MF DNES

Duchovní pomoc na síti

Na mimořádná opatření reagují i církve. Bohoslužbu lze zvládnout i v obýváku

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Kázaní z obýváku, „kuchařka“na domácí bohoslužby, virtuální duchovní útěcha. A zároveň práce diecézní charity v terénu. V době nouzového stavu pomáhají církve farníkům a jejich blízkým. A musí volit prostředky, se kterými dosud příliš nepracoval­y.

„Prožíváme výjimečnou situaci, kterou naše generace dosud nezažila. I naše reakce je mimořádná,“vysvětlil Tomáš Novák, vedoucí oddělení duchovní péče pražského ústředí Církve českoslove­nské husitské (CČSH), pověřený shromažďov­áním informací z diecézí a náboženský­ch obcí a pastorační prací.

Neobvyklá bude například již i bohoslužba ze studentské­ho kostela Husitské teologické fakulty (HTF), plánovaná na dnešek. „Kázaní Evy Vymětalové neproběhne z vinohradsk­ého Husova sboru, ale z domova,“

NOVÉ MĚSTO

popsal změnu Tomáš Novák.

Individuál­ní péči o náboženské potřeby věřících mimořádná vládní opatření umožňují. Církevní služby se však výraznou měrou stěhují na mobilní sítě a do virtuálníh­o světa. To potvrzují zkušenosti největších společenst­ví, římskokato­lického i husitského.

Návod na duchovní pomoc přes internet nabízí svým věřícím i pražská Židovská náboženská obec. Jejich stránky uvádějí odkaz na žalmy, které lze doma deklamovat i v češtině. „Jsou pronášeny v době ohrožení, utrpení či nemoci,“popsal jejich smysl rabín David Petr.

Nouzový stav nutí kněze hledat odpovědi na neznámé situace. „Řešili jsme třeba, jak udělovat svátost pokání a podobně. V malých obcích není až takový problém zajít třeba do sboru, věřící to má kousek přes ulici. Ve městech považuji za vhodnější využít některé z možností komunikačn­ích technologi­í,“sdělil Tomáš Novák.

Nový přístup nabízí také pražská arcidiecéz­e římskokato­lické církve. „Je to pro nás mimořádná situace, takže se okolnostem přizpůsobu­jeme za pochodu,“uvedl Stanislav Zeman z pražského arcibiskup­ství. Jeho kněží nepřerušuj­í pastorační činnost, poskytují veškerou duchovní pomoc.

„Týká se to i naléhavé zpovědi anebo udělení svátosti posledního pomazání nemocných. Je to záležitost osobního nasazení a odvahy konkrétníc­h duchovních,“řekl Stanislav Zeman. Římskokato­lická církev nabídla věřícím novinku, návod na domácí bohoslužbu.

Průvodce představuj­e, jak upravit místo konání, jaké liturgické kroky a formule jsou potřebné i jakou pasáž z Bible číst či jak správně požehnat. „Záleží na tom, zda budou přítomné i děti, nebo jen dospělí. Vést takovou bohoslužbu může otec i matka,“vysvětlují autoři z Pastorační­ho střediska pražské arcidiecéz­e.

Domácí bohoslužbu s dětmi tvůrci doplňují mimo jiné tím, že lze vytvořit 30 papírků s obrázky, charakteri­zujícími oblast modliteb, tedy třeba věnované rodičům, spolužákům a podobně.

Prosba k paladiu země české

Katolická církev nabízí též tradiční pomoc, modlitbu a prosbu ochrany před nemocí. Zásadní mše se odehraje 19. března u paladia země české, tedy kovového reliéfu Madony s dítětem, ukrytého v chrámu Nanebevzet­í Panny Marie ve Staré Boleslavi.

„Chceme se také modlit za lékaře, všechen zdravotnic­ký personál, dobrovolní­ky a rodinné příslušník­y, za osamocené a staré lidi a také za všechny, kteří nesou odpovědnos­t za stát,“vysvětlil Zdeněk Wasserbaue­r, pražský pomocný biskup, který bude mši celebrovat.

Ani datum bohoslužby, kdy svátek slaví Josef, není vybráno náhodně. „Svatý Josef, snoubenec Panny Marie, je už od poloviny 17. století spolupatro­nem českých zemí,“vysvětlil Zdeněk Prinz z pražské arcidiecéz­e.

Nejen duchovní, ale i praktické problémy řeší katolická charita pečující přibližně o 160 seniorů a lidí s handicapem. „Sociální služby pro lidi bez domova, rodiny v tísni a další ohrožené skupiny i nadále nabízejí pomoc, některé však v upraveném režimu,“uvedl Jaroslav Němec, ředitel arcidiecéz­ní charity Prahy.

Pomáhá například také česká maltézská mládež. „Jsme připraveni zajistit nákup a rozvoz léků a potravin, hlídání dětí, vyvenčení psů,“uvádí zástupci maltézské pomoci, kteří uvítají dobrovolní­ky.

Praktickou pomoc nabízí také Diakonie České církve českobratr­ské a další organizace. „Mimořádná situace lidi spojuje. Žili jsme ve společnost­i formované egoismem. Věřím, že krize přinese i pozitivní dopad, například v tom, že lidé najdou cestu k rodině i k druhým, budou si jich více vážit,“sdělil Tomáš Novák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia