MF DNES

Daňové odpočty: co vše sníží základ daně

-

Odpočty jsou ta část daňových úlev, které nejprve zaplatíte (charitě, odborům, pojišťovně…), pak o danou částku snížíte daňový základ a vypočtete daň. Ve skutečnost­i tak ušetříte 15 procent (sazba daně) krát částka, kterou jste zaplatili (věnovali, naspořili...).

● – jde o klasické dary na charitu, ale třeba i dětským oddílům, sportovním klubům, obcím… Potřebujet­e potvrzení od příjemce daru. U darování krve se jeden odběr počítá jako dar 3 000 korun.

Odečíst lze minimálně 1 000 korun, maximálně 15 procent daňového základu.

● – odečítané úroky z hypoték a ze stavebního spoření se musí týkat nemovitost­i řešící vaši bytovou potřebu, nelze je tedy uplatnit na byt, který jste pořídili jako investici a pronajímát­e ho. Potvrzení o zaplacenýc­h úrocích dostanete od banky.

Daňový základ lze snížit nejvýše o 25 000 korun za měsíc, maximálně ušetříte 45 000 korun za rok.

Dobročinné dary a dárcovství krve Limity: Úroky z úvěru na bydlení Limity:

Penzijní připojiště­ní a doplňkové penzijní spoření

– smlouvu je třeba mít alespoň pět let a nevypovědě­t ji dřív než v 60 letech. Potvrzení obdržíte od penzijní společnost­i.

Odečíst lze maximálně 24 000 korun ročně, nutné je přitom naspořit vlastními silami

36 000 korun (prvních 12 000 zakládá nárok na státní příspěvek, až pak je možný odpočet). Ušetříte tak až 3 600 korun ročně.

● – smlouvu je třeba mít alespoň pět let a nevypovědě­t ji dřív než v 60 letech. Potvrzení zašle pojišťovna.

Ročně lze odečíst 24 000 korun ze zaplacenéh­o pojistného, případný příspěvek zaměstnava­tele se do tohoto limitu nepočítá.

● – jste-li v odborech, můžete si odečíst zaplacené příspěvky či jejich část. Potvrzení dostanete od odborové organizace.

Je možné si odečíst až 3 000 korun ročně.

Limity: Životní pojištění Limity: Odborové příspěvky Limity:

● složitější kategorie, raději nejdříve konzultujt­e s poradci, zda se úleva týká právě vás, podmínky totiž nejsou jednoznačn­é. Povinné zkoušky odborné způsobilos­ti třeba pro pojišťovac­í zprostředk­ovatele nejspíš projdou, kurz angličtiny nikoli (byť ji pro své povolání či podnikání potřebujet­e).

Lze odečíst až 10 000 korun za rok (zdravotně postižení 15 000 korun).

Pokud máte hypotéku společně s někým jiným, bude si odpočet uplatňovat jen jeden z vás, nebo oba rovným dílem (ne tedy například podle vlastnické­ho podílu). Podmínkou je, abyste oba byli uvedeni ve smlouvě o úvěru.

Zkoušky z dalšího odborného vzdělávání Limity: Tip:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia