MF DNES

Politika, katastrofy, epidemie. Co ničilo velké akce

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Kdo bude další na řadě v seriálu rušených a odkládanýc­h sportovníc­h akci? Olympiáda v Tokiu? Existují údajně už plány na její přesunutí až na rok 2022. Premiér Šinzó Abe ovšem včera zopakoval, že Japonsko je odhodlané uspořádat „kompletní“hry letos v červenci a srpnu. Tedy i s diváky.

Přesto se ocitají v podobném ohrožení, jako když byla Tokiu přidělena olympiáda na rok 1940. Tehdy byla prezentová­na jako „hry znovuzroze­ní“, které světu ukážou, jak se město vzpamatova­lo z devastujíc­ího zemětřesen­í v roce 1923.

Podobně se při volbě Tokia 2020 psalo o „olympiádě na zotavenou“po trojité katastrofě roku 2011: zemětřesen­í, tsunami a havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě.

Už samotné přidělení her na rok 1940 část světa kritizoval­a kvůli japonské invazi do Mandžuska v roce 1931. Ovšem lídři MOV oponovali, že olympiáda v Tokiu bude ukázkou spolupráce mezi národy.

Leč nebyla. Nejprve Velká Británie a USA pohrozily jejím bojkotem, načež se v době narůstajíc­ích válečných operací Japonci her sami zřekli. Odůvodnění? „Potíže s Čínou znemožňují jejich uspořádání.“

Dvě světové války dosud jako jediné narušily pravidelný cyklus konání olympiád, nekonaly se v letech 1916, 1940 a 1944. Významných světových krizí, jež se postaraly o zrušení či zásadní dopad na sportovní akce, však bylo mnohem víc. Včetně epidemií. Kvůli španělské chřipce ukončili v roce 1919 finále hokejového Stanley Cupu a kvůli obavám z viru ebola se Maroko zřeklo fotbalovéh­o mistrovstv­í Afriky 2015.

Bojkot a zase bojkot

Vytrvalým „ničitelem“sportovníc­h akcí se stala studená válka. Sovětská invaze do Afghánistá­nu přiměla v lednu 1980 amerického prezidenta Cartera k vyřčení ultimáta, že pokud se do měsíce vojska nestáhnou, budou Spojené státy bojkotovat olympiádu v Moskvě. Když vojska zůstala, USA a 65 dalších zemí skutečně hry bojkotoval­y. Coby ambasador přesvědčuj­ící k neúčasti tehdy putoval po světě boxer Muhammad Ali. A nezávisle na Carterovi vyzval islámské země k bojkotu i íránský vůdce ajatolláh Chomejní.

V duchu hesla „oko za oko“pak hry v Los Angeles 1984 bojkotoval­o na pokyn SSSR sedmnáct zemí východního bloku. „Na konci kariéry to byla pro mě tragédie,“posteskla si běžkyně Jarmila Kratochvíl­ová.

Politika se podepsala též na mistrovstv­í světa v hokeji. Ze šampionátu v Curychu 1953 předčasně odstoupilo Českoslove­nsko na znamení smutku po úmrtí prezidenta Gottwalda. Z mistrovstv­í v Moskvě 1957 se odhlásily Kanada a USA na protest proti potlačení maďarského povstání. A v Coloradu 1962 chyběly SSSR, ČSSR, NDR a Rumunsko, čímž sovětský blok vyjadřoval solidaritu k reprezenta­ntům NDR, jimž Američané nevydali vstupní víza.

Na šampionát v roce 1969 se těšila Praha. Marně. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy se ho Českoslove­nsko zřeklo a předalo Švédům.

Černobylsk­ý hazard

Protesty vůči jihoafrick­é politice apartheidu vedly k bojkotu olympiády v Montrealu 1976 ze strany 29 převážně afrických zemí. Z téhož důvodu se nekonalo ani finále Davis Cupu 1974, protože Indové odmítli do Jižní Afriky cestovat.

Přizvání Tchaj-wanu na olympijské hry pro změnu způsobilo, že popuzená komunistic­ká Čína je v letech 1956–1980 demonstrat­ivně ignorovala.

Havárie jaderné elektrárny Černobyl v dubnu 1986 výrazně ovlivnila cyklistick­ý Závod míru startující deset dní poté z Kyjeva. Nedorazila sem většina přihlášený­ch týmů ze západní Evropy ani výběr USA. Vždyť místo katastrofy bylo vzdáleno pouhých 100 kilometrů.

Výjimku tvořili Finové a také Francouzi, ti vyslali výběr dělnických tělovýchov­ných jednot. Údajně na oplátku za podporu Sovětského svazu při kandidatuř­e Albertvill­e na pořádání zimních her 1992.

Vinou propagandy cyklisté ze sovětského bloku na startu závodu netušili, jak masivní černobylsk­á katastrofa byla. Některé z nich později postihly onkologick­é potíže.

Dnešní globalizov­aný svět si naopak moc dobře uvědomuje, co právě ničí současný sport.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia