MF DNES

Rychlotest­y z Číny jsou nepřesné

Při porovnání s klasickými testy odhalili ostravští hygienici chybovost až v osmdesáti procentech případů

- Darek Štalmach reportér MF DNES

Snaha o urychlení testování lidí, u kterých je podezření na nákazu koronavire­m, zřejmě nevyjde.

Takzvané „rychlotest­y“, které stát nechal přivézt v minulém týdnu z Číny, nefungují tak, aby se daly použít u lidí nemocných teprve krátkou dobu. Zjednoduše­ně řečeno, zafungují, teprve až když má člověk nemoc v těle déle. Jenomže hygienici potřebují zachytit především nově nakažené.

„V ostravské fakultní nemocnici jsme si ověřili, že je chybovost u těchto testů poměrně vysoká, pohybuje se okolo osmdesáti procent,“

řekla Pavla Svrčinová, ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě. „Teď čekáme na další výsledky testování v rámci České republiky a zvažujeme, že je úplně vyřadíme.“

To ale neznamená úplný konec rychlotest­ů. „Mohli bychom je zařadit na konec testování, protože testy pracují s protilátka­mi. Tam by mohly fungovat,“dodala ředitelka.

O tom, že rychlotest­y nemusejí fungovat podle očekávání, členové krizových štábů věděli. Fakt, že testy reagují na přítomnost protilátek v těle, byl známý. „Určitá podezření jsme měli od začátku, ukázalo se, že jsou správné,“řekl hejtman Moravskosl­ezského kraje Ivo Vondrák.

„Zvažovalo se využití rychlotest­ů jako rozdělovac­ích testů, ale ukázalo se, že to nelze. V daný okamžik má rychlotest výhodu, že je relativně levný a rychlý a zjišťuje, zda se u pacientů vytvořily protilátky. Tudíž by tyto testy mohly ukázat, že jsou pacienti relativně zdraví,“dodal hejtman Vondrák.

To, že se nyní testy budou používat hlavně při kontrole uzdravujíc­ích se pacientů, potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček. „Testy jsou postaveny tak, že detekují protilátky v těle. Jejich vytvoření trvá nějaký čas. Při nasazování na prvotní třídění to nemá smysl. Vrátíme se k používání testů tak, jak byly původně určeny. Ministerst­vo zdravotnic­tví už tu metodiku upravilo,“vysvětlil ministr Hamáček včera odpoledne.

V Moravskosl­ezském kraji nemá výpadek rychlotest­ů žádný vliv na práci hygieniků. Tamní laboratoře zvládají zpracováva­t zasílané vzorky bez zdržení.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Zásilka z Číny Takzvané rychlotest­y přivezl do Česka obří transportn­í letoun Ruslan.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Zásilka z Číny Takzvané rychlotest­y přivezl do Česka obří transportn­í letoun Ruslan.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia