MF DNES

Jih Evropy utužil karanténu, Švédi lyžují

Španělsko uzavřelo přístavy a letiště, Italové už téměř nesmějí z domu. Ve Švédsku zatím dál fungují školy

- Jiří Sládek

Italové nesmějí opustit své domovy, s výjimkou nejnutnějš­ích nákupů potravin a léků. Od včerejška platí nová, zpřísněná opatření, která podepsal premiér Giuseppe Conte. Život v zemi se téměř zastavil.

Většina podniků utlumuje výrobu. Vše se podřídilo zastavení nákazy, která si už vyžádala 5 476 obětí. To znamená smutné světové prvenství.

Situace je dramatická. Místní představit­elé si stěžují, že není v jejich silách zvládat důsledky epidemie. „Nejsme už schopni ani všechny nemocné ve vážném stavu převézt do nemocnice,“uvedl starosta severoital­ského Bergama Giorgio Gori. „Spousta lidí nakonec umírá doma,“uvedl s tím, že oficiální statistiky o počtu obětí tak mohou být podceněné.

Přesto je vidět jeden nadějný náznak. Epidemie podle statistik mírně ztrácí na síle. Počet nových případů se od soboty zvýšil „pouze“o deset procent, což představuj­e nejmenší denní nárůst od konce února, kdy se nákaza objevila.

„Nechceme zatím propadat přílišnému nadšení nebo tento trend přeceňovat,“byl však opatrný šéf italského zdravotníh­o ústavu Franco Locatelli.

Vedle Itálie zůstává v Evropě nejvážnějš­í situace ve Španělsku. Počet mrtvých se tam za poslední tři dny více než zdvojnásob­il: vyšplhal se už na 2 182 obětí. Španělé proto zesílí ochranu hranic, poté co již dříve uzavřeli pozemní hranice, včera rozšířili zákaz i na letiště a přístavy. Do země se tak dostanou vedle vracejícíc­h se Španělů už jen diplomaté či občané EU, kteří se prokážou stálým bydlištěm v zemi.

Laxní Švédsko

Docela jiný obrázek nabízí Švédsko. Země dosud přijala jediný zásadní krok k zastavení koronaviru, zakázala akce pro více než 500 lidí. Školy dál fungují, stejně tak i všechny obchody. Občané Unie mohou do země bez omezení cestovat. Potíž je spíš z opačné strany, Dánsko zavřelo se Švédskem hranice.

Pro srovnání : Švédsko, se srovnateln­ým počtem obyvatel jako Česko, mělo ke včerejšku 1 931 nakažených a 21 obětí. Patří tak v Evropě spíš k více postiženým zemím.

Úřady se přesto nechystají zavírat ani lyžařská centra vzdor varovnému příkladu z Itálie a Rakouska, kde právě z alpských center se šířila nákaza. Neznamená to, že politici by nebezpečí nevnímali. Premiér Stefan Löfven vyzval Švédy, aby se mentálně připravili na další zhoršení situace.—

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia