MF DNES

To, co z Filipín dělá prázdninov­ý ráj, je teď past

Ještě nedávno snadný návrat domů se pro Čechy na Filipínách proměnil v ústupovou operaci ze země, která se tváří v tvář šířící se epidemii koronaviru začíná stále více uzavírat.

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Asii

„Nikomu bych něco podobného nepřála,“říká servírka Kristýna Vrbová, která ještě minulý týden zažívala nejkrásněj­ší dovolenou svého života. Na Filipíny přiletěla v polovině února, kdy v Česku nebyl jediný případ koronaviru. Společně se svým přítelem ještě oslavila narozeniny romanticko­u večeří. Dnes už energii napíná k jedinému cíli: jak se dostat na nejbližší trajekt a poté do letadla. Cestu do přístavu na ostrově Negros jim totiž zahradili vojáci.

MANILA

„Dostali jsme se do šílené zácpy tisíců lidí a stovky autobusů, pouštěli pouze po jednom, protože zde měřili teplotu a měli jen jednu sestru s jedním teploměrem,“vypráví. Nemohli se ani vrátit do města Dumaguete, odkud před deseti hodinami vyjeli. „Znovu nás zastavili vojáci a sdělili nám, že zpět se už nedostanem­e, protože ostrov se rozdělil a Dumaguete se nachází v červené zóně nakažení. Poslali nás do hotelu a zdůraznili, že nemáme vůbec říkat, odkud jsme přijeli, jinak nás ani neubytují. V tu chvíli jsem se rozplakala, že chci z toho šíleného ostrova pryč.“

Nebylo to naposledy, kdy se snažili obměkčit vojáky, aby je pustili přes hraniční čáru, dělící ostrov na ohroženou a bezpečnou část, s tím, že chtějí pouze odletět do Evropy a mají na to tři hodiny. Když se konečně brána otevřela, zjistili, že evakuační loď již odjela. Ocitli se v zemi nikoho odříznutí od spojení na místo, kde by mělo přistát letadlo, které má české turisty na Filipínách vyzvednout. Zatím jsou ubytovaní v hotelu s nadějí, že je odtud nevyhodí a neskončí na ulici, jako

Karanténa se to stalo jiným krajanům, neboť hotel prý nesmí brát žádné cizince.

To, co z Filipín v klidných časech dělá prázdninov­ý ráj, se v krizových dobách obrací v past, ze které není snadné vyklouznou­t. Země se rozkládá na více než sedmi tisících ostrovech a zatímco na největší z nich, Luzon, nebo do hlavního města Manily pomoc dosáhne, v odlehlejší­ch místech se musíte spoléhat sami na sebe a utěšovat se, že jste sice v karanténě, ale pořád stále ještě v ráji. V ráji, ve kterém nyní uvázly tisícovky turistů, mezi nimi asi 250 Čechů. „Jako jediní z Evropské unie přes zákaz vycházení jezdíme na Luzonu přes checkpoint­y a svážíme Čechy našimi auty do Manily. Zachraňuje nás jenom diplomatic­ká značka. Z jiných ostrovů však nikoho nechtějí pustit a tohle filipínské rozhodnutí se zatím nepodařilo nikomu prolomit. Situace je nepřehledn­á a vládou vydaná nařízení se neustále mění a výklad nařízení se na řadě míst a instancí zcela rozchází,“říká česká velvyslank­yně na Filipínách Jana Šedivá.

Filipíny s cílem zabránit šíření koronaviru vyhlásily v neděli 15. března komunitní karanténu, nejdříve v oblasti metropole Manily a následně i na Luzonu a dalších místech. Místní orgány dostaly pravomoce přistoupit k těmto opatřením již ve chvíli, kdy se v jejich regionu vyskytnou více než dvě nakažené osoby. Země zatím registruje 202 případů koronaviru, ale skutečnost může být mnohem horší. Navíc s počtem 17 zemřelých osob Filipíny stojí vysoko nad celosvětov­ým průměrem. Vzhledem k tvrdým vládním opatřením nikdo nedokáže odhadnout další vývoj a dopady na chod země. Pro všechny turisty má tak česká ambasáda v Manile jasný vzkaz: Vraťte se domů.

 ?? Foto: ČTK ?? Policie zastavuje motoristy na kontrolním stanovišti v Manile na Filipínách. Turistům tamní vláda silně zkomplikov­ala návrat.
Foto: ČTK Policie zastavuje motoristy na kontrolním stanovišti v Manile na Filipínách. Turistům tamní vláda silně zkomplikov­ala návrat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia