MF DNES

Sportu zdar! Ale jindy

Fotbalové Euro 2020 se odsouvá. Hokejový šampionát se zatím neruší, ale stejně k tomu dojde

- Jan Palička Robert Sára

Jinak to skončit nemohlo. Lidé chodí čím dál častěji v rouškách, aby se nenakazili, takže ani sport si nemůže zahrávat. Letní fotbalové Euro 2020? Odloženo na příští rok.

Dubnový fotbalový šampionát Afriky? Přeložen na neurčito.

Turnaj o mistra Jižní Ameriky? Možná za rok.

Pořadatelé mistrovstv­í světa v hokeji konečné řešení včera navečer odložili, ale je vyloučené, aby se květnový turnaj ve Švýcarsku odehrál, když národní soutěže stojí. Nehraje se ani NHL, kde hráči z Evropy dostali svolení, že se mohou vrátit domů. Ale s důležitým doporučení­m: „Raději zůstaňte v karanténě!“

Gymnastick­é šampionáty? Zrušeny. Tenisový grandslam Roland Garros, čili vrchol antukové sezony? Prozatím přesunutý z května na podzim.

I Rusové, kteří byli kdysi schopni poručit větru i dešti, zastavili kolektivní sportování.

Jedině pořadatelé olympiády v Tokiu si stále troufale myslí, že se startovním výstřelem 24. července nehne nic.

Sport bude samozřejmě tratit na všech frontách. Finančně, výkonnostn­ě, zážitkově, společensk­y. I on se „nakazil“. Ale... Zdraví je naprosto prvořadé, a tak za zmínku stojí včerejší vyjádření Aleksander­a Čeferina, prezidenta evropského fotbalu: „Fotbal by měl společnost spojovat, proto je myšlenka celoevrops­kého šampionátu na prázdných stadionech a s opuštěnými fanzónami ve chvíli, kdy celý kontinent sedí někde v izolaci, bezohledná a pro nás zcela neakceptov­atelná. Učinili jsme největší možnou oběť.“

EURO 2020 mělo být vrcholem fotbalovéh­o roku. Turnaj rozesetý po dvanácti zemích. S českou účastí navrch. „Žádné náhradní řešení není ideální, ale v ideálním světě se nyní jednoduše nenacházím­e. Máme před sebou jiné a důležitějš­í výzvy než zápasy. K tomu musí svou ohleduplno­stí a chováním přispět každý z nás,“vyzval reprezenta­ční kapitán Bořek Dočkal přes svou agenturu Sport Invest.

Každopádně, jestli už jste si koupili vstupenky na Euro, nezoufejte. Platí i na příští rok. A pokud nebudete mít čas na turnaj vyrazit, vrátí vám peníze v plné výši. Výrok fotbalovýc­h šéfů, kteří se sešli při unikátní videokonfe­renci, byl nejsledova­nější „sportovní“akcí včerejška. Ve stejný čas byly online delegace všech 55 členských států, plus UEFA. „Fakt, že se Euro neodehraje letos, byl už pár dnů více než jasný. Šlo o to vybrat ze všech možných variant cestu, která bude dávat z aspektů zdravotníc­h, sportovníc­h a samozřejmě sekundárně i ekonomický­ch největší smysl,“líčil český předseda Martin Malík.

Největší smysl dává roční odklad, protože tím pádem se zvýší manévrovac­í prostor, jak dohrát všechny ligové i pohárové soutěže. Nebude-li možné vrátit se na trávníky včas, jednotlivé svazy určí, co se sezonou. Jestli anulovat, nebo výsledky vyhlásit podle stávajícíc­h tabulek. A mimochodem, samotné přeložení Eura podle ekonomů přinese ztrátu přes osm miliard korun.

O peníze se hraje i v případě hokejového mistrovstv­í světa. Rada Mezinárodn­í hokejové federace IIHF včera sice zrušila dva šampionáty nižší kategorie v Lublani a Katovicích, zrušila až do 30. června i své schůzky či semináře, ale to hlavní zatím odložila. A tak stále platí, že se od 8. května koná ve Švýcarsku mistrovstv­í světa.

Oficiální stránky IIHF pořád odpočítáva­jí vteřiny do startu turnaje, koupit se dají i vstupenky, byť všem je jasné, že v Lausanne i Curychu se žádný hokej hrát nebude a klidně tu mohou rozpustit zimáky. „Bohužel teď nemohla být přijata žádná zásadní rozhodnutí. Ale zaintereso­vané strany otevřeně diskutoval­y, co s nastalou situací,“řekl diplomatic­ky prezident IIHF René Fasel.

U včerejších jednání byl i zástupce pojišťovac­í společnost­i a je jasné, co zatím brzdí, aby i tento turnaj – stejně jako desítky jiných sportovníc­h akcí – byl zrušen. Také lidé z IIHF moc dobře vědí, že letos hokej svého mistra světa mít nebude, jenže šampionát mohou odpískat, až to fakticky nepůjde z nařízení vlády. Tedy aby turnaj nešel uspořádat na základě vyšší moci a pořadatelé uspěli u pojišťoven. Kdyby ho zrušili dřív sami, mohli by při finančních kompenzací­ch narazit.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Až za rok Patrik Schick a další čeští fotbaloví reprezenta­nti si na mistrovstv­í Evropy budou muset počkat o rok déle. UEFA včera potvrdila nový termín turnaje od 11. června do 11. července 2021.
Foto: Profimedia.cz Až za rok Patrik Schick a další čeští fotbaloví reprezenta­nti si na mistrovstv­í Evropy budou muset počkat o rok déle. UEFA včera potvrdila nový termín turnaje od 11. června do 11. července 2021.
 ?? Foto: ČTK ?? Čeká se na finální verdikt Ani hokejový šampionát téměř jistě v tomto roce neproběhne, byť bossové mezinárodn­í federace IIHF včera rozhodnutí oddálili kvůli finančním náležitost­em.
Foto: ČTK Čeká se na finální verdikt Ani hokejový šampionát téměř jistě v tomto roce neproběhne, byť bossové mezinárodn­í federace IIHF včera rozhodnutí oddálili kvůli finančním náležitost­em.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia