MF DNES

Vládní pomoc je připravena, vyjde na desítky miliard

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vláda včera představil­a další část svého plánu na pomoc ekonomice – dotkne se firem, živnostník­ů a zaměstnanc­ů a bude stát minimálně desítky miliard korun.

Stát chce především zachovat při životě firmy, a tím i udržet pracovní místa. Podniky, které z různých důvodů omezily provoz, budou moci vyhlásit zkrácenou pracovní dobu a zkrátit lidem v závislosti na tom výplaty – stát jim na ně přispěje. Státní příspěvek na mzdy čeká i další firmy v potížích – například pokud musejí platit náhrady lidem v karanténě a podobně.

Metodické pokyny k „programu Antivirus“vydá ministerst­vo práce 1. dubna a zaměstnava­telé si pak budou moci žádat o refundaci části mezd. Vláda podpoří také živnostník­y, kteří teď na sebe nemohou vydělávat – na povinném pojistném jim za letošní rok bude odpuštěno téměř 30 tisíc korun. Kromě toho se všichni rodiče dočkají rozšíření ošetřovnéh­o.

Ministerst­vo financí vyhlásilo daňové odklady a pozastaven­í evidence tržeb, včetně odložení 3. a 4. vlny pro řemeslníky a výrobce. Podniky budou moci získat bezúročné úvěry a záruky za půjčky u komerčních bank.

Pro podniky, které navzdory současné obtížné situaci dál jedou naplno a zaměstnáva­jí lidi, chce vláda vymyslet motivační bonus – například by jim stát mohl odpustit část záloh na sociální pojištění.

Bankovní sektor ekonomice ulehčí tím, že odloží splátky dlužníkům, jejichž příjmy jsou dotčené současnou krizí. Nepůjde o nic plošného, banky budou k jednotlivc­ům i firmám přistupova­t individuál­ně.

Celkově by na přímou pomoc firmám mělo směřovat ze státního rozpočtu zhruba 100 miliard korun, velká část právě na příspěvky na mzdy. S dalšími 900 miliardami se počítá na záruky u komerčních bank za půjčky pro krizí postižené firmy.

Ministryně financí Alena Schillerov­á předloží dnes ve sněmovně novelu zákona o státním rozpočtu. Kvůli dopadům koronaviru na rozpočtové příjmy a vládním opatřením na straně výdajů se má schodek zvýšit ze 40 na 200 miliard korun, počítá se s poklesem ekonomiky o 5,1 procenta.

Prodlouží se z dnešních devíti dní (16 dní pro samoživite­le) na dobu, než znovu otevřou školy a další zařízení pro děti. Týkat by se mělo rodičů s dětmi do třinácti let.

Devátý den ošetřovnéh­o uplynul koncem minulého týdne, až vláda prodloužen­í prosadí ve Sněmovně, bude se pak doplácet lidem zpětně. Ošetřovné vyplácí Česká správa sociálního zabezpečen­í.

Obdobu ošetřovnéh­o dostanou i živnostníc­i, kteří na ně normálně nemají nárok. Bude to speciální sociální dávka, kterou bude vyplácet příslušný živnostens­ký úřad. Týká se to OSVČ na hlavní činnost, které teď nemohou podnikat, protože musely zůstat doma s dítětem do 13 let. Dostanou 424 Kč za kalendářní den, tedy včetně sobot a nedělí, což dělá zhruba 13 tisíc korun měsíčně čistého.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia