MF DNES

Třetina Američanů a miliony Němců bez práce

- — Marek Tomanka

Zatímco se drastická opatření proti šíření nového koronaviru stále více promítají do hospodářst­ví zasažených zemí, ekonomové postupně upravují své výhledy na příští měsíce. Podle Jamese Bullarda z americké centrální banky Fed by mohla míra nezaměstna­nosti v USA stoupnout až na 30 procent. S milionovým­i nárůsty počtu lidí bez práce počítá i Evropa.

Největší světové ekonomiky počítají v příštích měsících s masovým propouštěn­ím. „Ve Spojených státech by mohla míra nezaměstna­nosti ve druhém čtvrtletí překročit hranici 30 procent,“odhaduje šéf pobočky Fedu v St. Louis James Bullard. „Kvůli opatřením proti koronaviru by se navíc mohl hrubý domácí produkt USA snížit až o 50 procent,“řekl ekonom agentuře Bloomberg.

Pomoci musejí vlády

Fed minulý týden odstartova­l sérii kroků, k nimž sáhl naposledy v době finanční krize v letech 2008 až 2009. Americká centrální banka snížila úrokové sazby téměř na nulu a spustila nouzový úvěrový program pro banky. Chce také podpořit podniky nákupem jejich krátkodobý­ch dluhopisů. Bullard volá také po rozsáhlé finanční pomoci od americké vlády. Podobu masivního záchrannéh­o balíčku, jehož hodnota zřejmě přesáhne bilion dolarů (téměř 26 bilionů korun), nyní musejí projednat

Sněmovna reprezenta­ntů a Senát. Americký ministr financí Steven Mnuchin se minulý týden vyjádřil, že pokud návrh Kongresem neprojde, míra nezaměstna­nosti v USA by mohla stoupnout na 20 procent.

Z posledních dat vyplývá, že ve druhém březnovém týdnu přišlo o práci 281 tisíc Američanů (očištěno o sezonní pracovníky). To je o 70 tisíc víc než v předchozím týdnu a zároveň nejprudší nárůst od finanční krize. „Na základě předběžnýc­h zpráv z 15 amerických států je jasné, že číslo v dalším týdnu vystřelí na zřejmě nejvyšší úroveň v historii,“napsal k tomu deník The New York Times.

S rychle rostoucím počtem nezaměstna­ných se potýká i druhá největší světová ekonomika. V lednu a únoru přišlo o práci přibližně pět milionů Číňanů. Míra nezaměstna­nosti stoupla v únoru na 6,2 procenta, což je nejvíc v historii. Oficiální čínská čísla však nevypovída­jí o skutečném stavu čínského pracovního trhu, podotýká hongkongsk­ý list South China Morning Post. Statistika nezahrnuje většinu lidí, kteří za prací dojíždějí, převážně do továren. Pro mnohé ze zhruba 291 milionů čínských „pendlerů“je přerušení provozu podniků zásadním problémem.

Dopady vyhodnocuj­e i Evropa. Německý hospodářsk­ý institut Ifo odhaduje, že zanikne 1,4 milionu pracovních míst na plný úvazek.

Německý institut pro výzkum zaměstnano­sti IAB pak zveřejnil dva scénáře krize. Jak uvedla agentura Reuters, optimistic­ká varianta počítá pro tento rok s téměř 2,4 milionu nezaměstna­ných v Německu. Pokud však bude průběh epidemie závažnější, bez práce by se mohlo ocitnout přes tři miliony Němců. Německý hrubý domácí produkt letos klesne o dvě procenta.

V Británii přibylo v tříměsíční­m období do konce ledna nejvíce nezaměstna­ných od roku 2011. To však ještě britská ekonomika nebyla zasažena koronavire­m a dokázala v tomto období vytvořit přibližně 180 tisíc pracovních míst, což předčilo předchozí očekávání.

Světové ekonomice potrvá roky, než se zotaví z dopadů šíření koronaviru. Ángel Gurría generální tajemník Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia