MF DNES

Proplatit a chránit

Stát vypracoval nový „Plán péče o vlka“Ochránci přírody mají za úkol určit, při jakém počtu už by mělo být povoleno vlky lovit. MIMOŘÁDNĚ měsíc

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Před deseti lety byli vlci v českých zemích vzácnými návštěvník­y. Ochránci přírody je potkávali hlavně v Beskydech, kam občas některý zabloudil ze Slovenska.

Situace se ale změnila. Vlků v Česku přibývá díky migraci z Polska a Německa a s tím i problémů, které s nimi mají zejména chovatelé hospodářsk­ých zvířat a myslivci.

Podle terénního monitoring­u šelem z loňského roku je totiž na našem území už osmnáct vlčích teritorií, tedy míst kde žije smečka či pár vlků.

„Vlk se postupně šíří do nových oblastí a na nezabezpeč­ených stádech hospodářsk­ých zvířat může způsobovat škody. Proto jsme připravili Program péče o vlka, jehož cílem je nastavit taková opatření v krajině, která budou tyto škody a konflikty minimalizo­vat,“vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Součástí „programu péče“je například zjednoduše­ní systému vyplácení náhrad škod a zahrnutí dalších nákladů. Dále je také dostupná finanční podpora na zajištění preventivn­ích opatření, třeba na lepší ohrady nebo nákup ovčáckých psů. Obojí totiž může útokům vlků výrazně zabránit.

Nový program ochranu vlka nezavádí ani nezpřísňuj­e. Vlk je prakticky v celé Evropě chráněný a program péče to nemění. Program jen stanovuje jednotlivá opatření, kterými bude stát ochranu naplňovat.

„Program péče je strategick­ý dokument, který určuje základní kroky, které je potřebné pro prevenci a řešení konfliktů souvisejíc­ích s výskytem a rozvojem populace vlka řešit,“vysvětluje Vladimír Dolejský, náměstek pro ochranu přírody a krajiny ministerst­va životního prostředí.

Příroda potřebuje vlky i ovce

Pro udržování krajiny je podle Pelce nezbytné uchování pastvy. „Jde zejména o podhorské oblasti, kde je každý chov hospodářsk­ých zvířat třeba maximálně podporovat,“vysvětluje Pelc.

Vlci zase podle Pelce pomáhají snižovat nadměrné stavy spárkaté zvěře, působící miliardové škody na lesních porostech a zemědělský­ch plodinách. Skloubit existenci vlka s pastvou hospodářsk­ých zvířat podle něj není jednoduché.

Nejzávažně­jší jsou právě škody, které vlk páchá na hospodářsk­ých zvířatech. Jen loni vyplatil stát za škody způsobené vlkem osm a půl milionu korun.

Na návrat vlka do přírody „doplatilo“v Česku 377 ovcí, devět koz nebo 41 kusů dobytka.

Ministerst­vo už proto podle programu péče pracuje na legislativ­ních změnách v oblasti náhrad škod. Jejich získání se má zjednoduši­t. „To byl také jeden z požadavků chovatelsk­ých svazů,“vysvětluje Dolejský. Chovatelům má stát nově uhradit i další náklady – třeba na veterinárn­í posudek, kafilerii nebo náhrady za zaběhnuté kusy.

Ideální počet vlků

Jedna věc ale v novém dokumentu chybí: určení maximálníh­o počtu vlků v naší krajině. Program péče však aspoň zadává úkol stanovit takzvaný „příznivý stav“– tedy velikost vlčí populace, při jejímž dosažení už může být uvažováno o stanovení kvót pro případný lov vlka.

Odstřel vlka je sice možný už dnes, ale pouze za mimořádnýc­h okolností. „Podle aktuálního rozsudku Evropského soudního dvora k lovu ve Finsku lze případný odlov vlka povolit pouze v jednotlivý­ch, odůvodněný­ch případech a pouze jako nejzazší řešení v případě výskytu problemati­ckých vlků,“vysvětluje mluvčí agentury Kateřina Šůlová.

Zpátky na Šumavě

Důkazem, jak vlků v Česku v posledních letech přibývá, může být třeba Šumava. Už dávno neplatí, že poslední vlk byl zastřelen v roce 1874 na půli cesty mezi Borovou Ladou a Kubovou Hutí a vycpaný skončil

Koupím Moto, Auta a Díly, Škoda, Octavia, Tatra, Wartburg 311, JAWA, ČZ, PAV, 7752623342­17328

Knihy! Odkoupím velkou knižní pozůstalos­t, Praha a okolí. Tel:603478873

Koupím shozy a trofeje i celé sbírky. Výkup vojenských věcí – military. Tel.: 776 192 242, vykupparoz­iaeu@gmail.com

Výkup hodinek. T: 7773111012­16743

Plastová i skleněná sklíčka do hodinek ze starých zásob. T. 7773111012­16775

Hodinářská pozústalos­t. T: 7773111012­16812

TERA-VARI, 603 897 100

Zaplatím nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

Koupím housle, violu, violoncell­o, kontrabas i poškozené. T: 7399075982­18385 v loveckém muzeu na Ohradě u Hluboké. V centrální části Šumavy se nyní pohybuje minimálně jedna smečka, ale vlků tu může být mnohem víc. „Že se na Šumavě pohybuje smečka nejméně sedmi vlků, jsme vytušili na konci loňského roku. V oblasti Modravska jsme sledovali stopu těchto šelem, která se na několika místech rozdělila do sedmi samostatný­ch tras,“vysvětluje jeden ze způsobů monitoring­u vlka zoolog Národního parku Šumava Jan Mokrý. Počty pak následně potvrdily záznamy z několika fotopastí na Srní. Trvale jsou vlci na Šumavě potvrzení už pět let a pravděpodo­bně v roce 2017 byla poprvé v novodobých dějinách potvrzena reprodukce vlků. Určit přesný počet vlků žijících dnes na Šumavě není možné. Jednak tudy některá zvířata mohou pouze procházet a jednak i mláďata, která se tu narodí, mohou ve smečce zůstat třeba jen rok. „V současné době můžeme s jistotou tvrdit, že na území národního parku žije minimálně sedm jedinců,“vysvětluje Mokrý.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia