohovor­y.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia