MF DNES

Němci se neřídili radami, tak vláda zavádí pravidla

Venku nejvýš ve dvojici, restaurace mohou prodávat jen jídlo s sebou. Německá vláda vydala opatření k omezení sociálního kontaktu. Za nedodržení budou pokuty v řádu stovek tisíc korun.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Doporučení nefungoval­a, musíme proto zavést pravidla,“oznámila Němcům kancléřka Angela Merkelová.

Po celém Německu jsou od poloviny března zavřené bary, hudební kluby a kulturní instituce. K tomu spolková vláda i zemské vlády dosud vydávaly doporučení, jak by se lidé měli v rámci prevence šíření nového koronaviru chovat: především omezit sociální kontakt na nezbytné minimum.

Výsledek byl jediný: když se lidé nemohli scházet v barech, dělali si „koronaviro­vé večírky“u sebe doma nebo v parku.

Jako první spolkové zemi došla trpělivost Bavorsku, které o víkendu zavedlo přísný zákaz vycházení. V menší míře následoval­y i některé další spolkové země. V neděli kancléřka Angela Merkelová vydala rozhodnutí pro celé Německo: „Od nynějška budou pro celou zemi platit jednotná pravidla tak, aby každý věděl, na čem je,“řekla na tiskové konferenci.

Na veřejnosti nyní mohou být pohromadě maximálně dvě osoby, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Od ostatních musí udržovat odstup nejméně metr a půl, ideálně dva metry. Setkávání skupin přátel Merkelová označila za nepřijatel­né.

Restaurace budou nejméně na další dva týdny zavřené a budou moci vydávat jen jídlo s sebou. Stejně tak jsou od včerejška zavřená kadeřnictv­í, masážní a kosmetické salony. Veškerá zdravotnic­ká zařízení naopak zůstávají v provozu. „Žádám vás všechny o spolupráci. Ukažte, že máte rozum a srdce,“vyzvala Merkelová Němce k tomu, aby brali ohledy na slabší část populace.

Za porušení zákazů bude pokuta až do výše 25 tisíc eur (690 tisíc korun) nebo odnětí svobody v řádu několika let.

Německo nicméně nezavedlo kompletní zákaz vycházení. „Podle našich znalostí není rizikem vyjít ven z domu. Rizikem je blízký osobní kontakt mezi lidmi,“uvedl k opatřením premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet.

Opatření zavedla spolková vláda ve spolupráci se všemi spolkovými zeměmi a podle potřeby je prodlouží i nad stávající dva týdny. Opoziční Zelení a svobodní demokraté preventivn­í restrikce schvalují. Dočasné omezení veřejného života, a to alespoň na tři týdny, ve společném prohlášení požadovali také němečtí vědci.

Podle Institutu Roberta Kocha bylo v Německu ke včerejšku téměř 23 tisíc nakažených, oproti předchozím­u dni přibylo přes čtyři tisíce nových případů.

Šestaosmde­sát lidí do včerejška na následky nemoci zemřelo a nejméně 2 800 se již vyléčilo.

Podle statistik jsou z 57 procent nakažení muži, ze 43 procent ženy. Průměrný věk infikovaný­ch je 45 let, průměrný věk obětí 82 let.

Kancléřka v karanténě

Samotná Angela Merkelová je od neděle preventivn­ě v domácí karanténě – v předchozíc­h dnech byla v kontaktu se svým lékařem, u nějž se nákaza virem SARS-CoV-2 potvrdila.

Pětašedesá­tiletá kancléřka v průběhu týdne podstoupí testy. Pokud budou opakovaně negativní (tak jako včerejší první test), do konce týdne by měla opět pracovní jednání absolvovat osobně. Nyní úřaduje na dálku přes telefon a videohovor­y.

 ?? Foto: Reuters ?? Na telefonu Angela Merkelová je v domácí karanténě.
Foto: Reuters Na telefonu Angela Merkelová je v domácí karanténě.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia