MF DNES

Sestra v první linii: Já sama se nebojím, má rodina ano

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

Pětadvacet­iletá Kristýna Švarcová běžně pracuje na Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Před časem se rozhodla dobrovolně se přidat do odběrového týmu, který jezdí odebírat vzorky přímo k pacientům s podezřením na COVID-19.

„Oslovili nás z kliniky, zda se nechceme zapojit, tak jsme s několika kolegyněmi kývly. Navíc se přidalo několik sester z jiných pracovišť nemocnice, takže nás je asi patnáct,“říká zdravotní sestra Kristýna Švarcová. Sestry, které se střídají, vozí k odběrům záchranná služba. Odběrový tým za den zvládne posbírat i dvacet vzorků.

Z nakažených pacientů prý Švarcová strach nemá, převládá u ní spíše respekt. „Nikdy nevíte, kam vlastně jedete a co vás tam může čekat. Na druhou stranu, jsme vybaveni potřebnými ochrannými pomůckami, které jsem zvyklá používat i v práci na klinice, takže ochrana by měla být dostatečná,“uvádí Švarcová. Ta přiznává, že její rodina o ni strach naopak má. „Je to pro všechny nová situace,“doplňuje. Jakmile rozhodne hygienická stanice o odběru vzorků, Švarcová se svým týmem ihned vyráží. „Již po cestě lidi kontaktuje­me a dohadujeme s nimi, jak zajistí náš vstup do jejich domu nebo bytu, a žádáme je, aby nevycházel­i ven. Následně provedeme odběr z nosohltanu a většinou s nimi krátce promluvíme, abychom je trochu uklidnili,“popisuje výjezd Švarcová.

Pacienti se „polepšili“

Ze začátku to s pacienty podle Švarcové nebylo jednoduché, teď už se prý trochu „polepšili“. „Pacienti jsou většinou vstřícní. Na začátku to bylo různé, postupně se však počet pacientů třeba s rouškami rychle zvyšoval,“říká sestra. Lidé totiž podle ní na celou situaci reagují různě. „Někdo to bere v klidu, někdo je trochu vyděšený. Důležité je říci, že dosud to byli lidé s lehčími příznaky. V jednom případě mě dokonce požádali, zda bych si s nimi neudělala selfie fotku, ale od toho tam opravdu nejsem, tak jsem odmítla,“vypráví sestra.

Sanitka poté pacientovy vzorky přepraví do laboratoře, která provede test a o výsledcích informuje Krajskou hygienicko­u stanici a Kliniku

infekčních nemocí. „Pacient se většinou výsledek dozví druhý den,“podotýká zdravotní sestřička Švarcová.

Náročné převlékání

Provedeme odběr z nosohltanu a většinou se snažíme s lidmi krátce promluvit, abychom je uklidnili.

Podle ní jsou současné služby v práci jiné a náročnější než za normálních okolností. „Teď nikdy nevíte, kdy začnete a kdy skončíte nebo kolik bude za den výjezdů. Už jsem zažila službu, kdy jsme odebírali vzorky prakticky v celém kraji. Náročné také je, že se před každým odběrem musíte strojit do ochranného obleku a potom se svlékat přesně podle postupu,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia