MF DNES

Ohrožený soud s Půtou: vrátí se na start?

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Soudce Ivan Elischer obviněný z korupce, lobbista Roman Janoušek, hejtman Martin Půta, vražedkyně Petra Janáková. Tito všichni si na verdikt a případné „vinen“či „zprošťuje se“z úst soudce počkají déle. Největší problém nastal právě u Půty.

Pandemie koronaviru má dopad i na chod a fungování české justice od okresních soudů po ústavní.

„Ve většině případů je odročeno. V nezbytných případech soud samozřejmě funguje,“popisuje mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Kvůli karanténě se od soudu omluvil třeba obžalovaný soudce Ivan Elischer.

Ten je obžalován z toho, že ovlivňoval za úplatu rozhodován­í svého senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců. Za zneužití pravomoci a přijímání úplatků mu hrozí až 12 let vězení a také trest propadnutí majetku.

Soudu se omluvil i Roman Janoušek a odloženo je rozhodován­í o jedné z největších restituční­ch kauz v Česku – o Bečvářově statku. V kauze tři bývalí úředníci bývalého Pozemkovéh­o úřadu Praha měli státu podle státního zástupce způsobit miliardovo­u škodu.

V květnu se bude opět soudit

Většinu líčení už odložil Městský soud v Praze na květen. „Někde se omluvili svědci, jinde i obžalování,“dodala Puci.

Do května by se tak měla konat jen ta jednání, u nichž je to nutné kvůli zachování vazebních nebo jiných předepsaný­ch lhůt.

Do budovy soudu se teď dostane jen ten návštěvník, který předloží předvolání na daný den nebo prokáže jiný důvod návštěvy. U vchodu se musí podrobit namátkové kontrole justiční stráže vybavené bezdotykov­ým teploměrem.

Kdo bude mít vyšší teplotu než 37,5 stupně, dovnitř se nedostane. Nahlížení do spisů bude možné jen v neodkladný­ch případech, a to až do skončení nouzového stavu.

I Ústavní soud je uzavřen pro veřejnost až do odvolání. Uzavřena je i jeho knihovna a podatelna. Veškerá podání ale lze Ústavnímu soudu zaslat e-mailem, do datové schránky nebo poštou. Po dobu nouzového stavu není možné osobně nahlížet ani do spisu.

V Liberci se v souvislost­i s opatřeními proti šíření koronaviru nebude v původním termínu – tedy včera a dnes – konat soudní líčení v korupční kauze, kde je mezi dvanácti obžalovaný­mi i hejtman Libereckéh­o kraje Martin Půta. „Soudce Petr Neumann jednání s ohledem na aktuální situaci odročil,“řekla mluvčí soudu Karolína Francová.

Hrozí tak, že se kauzu nepodaří vůbec uzavřít, neboť Neumann ve funkci soudce skončí na konci května. Pokud by do té doby nebyl vynesen rozsudek, musel by se celý proces opakovat od začátku. S ohledem na složitost kauzy je ale taková varianta nepravděpo­dobná. K uzavření případu, jenž u soudu v Liberci začal v prosinci 2018, zbývá pouze dokončit závěrečné řeči a vynést rozsudek. Státní zástupce pro hejtmana navrhuje pět let vězení.

Před Okresním soudem v Opavě měla tento týden kvůli křivému obvinění dozorce ze znásilnění stanout i vražedkyně Petra Janáková. I její kauza se odkládá. Janáková je už odsouzena na 30 let za vraždu.

Ve vězení otěhotněla a byla kvůli porodu dočasně propuštěna.

Soudcovská unie a někteří předsedové soudů požádali ministerst­vo spravedlno­sti o přípravu legislativ­y, aby kvůli prošvihnut­ým lhůtám nechtěně neporušili zákon.

 ?? Foto: O. Bartovský, MAFRA ?? Hejtman Martin Půta čeká na verdikt.
Foto: O. Bartovský, MAFRA Hejtman Martin Půta čeká na verdikt.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia