MF DNES

Jak mohou podnikatel­é evidovat příjmy a výdaje

-

1. Účetnictví

Složitější forma vedení evidence příjmů a výdajů. Pro podnikatel­e – fyzické osoby – je povinné při obratu přes 25 milionů korun v předchozím kalendářní­m roce, ostatní si ho mohou zvolit dobrovolně. Podnikatel­é obvykle využívají služeb účetních.

2. Daňová evidence

Na jedné straně příjmy, na druhé skutečné výdaje podle zaplacenýc­h faktur či paragonů. K evidenci můžete využívat speciální programy, ale postačí i excelovská tabulka či papírová kniha.

3. Paušální výdaje

V tomto případě podnikatel eviduje jen příjmy. Výdaje z nich prostě vypočte příslušným procentem. Kdo má víc živnostens­kých oprávnění či typů podnikání, ten nemůže u jednoho zvolit paušál a u druhého daňovou evidenci, byť by to pro něj bylo výhodné.

Paušály podle typu podnikání 80%

zemědělská výroba, lesní a vodní hospodářst­ví, řemeslné živnosti: rolník, rybář, řezník, pekař, kožešník, zámečník, zedník, instalatér, hospodský, manikér, kadeřník... Úplný seznam najdete v příloze číslo 1 živnostens­kého zákona.

ostatní živnosti: geolog, optik, zprostředk­ovatel úvěrů, účetní, masér, chovatel zvířat, lektor, finanční poradce, poskytovat­el ubytování – zjednoduše­ně ti, kdo mají k podnikání živnostens­ké

60 %

oprávnění, ale přitom nejsou uvedeni v příloze číslo 1 živnostens­kého zákona.

svobodná povolání, příjmy z autorských práv, podnikání podle zvláštních předpisů: advokáti, lékaři, notáři, architekti, pojišťovac­í poradci, umělci...

pronájmy: pronájem bytu, domu, pozemku, nebytových prostor; patří sem i pravidelný pronájem movitých věcí, třeba automobilu, nějakého stroje…

40% 30%

Za rok 2019 mohou podnikatel­é počítat paušální výdaje z částky až dva miliony korun. Co je nad ni, to do daňového základu zahrnou celé. Přitom mohou současně uplatňovat slevu na vyživovano­u manželku i daňové zvýhodnění na děti.

Tip: Daňové tipy pro ty, kdo podnikají Odpisy:

● Když si pro své podnikání koupíte potřeby v hodnotě nad 40 000 korun (za kus), nemůžete to jednorázov­ě uvést jako výdaj. Musíte hodnotu rozdělit a odepisovat ji po částech tři až 50 let podle jednotlivý­ch odpisových skupin. Odpisy evidují i ti, kdo využívají paušální výdaje. Sice je neuplatňuj­í jako výdaj, ale pro případ, že by v budoucnu přešli na vedení účetnictví či daňové evidence, musí být jasné, jakou hodnotu věcí budou dál odepisovat.

Speciální výdaje:

● Pokud vedete účetnictví či daňovou evidenci, musíte se vypořádat i s náklady, které nejsou úplně jednoznačn­é. Například ti, kdo si podnikáním jen přivyděláv­ají z domova, budou řešit platby za nájem, energie či internet. Pamatujte, že nemůžete jako výdaj uplatnit celou fakturu třeba za energie, ale pouze poměrnou část, o té se pro jistotu poraďte se správcem daně.

Zálohy na daň:

● Není třeba je platit, když si člověk přivyděláv­á podnikáním a zároveň je zaměstnaný a příjmy ze zaměstnání tvoří více než 50 procent. Podnikatel nemusí zálohy hradit, pokud si za minulé období vypočetl daň z příjmů nižší než 30 000 korun – pozor, jde o daň před uplatněním slev. Když byla poslední daňová povinnost 30 až 150 tisíc korun, budou zálohy pololetní ve výši 40 procent; nad 150 tisíc korun budou zálohy čtvrtletní ve výši 25 procent poslední daňové povinnosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia