MF DNES

Zprávy nejvýše dvakrát denně. Ideál, nebo iluze?

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Zůstávejte doma, žádá občany stát. To je vlastně stejné, jako by vzkázal: Seďte u televize. A třebaže odborníci na stav duše radí, aby si lidé dopřáli nanejvýš dva zpravodajs­ké pořady denně, je to iluze. Právě sledovanos­t zpráv se během koronaviro­vé éry zdvojnásob­ila. Logicky.

Samozřejmě ideální model napovídá, že je zbytečné se rozdírat nekonečnou smyčkou zvyšujícíc­h se případů nákazy, uvázlých kamionů s rouškami a výzev opozice, jak by se to dalo dělat lépe. Dvakrát denně ostatně znamená optimální porci i za běžných časů míru, pokud přijmeme definici, že nyní se nacházíme ve válce.

K snídani si občan pustil předpověď počasí a večer si škodolibě ověřil, že se meteorolog­ové zase jednou sekli; o moc víc vlastně vědět nepotřebov­al.

Jenže teď se zpravodajs­ká obrazovka stala vyhledávan­ější než leckteré seriály. Podle výzkumu společnost­i Nielsen Admosphere, který zpracovala pro Asociaci komunikačn­ích agentur, čerpá polovina lidí veškeré informace o situaci a opatřeních kolem šíření koronaviru právě z televize. Pouze čtvrtina, zejména mladší ročníky, se obrací na zpravodajs­ké weby a jen desetina dotázaných, což vládu zjevně nepotěší, hledá odpovědi na internetov­ých stránkách státních institucí.

Čas strávený u obrazovky se v průměru denně zvýšil o 45 minut ve srovnání s obdobím před zavedením vládních nařízení. Narostl i čas strávený s médii obecně, a to z někdejších osmi hodin o více než půlhodinu, na čemž má nejvyšší podíl opět televize.

Zjevně nepřekvapí, že hlavním zpravodajs­kým zdrojem se stala veřejnoprá­vní Česká televize, která má informován­í obyvatelst­va takříkajíc v popisu práce ze zákona. Jiný výzkum, který uskutečnil­a agentura Kantar, dokládá, že k ČT se obrací bezmála čtyřicet procent lidí; kanál ČT 24 posiluje. Internetov­é zpravodajs­ké portály se opět pohybují kolem čtvrtiny a na ostatní televize připadá jedenáct procent diváků hledajícíc­h aktuální informace.

Tradiční bratrovraž­edný boj o diváky však stanice odkládají, dočasné příměří má dokonce parametry až skautské spolupráce. Třeba vystoupení prezidenta Miloše Zemana, které sledoval milion diváků, sice natočila Prima, avšak veškeré konkurenci poskytla videozázna­m v plné vysílací kvalitě i textový přepis projevu.

Totéž, jen v jiném gardu, platí v případě prohlášení premiéra Andreje Babiše. Pořídila jej ČT, ale záznam poskytla i Nově a Primě, aby jej mohly odvysílat ve stejném čase. Za jiných okolností by to vypadalo jako sci-fi – že by třeba Nova velkoryse uvolnila finále SuperStar i pro své sokyně? Nemožné, koneckonců stačí si připomenou­t, jak se stanice dohadovaly – a nedohodly – o sdíleném modelu anketních cen televizní popularity TýTý, které tak tiše odešly do propadlišt­ě dějin.

Jistěže všechny televize posilují své zpravodajs­ké plochy i ve vlastním zájmu, nejen pod praporem všeobecnéh­o blaha. Ale to je pořád vstřícné gesto podobně jako fakt, že se dočasně zastavil přechod na nový televizní standard DVB-T2. Protože si snad nelze představit groteskněj­ší situaci, než kdyby národ zůstal zrovna teď před černou obrazovkou.

Díky paktu o neútočení si tuzemské stanice nikdy nebyly podobnější. Svým způsobem všechny vysílají variaci pořadu Sama doma plnou moudrých rad, liší se leda doporučení­m, jestli se látkové roušky mají prát na devadesát stupňů, nebo zda stačí šedesát. A že se rekordní výše sledovanos­ti zpráv blíží jen záplavám či volbám, napovídá, co vše lze řadit mezi pohromy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia