MF DNES

Daňové tipy pro ty, kdo nepodnikaj­í

-

Tip:

Slevu na poplatníka může využít každý. I ten, kdo třeba pracoval jen pár měsíců v roce. Výhodné je to pro ty, za něž zaměstnava­tel zaplatil zálohu na daň, protože zaměstnava­tel ze slevy zohlední vždy jen jednu dvanáctinu měsíčně. Když si v daňovém přiznání člověk uvede slevu celou, zaplacené zálohy či jejich část se mu vrátí.

Zvýhodnění na děti

Je ještě výhodnější než obyčejná sleva. Pracujícím­u rodiči (s příjmem minimálně 80 100 korun za rok) díky němu vznikne nárok na daňový bonus. Vypočte-li si zápornou daň, může od státu dostat až 60 300 Kč za rok navíc.

1. dítě 1 267 Kč/měs., 15 204 Kč/rok

2. dítě 1 617 Kč/měs., 19 404 Kč/rok

3. a další dítě 2 017 Kč/měs., 24 204 Kč/rok dítě ZTP/P dvojnásobe­k uvedeného

Zvýhodnění může využít jen jeden z rodičů, a to na děti do 26 let věku, pokud se studiem připravují na budoucí povolání. Podmínkou je sdílení jedné domácnosti – když však dítě bydlí v místě studia, třeba na koleji, rodič zvýhodnění využít může. Stejně tak si rodič smí snížit daň, když studující dítě má výdělek a samo podává daňové přiznání (a využívá svých slev).

Tip: Sleva na manželku či manžela

– lze ji využít, pokud jste manželé a jeden z vás má nízké příjmy. Nestačí spolu sdílet domácnost – počítají se měsíce, na jejichž počátku trvalo manželství. Za každý takový měsíc můžete započítat slevu 2 070 korun. Příjmy vyživované­ho manžela (mzda, zisk z podnikání, důchody, mateřská, nemocenská) nesmí za rok převýšit 68 000 korun. Výživné, rodičovská či sociální dávky se nezapočítá­vají.

● – pokud si k penzi přivyděláv­áte, budete přivýdělek danit jako kdokoli jiný. Tedy i s využitím plné slevy na poplatníka ve výši 24 840 korun. Valná většina důchodců se nemusí bát toho, že by měli danit penzi jako takovou – ta je totiž do částky 480 600 korun ročně (údaj pro rok 2019) od daně z příjmů osvobozena. Tomu odpovídá důchod

40 050 korun měsíčně, což asi většina lidí nepobírá.

● – některé jsou od daně osvobozeny. Musí však jít o příjmy zařazené do kategorie „ostatní příležitos­tné“. Patří sem třeba prodej přebytků ze zahrádky či medu, odměna za pomoc sousedovi (například s opravou střechy). Nepočítají se sem příjmy ze zaměstnání (ani na dohody), příjmy podnikatel­ské ani ty z pronájmu. Kdo si „ostatními příležitos­tnými“příjmy nevydělá víc než třicet tisíc korun za rok, nemusí z nich platit daně ani je uvádět v daňovém přiznání. Ale pozor! Jde o příjmy, nikoli o zisk. Pokud jste třeba sousedce ušili svatební šaty za 31 000 korun, musíte to v daňovém přiznání uvést, i když vás materiál přišel na 20 000 korun.

● – samostatno­u kapitolou daňového přiznání jsou příjmy z pronájmu. Je třeba odlišit, kdy je to pronájem a kdy podnikání. Příkladem je Airbnb. Pokud poskytnete ubytování ve svém domě v době, kdy sami odjedete na dovolenou, asi nebudete mít daňový problém, příjem prostě uvedete v oddíle Pronájem. Jestliže však vlastníte byt jen za účelem krátkodobý­ch pronájmů, jde o soustavnou činnost, která patří do kategorie podnikání, jež vyžaduje dodržování dalších předpisů.

Důchod a daně Příjmy do 30 000 korun Pronájmy

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia