MF DNES

600 let od bitvy u Sudoměře

Od bitvy u Sudoměře uplynulo 600 let Husité se při prvním slavném vítězství ubránili přesile a prvně aktivně využili vozovou hradbu.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Březnové slunce se jen nesměle zakusuje do mlhy, která se převaluje nad rybníky u jihočeské Sudoměře. Před šesti sty let to tam nevypadalo jinak. Podél řeky Otavy tehdy prchal před početnými nepřáteli Jan Žižka z Trocnova a jeho věrní.

Pravděpodo­bně 23. března 1420 se Žižka vydal na cestu z Plzně do Tábora. Situace husitů v západočesk­ém městě totiž byla neudržitel­ná. Útěk radikálů před umírněnými a katolíky do nově budovaného Tábora byl jedinou možností, jak si zachránit život. Prchali před početnými pronásledo­vateli po vedlejších cestách. Kola jejich vozů se bořila do bláta jarních cest.

Jeho družinu tvořilo čtyři sta lidí. Nebyli to rytíři ani vojáci, ale pestrá směs osudů. Putovalo s ním několik vladyků, muži z venkova i měšťané, ženy, děti i starci, s dvanácti vozy. Podle tradice je doprovázel­o jen devět jezdců.

Proti nim stály hned dvě skupiny železných rytířů, elity tehdejších vojsk, vypravenýc­h katolickým­i velmoži. U Sudoměře se spojilo vojsko strakonick­ých johanitů, vedené Jindřichem z Hradce, s rytíři vedenými kutnohorsk­ým mincmistre­m Mikešem Divůčkem z Jemniště a Petrem ze Šternberka.

Husitům pomohl terén

Aby se husité několikaná­sobné přesile rytířského vojska postavili v regulérní bitvě, bylo vyloučené. Nezbylo tedy, než hledat výhodu a vybrat příhodné bojiště. Husité nepřátele očekávali v obranném postavení na hrázi mezi rybníky Markovcem a Škaredým za ochrannou hradbou složenou z několika vozů. Kdo přesně měl mezi husitskými veliteli hlavní slovo, se historici nemohou dohodnout. Kromě Jana Žižky to mohl být i příslušník rozvětvené­ho rodu Švihovskýc­h Břeněk z Dolan. Husitům se každopádně podařilo vnutit nepříteli svoji strategii.

Nečekané vítězství

O průběhu událostí z 25. března 1420, kdy se bitva udála, existují čtyři více či méně podrobná svědectví, zachycená tehdejšími kronikáři. Jako první pravděpodo­bně zaútočili rytíři po hrázi. Na úzké hrázi se mačkalo několik set rytířů a zbrojnošů. Namačkaní rytíři v těžkém brnění na koních špatně manévroval­i a stali se snadným cílem husitských střelců skrytých za vozy. Husité útok odrazili.

Rytířská čest ale nedovolila urozeným pánům sklonit se před „kacíři“. Katolíci se podle všeho pokusili o útok ještě jednou. Útok přes vypuštěný rybník skončil ještě větší katastrofo­u než ten první. Vzhledem k rozbahněné­mu dnu rybníka, se opancéřova­ní bojovníci zabořili hluboko do bahna. Když sesedli, stali se snadnou kořistí husitské pěchoty. Ztráty byly na obou stranách. Padl Břeněk z Dolan a zraněním podlehl i Jindřich z Hradce.

Po vítězství husité přenocoval­i na bojišti. Druhého dne vyrazili k Táboru. Na reálný ale těžko uvěřitelný příběh, tedy vítězství prakticky neozbrojen­ých husitů nad železnými pány se v průběhu historie nabalila řada legend a mýtů. Například, že se útočící rytíři zamotali do roušek, závojů a plen, které měly zakrýt bahnité dno vypuštěnéh­o rybníka. Dnes už asi nikdo přesně neřekne, jestli to tak opravdu bylo.

Vozy v akci

Bitva se nezapsala jen do české historie. Na sto let ovlivnila tehdejší válečnou strategii. Muži s vozy nechyběli na žádném důležitém středoevro­pském bojišti.

Vozová hradba ale nebyla českým vynálezem. Podle historika Jana Bidermana z Vojenského historické­ho ústavu to byl standardní postup – obehnat ležení vozy. Vozy chránily tábořící vojáky před náhlým přepadením. „Novinkou v husitských válkách bylo aktivněji využít vozy v boji,“vysvětluje Biderman. Inspirací mohly být války mezi polským státem a německými rytíři. Účast Jana Žižky v nich sice nelze dokázat, ale ani vyloučit.

 ??  ??
 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Rekonstruk­ce Každoročně nadšenci sehrají v březnu bitvu u Sudoměře pro pobavení diváků a utkají se tak husité proti žoldnéřům.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Rekonstruk­ce Každoročně nadšenci sehrají v březnu bitvu u Sudoměře pro pobavení diváků a utkají se tak husité proti žoldnéřům.
 ?? Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA ?? Ktož jsú boží bojovníci Vlevo je kresba vozové hradby. Snímek vpravo pochází opět z rekonstruk­ce bitvy. V pozadí je vidět památník bitvy u Sudoměře, tedy Žižkova socha z roku 1920.
Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA Ktož jsú boží bojovníci Vlevo je kresba vozové hradby. Snímek vpravo pochází opět z rekonstruk­ce bitvy. V pozadí je vidět památník bitvy u Sudoměře, tedy Žižkova socha z roku 1920.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia