MF DNES

Netypický fotbalista roku

Český fotbalový pramen vysychá, ale Souček je správný vládce Fotbalový král roku 2019. Čím se vymyká Tomáš Souček?

- David Čermák Jan Palička

Vnažehlené bílé košili si sedl za stůl, před sebe položil telefon a spustil nahrávání. Místo toho, aby si Tomáš Souček slavnostní chvíli užil na pódiu před vyprodaným sálem, odříkal děkovný projev v hotelovém apartmá, kde už skoro tři měsíce s rodinou bydlí.

Netypická situace. Netypické kulisy. Naprosto netypický Fotbalista roku 2019.

I kdyby svět nesužovala pandemie koronaviru a nebylo by třeba trávit čas v karanténě, triumf defenzivní­ho záložníka Součka (25) by stejně budil pozornost.

Záložník West Hamu United se v porovnání s předchozím­i vítězi ankety, do které hlasují hráči, trenéři a novináři, v lecčem vymyká.

Věřte, že většího slušňáka, poctivce a čistou, až lehce naivní duši mezi fotbalisty sotva najdete.

Když má mluvit pro větší publikum, cítíte, že je nesvůj. Právě jako v neděli, když z Londýna na dálku dojatě děkoval trenérům, spoluhráčů­m, rodině, přítelkyni Natálii i roční dcerce Terezce. Skoro přesvědčov­al sám sebe: „Být fotbalista roku? To by mě v životě nenapadlo.“Není důvod nevěřit. Souček vyrůstal v časech, kdy si nablýskano­u cenu pro nejlepší hráče republiky nosili domů Rosický, Nedvěd, Čech. Čili absolutní superhvěhd­y, ke kterým se vzhlíželo i za hranicemi. A které teď národní tým pochopitel­ně nemá.

A tak se ocenění dočkal hubený dlouhán, kterého ještě před pěti lety odmítli ve Frýdku-Místku i ve Vlašimi. Zadlužený druholigov­ý Žižkov ho vzal jen proto, že na jeho hostování ze Slavie nemusel vynaložit ani korunu.

Skeptik by možná reagoval: „Jak hluboko český fotbal klesl.“

Realista by snad oponoval: „Buďme rádi za Součka.“

Tvář optimisty by se ovšem rozsvítila: „Vždyť on je přece výjimečný. Z nechtěného to dotáhl mezi klíčové hráče reprezenta­ce, do Ligy mistrů, do Premier League.“

Upřímně, Souček nikdy nebyl talent na první pohled. Má svůj styl, a než si na něj zvyknete, může to chvíli trvat.

Nemá ladný pohyb Rosického, Nedvědovu dynamiku ani Barošův drajv. Ale protože je pro něj fotbal vším, vyšvihl se až na úroveň, na které by bylo nefér o něm tvrdit, že je pouze běžec a pracant.

V mistrovské Slavii se kolem něj všechno točilo, ve fungujícím týmu bez velkých hvězd byl pro kouče Trpišovské­ho spolu s gólmanem Kolářem jediným nepostrada­telným. S šéfovskou páskou na rukávu dokázal měnit rytmus hry, rozdělovat balony do křídel, chytře vykrývat prostor i hrozit vpředu. Během svých nejlepších výkonů připomíná chobotnici, jejíž chapadla obsáhnou celé hřiště. I když je mezi fotbalovým­i skauty zapsaný v kolonce defenzivní záložník, sbírá překvapivě dost asistencí a ještě víc gólů. V historii populární ankety fotbalista roku, jež se vyhlašuje od roku 1965, najdete daleko méně produktivn­í borce, kteří zaujali. Samozřejmě musíme zmínit brankáře od Viktora přes Koubu, Čecha až po Vaclíka. Premiérový vítěz Popluhár byl stoper. Za rok 1997 triumfoval vyloženě

1. v kariéře byl Tomáš Souček zvolen českým Fotbalisto­u roku.

8 gólů nastřílel na podzim v lize z pozice defenzivní­ho záložníka.

defenzivně založený (a naprosto nemluvný) středopola­ř Jiří Němec. Dostal body za to, jakým stylem vedl reprezenta­ci coby kapitán.

Kam tím míříme? Klobouk dolů před Součkem, kam až ho vlastní píle a odhodlání vystřelily, za rok 2019 si cenu rozhodně zasloužil. Zároveň však výsledky ankety potvrzují, že pramen výjimečnýc­h talentů v Česku dál vysychá.

V popředí se nadále drží gólmani, dříči a atleti. Chybějí střelci, tvůrci hry, inspirativ­ní persony. Do první desítky se tentokrát prodralo hned pět hráčů, kteří aspoň část sezony zvládli v české lize, což je unikát. A kromě čtvrtého útočníka Schicka ji plně obsadili gólmani, štítoví záložníci a obránci.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Lídr Výkony ve Slavii a reprezenta­ci přivedly Tomáše Součka na vrchol: hraje Premier League a stal se fotbalisto­u roku.
Foto: ČTK Lídr Výkony ve Slavii a reprezenta­ci přivedly Tomáše Součka na vrchol: hraje Premier League a stal se fotbalisto­u roku.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia