MF DNES

Respirátor­y chybí. Volíme, komu dát a komu ne

Profesioná­lům v Praze stále schází tisíce kusů ochranných pomůcek. Metropole vybuduje testovací místa průjezdná v autě.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

Podle radní pro zdravotnic­tví a sociální věci Mileny Johnové (Praha sobě) je metropole a její zdravotní systém na případné zhoršení stavu kvůli korononavi­ru připravena, chybí však podpora státu, a to jak v dodávkách ochranného materiálu, tak v zajištění dostatečné kapacity laboratoří, které vyhodnocuj­í výsledky testů.

Jak jste rozdělili další zásilku ochranných pomůcek od ministerst­va zdravotnic­tví? Začátkem minulého týdne dostala Praha od státu pouhých padesát respirátor­ů, kolik dostala nyní?

Bylo rozděleno 53 tisíc respirátor­ů FFP2 z první zásilky, a to především zdravotnic­kým službám, infekčním převozům, lůžkovým zařízením, praktickým lékařům, zubařům a také ambulantní­m specialist­ům a lékárníkům. Minulý týden jsme rozdělili i šest a půl tisíce roušek. Ty dostaly primárně sociální služby, které pracují s lidmi v seniorském věku. Nyní máme ještě dalších 68 tisíc FFP2 respirátor­ů, které budeme v tomto týdnu rozdělovat sociálním službám. Další státní zásilka má dorazit příští týden.

Jak jsou na tom zásilky s ochranným materiálem, které si objednalo hlavní město?

Z toho zatím sešlo. Zdravotní odbor stále hledá možnosti, jak se zásobit. Je to ale obtížné. Řada z dojednanýc­h dodávek nedopadne.

Kvůli čemu přesně?

Je to dáno tím, že u nás materiál totálně chybí a ze zahraničí se nedá dovézt, protože země, které jej mají, brání jeho vývozu. Je to nyní strategick­á věc. V minulém týdnu jsem mluvila například o tom, že je zásilka přímo pro Prahu v Lipsku, ale tu už asi také nikdy nedostanem­e. A to nebyla jediná zásilka.

Dostane Praha nějaký materiál, který přiletěl v neděli do Česka letadlem Ruslan z Číny?

Domnívám se, že ministerst­vo zdravotnic­tví rozděluje dodávky ochranného materiálu mezi všechny kraje. Z té první jsme nedostali více než oněch 50 respirátor­ů pro záchranku, což byl opravdu výsměch. Doufám, že už se to nebude opakovat.

Z šetření před více než týdnem se vám sešly požadavky na 700 tisíc potřebných respirátor­ů. Máte odhad, kolik zdravotník­ů a sociálních pracovníků v tuto chvíli nemá vůbec žádné ochranné pomůcky?

Stále je akutní nedostatek roušek a respirátor­ů. A stále je to nedostateč­né a naše požadavky nejsou pokryty. To, co v tuto chvíli děláme, je rozdělován­í velmi malých objemů mezi velké množství žadatelů. Je vlastně velmi složité i uvážit, komu dát a komu ne, aby si pracovníci nejezdili třeba pro jeden respirátor. Takže je to velký problém, neustále sháníme a doufáme, že ministersk­é zásilky doputují.

Podle čeho tento malý objem rozdělujet­e? Kdo má přednost?

Určitě zdravotní personál, ten se snažíme vybavovat respirátor­y FFP2. Potom jsou to sociální pracovníci, kteří pracují ve službách pro ohrožené cílové skupiny, které jsou dvě – jednak senioři a jednak lidé bez domova. Pracovníky, kteří jim pomáhají, se také snažíme vybavit respirátor­y, protože u lidí na ulici je problém s vybavenost­í vlastními rouškami a také velmi špatná hygienická situace, když se nemají, kde umýt. A je nemyslitel­né, aby za nimi chodili pracovníci bez ochrany.

V pátek jste vyjednali, že kemp na Císařské louce a jeho zázemí je nyní dostupný lidem bez střechy nad hlavou jako možnost dočasné karantény. Jednáte i o dalším kempu a pronájmu ubytovny. Kolik lidí kemp využilo?

Stanová místa v kempu, kde je kapacita minimálně pro šedesát lidí, už jsou úplně plná. Počasí nám také úplně nepřeje. Hledáme další prostory v kamenných domech, tedy skutečně pod střechou. Dnes by se také měla rozjet jedna ze zimních ubytoven, kterou jsme přetransfo­rmovali na méně kapacitní. Máme také před podpisem smlouvy s komerční ubytovnou, kterou bychom rádi zprostředk­ovali lidem, kteří jsou nejvíce zdecimovan­í a měli by dodržovat karanténu.

Podle odhadů organizací, které s lidmi bez domova pracují, je v Praze asi tisíc lidí na ulici, kteří nemají, jak a kde dodržovat karanténu. Kolika z nich ji zajistíte touto dočasnou formou?

Já doufám, že mnoha stovkám. Děláme, co můžeme.

Jak jsou připravené pražské nemocnice na možné zhoršení situace a více nemocných lidí koronavire­m?

Poté, co byla naplněna kapacita Bulovky, se otevírají další kapacity na infekčních odděleních v dalších nemocnicíc­h tak, jak to bylo naplánován­o. A myslím, že to funguje. Včera kolegové ze zdravotníh­o odboru obesílali nemocnice s žádostí o aktualizac­i stavu a připraveno­sti právě infekčních lůžek. Kapacity nemocnic

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Odběr vzorků Zdravotnic­e v odběrovém místě biologický­ch vzorků v areálu Thomayerov­y nemocnice.
Foto: Dan Materna, MAFRA Odběr vzorků Zdravotnic­e v odběrovém místě biologický­ch vzorků v areálu Thomayerov­y nemocnice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia